'Anadolu topraklarının yüzde 71’i risk altında'

Düzenleyen:
'Anadolu topraklarının yüzde 71’i risk altında'

GÜNDEM Haberleri

Ege Bölgesi’ndeki belediye başkanlarını uyaran Bakan Özhaseki, kaçak yapılara çanak tutulmamasını istedi.

Gökova Körfezi’nde önceki gün saat 01:31’de meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremin ardından Bodrum’da çok sayıda vatandaş kendini sokaklara attı. Tatilciler geceyi sokaklarda, araçlarının içinde ve kaldıkları otelin havuz başlarındaki şezlonglarda geçirdi. 

Bu arada dün akşam saat 20:09 ve 20:26’da büyüklükleri 4,6 olan iki artçı sarsıntı yaşandı. Kayseri’de bir dizi programa katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, depremle ilgili açıklamalarda bulundu. Özhaseki, Anadolu’nun yüzde 71’inin deprem riski altında bulunduğunu söyledi. Dünyadaki iklim değişikliğine bağlı olumsuzlukların Türkiye’nin de önünde durduğunu ve felaketlere yol açtığını belirten Özhaseki “Bodrum’daki depremde can kaybı olmaması sevindirici. Ancak Ege Bölgesi deprem açısından riskli. O bölgedeki belediye başkanlarını bir defa daha uyarıyorum. Yapılaşmalar çok daha dikkatli olunmalı. İmar planlarını delmemiş ya da bozulmasına çanak tutmamışlarsa sıkıntı olmaz. Aksi halde mal ve can kaybı olur. Evler sağlam olunca  depremler insana gece uykusundaki ninni gibi gelir” diye konuştu. 

HER YIL 500 BİN BİNA YIKILIP YENİDEN YAPILACAK
7,5 milyon yapının elden geçirilmesi ve büyük bölümünün yıkılması gerektiğine belirten Özhaseki şöyle devam etti: Bakanlar Kuruluna getirdiğimiz ve önümüzdeki günlerde Meclis’e getireceğimiz yeni düzenlemeler konusunda herkes üzerine düşeni yapıyor. Deprem konusunda hedefimiz 15 yılda her yıl 500 bin yapıyı yenilemek, bunun altyapısını düzenlemek, finansman kaynaklarını bulmak olacaktır. Bu konuda dersimize çalıştık. Düzenlemeler Bakanlar Kurulunda uzun uzun anlatıp tartışmaya açtık. Her yıl 200 bini İstanbul’da 300 bini Anadolu’da olmak üzere 500 bin binanın yıkılıp yeniden yapılması gerekmektedir.

6.6 büyüklüğündeki depremle sarsılan Bodrum’da millet sokaklarda; tatilciler otellerin havuz başlarındaki şezlonglarda sabahladı. Muğla’yı ziyaret eden Başbakan Binali Yıldırım ilçedeki bilançoyu açıkladı: 3 bina yıkıldı. 32 bina ağır hasar gördü. 20 vatandaşımız tedavi altında.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...