Kerkük kuşatılıyor

Düzenleyen:
Kerkük kuşatılıyor

DÜNYA Haberleri

Irak’ta tartışmalı referandumun düzenlenmesine üç gün kala merkezî hükûmet Kerkük’ün Havice ilçesine operasyon başlattı.

Selçuk Böke ANKARA
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), 25 Eylül’de bağımsızlık referandum düzenlemeye hazırlanırken Irak ordusu ve Şii Haşdi Şabi milisleri, tamamı Sünni Araplardan oluşan Kerkük’ün Havice ilçesine operasyon başlattı. Operasyonun, referandumuna üç gün kala başlaması dikkat çekti. Bölgedeki kaynaklar, merkezi yönetiminin Havice’yi kontrol altına alması durumunda Peşmerge güçleri ile doğrudan karşı karşıya gelecekleri, ilk temas noktası konumunun da Havice olacağını belirtiyor. Havice, bölgeyi Suriye’ye bağlayan önemli bir lojistik geçiş noktasında bulunuyor. Bağdat yönetimi, IKBY’nin Suriye sınırındaki kasabaya ulaşmasını engellemek için ve operasyonu gerçekleştirirken IKBY’li yetkililer ise “Referandum sonrası Havice’ye Peşmerge güçleri operasyon düzenleyecekti” diyor. 

SICAK GÜNLER YAKIN
Havice’ye yönelik operasyonu gazetemize değerlendiren Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi “Temennimiz Havice’ye bağlı bütün köylerin kurtarılması. Havice’ye giriş güneyden olacak yani; Kerkük tarafından değil. DEAŞ’tan kaçışlar Kerkük’e doğru olursa Kerkük’te sıkıntı yaşanır. Irak ordusunun Havice’yi kuzeyden, güneyden, batıdan ve doğudan sararak operasyon yapması gerekir. Bu operasyonla birlikte Kerkük’ü sıcak günler bekliyor” dedi.

Bu arada ABD’den IKBY’ye yeni bir uyarı daha geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert yazılı açıklamada, “Erbil-Bağdat, rferandumda ısrar edip müzakere alternatifini seçmezsen pazarlık ihtimalin kalmaz” dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...