Ankara, Türkmenleri bir arada tutmak istiyor

Düzenleyen:
Ankara, Türkmenleri bir arada tutmak istiyor

GÜNDEM Haberleri

Musul’un ardından Telafer’e yönelik düzenlenmesi planlanan operasyonda son safhaya gelindi.

Çetiner ÇETİN- ANKARA- Irak Ordusunun 10 aylık operasyonları sonrasında kontrolü sağladığı Musul’da geride yıkılmamış şekilde kalan çok az sayıdaki evde tek tek aramalar yapılırken, Irak ordusu tamamı Şiilerden oluşan Haşdi Şabi ve PKK’nın Sincar kolu olarak bilinen YBŞ ile Telafer operasyonu için hazırlıklara başladığı belirtiliyor.
 
ASKERİ YIĞINAK BAŞLADI
DEAŞ’ın 9 Haziran 2014’de Musul’u, ardından iki gün sonra 400 bin nüfuslu Telafer ilçesinde kontrolü ele geçirmesinin ardından ilçede yaşayan 180 bin Şii Türkmen ilçeyi terk etmek zorunda kalmıştı. Aradan geçen uzun zamanın ardından Irak ordusu ABD ve Şii Haşdi Şabi gruplarının desteği ile Musul kent merkezini kontrol altına alırken şimdi Telafer’e operasyon için hazırlıkların başlatıldığı belirtiliyor. 9 bin asker, 7 bin Haşti Şabi ve 800 PKK’ya bağlı YBŞ’linin Telafer etrafında kuşatmaya hazırlıklarını büyük ölçüde tamamladığı kaydediliyor.
 
GEREKLİ MESAJI VERİLMİŞTİ
Musul Operasyonun başladığı süreçte PKK’nın mihmandarlığında geçtiğimiz yıl Ekim ve Kasım ayları boyunca Telafer etrafına toplanan İran destekli Haşdi Şabi grupları, Türkiye’nin bölgede Sünni Türkmenlere yönelik bir katliama göz yummayacağı mesajı üzerine Telafer operasyonunu askıya almışlardı. Ancak Bağdat yönetimi şimdi askıya aldığı operasyonu yapma derdinde.
 
BAĞDAT, ANKARA’YI İKNA ETME DERDİNDE
Bölgedeki siyasi ve askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, geçtiğimiz hafta Iraklı yetkililerin Telafer operasyonu için kent merkezine Şii silahlı grupların girmemesi hususunda Türkiye’ye garanti vermeye hazırlandığı kaydediliyor. Ancak bölgedeki Türkmen kaynaklar ise Bağdat yönetiminin daha büyük bir faciaya davetiye çıkarmaya hazırlandığına dikkat çekiyor. Türkmen kaynaklar, Bağdat yönetiminin Haşdi Şabi içinde 2015’de kurduğu Haşti Şabi Türkmeni gruplarını kent merkezine sokmaya hazırlandığını bunun da Türkmenler arasındaki Şii-Sünni ayırımının geri dönülmez bir noktaya taşıyacağı uyarısında bulunuyor.
 
IRAK VE SURİYE DEAŞ YAPILANMASI FARKLI
Önümüzdeki 15 gün içinde başlatılması planlan Telafer operasyonu için Iraklı askeri yetkililerin de önemli tespitleri bulunuyor. Yetkililer, DEAŞ’in Suriye ve Irak’taki yapılanmasının birbirinden farklılık gösterdiğine dikkat çekerek, Irak’taki DEAŞ yapılanması içinde çok büyük ölçüde Iraklı unsurların yer aldığına vurgu yaparak, “Saddam döneminden kalan askeri unsurlar ve Sünni aşiretlerden ciddi katılımlar olmuştu. Ve Irak içinde örgüt çok hızlı bir şekilde Irak el Kaidesi gibi yer altına çekildi. Suriye’de ise yabancı unsurlar daha çok ön planda yer alıyordu. Musul Operasyonları sürecinde yerli unsurlar yer altına çekildi geriye ölenler ise yabancı militanlar oldu” yorumunu yapıyor.
 
DEAŞ, TÜRKMEN AYIRIMI ZOR
Iraklı askeri kaynakların Telafer operasyonu öncesi ise Türkmenler konusunda ise çok önemli tespitleri yer alıyor. Gazetemize adının açıklanmasının istemeyen operasyon komuta merkezinde görev yapan askeri bir yetkili, “Türkmenler Saddam Hüseyin döneminde ordunun en önemli vurucu gücünü oluşturuyordu. Türkmenler içinde Şii Sünni ayırımı olmaksızın Saddam ordusunda görev alıyorlardı. O vurucu güç dün Irak El Kaidesi ile birlikteydi, sonra DEAŞ’ın Musul’daki en önemli komuta kademesi oldu ama hep Türkmen kaldılar. Haşdi Şabi içinde vurucu güç oldular ama hep Türkmen kaldılar. Şimdi Telafer’deki silahlı ve güçlü güç, DEAŞ’lı mı olacak karşımızda yoksa Türkmenler mi işte bu konuda tereddütlerimiz var. Zannediyoruz ki Telafer’de Türkmen gücünden bağımsız en fazla 200 DEAŞ militanı vardır. Ancak DEAŞ’ın üst düzey yetkililerinin buradaki Türkmen gücüne sığınma ihtimali çok yüksek” yorumunu yaptı.
 
PKK, OPERASYONDA YER ALIYOR
Yakın bir zaman dilimi içinde gerçekleşecek operasyonda yapılan planlamalara göre, Irak ordusu ve Haşdi Şabi grupları içinde yer alan Türkmen grupların Telafer kent merkezine girmesi planlanıyor. Geriye kalan Haşt Şabi grupları ise Telafer Suriye sınır hattındaki Rabia kapısı ve Musul kent merkezine giden bölgeleri kontrol altında tutacak. Diğer taraftan PKK’ya bağlı silahlı güçler ise hali hazırda operasyon merkezi olarak kullanılan Telafer Havalimanı çevresini, Zummar, Sincar ve Kuzey hattı bölgesine geçişleri önleyerek operasyonda yer alacak. PKK’nın 800 silahlı grubunun katılacağı operasyona Sincar’da aktif, Kandil ile irtibatlı 210 PKK’lının yer alması planlanıyor.
 
ANKARA TÜRKMENLERİ BİR ARADA TUTMANIN DERDİNDE
Ankara ise bir yandan sahayı yakından takibe alırken diğer taraftan Telafer operasyonu sonrası Türkmenler arasında yaşanması mümkün olabilecek çatışmaları önlemek için Türkmenler arasında görüşme trafiğini sürdürüyor.  Geçtiğimiz hafta Ankara’ya çağırılan Türkmenlerden Telafer ve Musul kentinin yeniden yapılanma sürecinin çok sert geçebileceği uyarısı yapılarak Kürt yönetiminin 25 Eylül’de yapacakları bağımsızlık referandumu sonrası Kerkük’te de benzer sertlikte süreçlerden Türkmenlerin birlik ve beraberlik içinde yol almaları istendi. Ankara kriz senaryosu için hummalı çalışmalarını devam ettirirken, Türkmenleri bir arada tutmanın yolları da aranıyor.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...