Takip Et

SON DAKİKA

Deri imalatından sonra ayakkabı sektörüne el attı

9 Şubat 2016, Salı 10:52

     


Karacasu’da babadan oğula geçen en eski mesleklerden biri olan dericiliğe çocuk yaşta köpek dışkısı toplayarak başlayan 49 yaşındaki Nadir Tabak, uzun yıllar deri imalatı yaptıktan sonra ayakkabı sektörüne el attı.

(FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ)

Karacasu’nun Dandalas Çayı’nın kenarındaki tabakhanesinde işlediği deri karşılığında imalatçı firmalardan deri ayakkabı alan Nadir Tabak, Nazilli’de Tabak Ayakkabı mağazası açtı. Tabak, kendi işlediği hakiki deriden yapılmış ayakkabı, mont, çanta, kemer ve cüzdan gibi deri ürünlerini müşterilerinin beğenisine sunuyor.

Evli ve iki çocuk babası Nadir Tabak, 4 nesildir süregelen dericilik mesleğine orta okulu bitirince başladı. Dericilik mesleğine ilk adımı Tabakhanede pis kokular arasında köpek dışkısı toplayarak başladığını ifade eden Tabak, son derece meşakkatli olan mesleğin artık eskisi gibi para kazandırmadığını söyledi. Dericilikte daha çok aracılık eden tüccarların para kazandığını kaydeden Tabak, “Dericilikte kaybolan meslekler arasında. Bizim çocukluğumuzda babadan, oğula geçerdi. Başka yapacak işimiz yoktu. O zamanlar şimdiki kadar eğitime yönelmezdi gençler. Şimdi ise mesleğin zorluğunu ve kazançlı olmadığını gören gençler bu meslekten kaçıyor. Benim bildiğim dört nesildir dededen süregelen bir mesleği icra ediyoruz. Biz son örnekleriyiz. Bizden sonra kim yürütecek bilmiyorum” dedi.

Yaklaşık 35 yıldır sürdürdüğü deri imalatından umduğu kazancı elde edemeyince hazır ayakkabı sektörüne yönelen Tabak, tabakhanesinde ham olarak alıp işlediği deri karşılığında Konya, Ankara ve İzmir’deki ayakkabı imalatçı firmalardan getirdiği hazır hakiki deri ayakkabıları, Nazilli İstasyon Meydanı ve Karacasu Ziraat Bankası önünde açtığı mağazada satışa sunuyor. Dericilik mesleğinin imitasyona yenik düştüğünü vurgulayan Tabak, mağazasında imitasyon fiyatına kadın erkek ve çocuk hakiki deri ayakkabıları müşterilerin beğenisine sunduğunu belirterek, ayak sağlığı ve kullanış açısından vatandaşların deri ayakkabıyı tercih etmeleri tavsiyesinde bulundu.

“Deri imalatından kazanıyor olsam ayakkabı sektörüne yönelmezdim” diyen Tabak, “Deri işi çok meşakkatli, zor bir iş. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Dışa bağımlılık arttı. Ekonomik şartlar ağırlaştı. Dolara endeksli malzeme alıyoruz. Masrafı çok. Deri alırken senet imzalıyoruz, satarken senet vermiyoruz. 3-5 ayda öderiz diyorlar. Hal böyle olunca imalatın yanında hazır sektöre yöneldik” diye konuştu.

Mesleğe başladığında derinin tüyden temizlenmesi için köpek dışkısına yatırıldığını, palamut kozasından ise doğal yöntemlerle boya yapıldığını, bugün ise bunların yerine kimyasalların aldığını bildiren Tabak, “Köpek dışkısı deriyi temizlerdi. Bütün gün tenekelerle köpek dışkısı toplardım. Her şey elle yapılırdı. Makine, teknoloji hiç yoktu. Şimdi ise her şey teknoloji ile yapılıyor. Ama yine de kimse bu işte çalışmak istemiyor” dedi. (GÜLAY ÖZTEKİN)







 
Son Eklenen Haberler