Mucur Gazetesi
HV
28 MART Perşembe 13:43

Tekrar Seçime,1 Kasım Seçim Var!

7 Haziran'da hükümet çıkaramayan Türkiye, 1 Kasım'da sandık başına giderek, en kısalı meclisin yerine yeni meclis için milletvekili seçecek

SİYASET
Giriş Tarihi : 27-08-2015 08:38   Güncelleme : 27-08-2015 08:38
Tekrar Seçime,1 Kasım Seçim Var!

   Kırşehir, bu seçimde de yine iki vekil seçecek. AK Parti Kırşehir Milletvekili Salih Çetinkaya ile MHP Kırşehir Milletvekili Cemil Yıldırım Türk, yeniden seçilebilmek için aday gösterilip gösterilmeyeceği de önümüzdeki günlerde belli olacak.

   Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda TBMM Başkanı İsmet Yılmaz ile görüşen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçimlerin yenilenmesine karar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu kabul etti ve seçim hükümetini kurma görevini verdi. Seçim tarihine ise YSK karar verecek. Büyük olasılıkla 1 Kasım'da seçim yapılacak. Kırşehir, bu seçimde de iki milletvekili seçerek parlamentoya gönderecek. AK Parti Kırşehir Milletvekili Salih Çetinkaya ile MHP Kırşehir Milletvekili Cemil Yıldırım Türk'ün seçilip seçilmeyeceği partililerin alacağı kararla belli olacak.

   Türkiye'de aylardır beklenen seçimin yenilenmesi kararı resmileşti. Türkiye ilk kez geçici hükümetle seçime gidecek. Hükümet kurmak için tanınan 45 günlük süre sona erdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, görüşmeler sonunda hükümeti kuramayacağını açıklayınca, erken seçim süreci resmen başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa gereği, Meclis Başkanı İsmet Yılmaz'ı önceki gün kabul etti ve seçimin yenilenmesi kararını aldı. Karar, Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamayla duyuruldu.

   Resmi Gazete'nin son mükerrer sayısında da yayınlanan Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, “7 Haziran 2015 tarihindeki 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri sonrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanı seçiminin tamamlandığı 9 Temmuz 2015 tarihinden itibaren, Anayasada öngörülen süre zarfında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptıkları görevlendirme akabinde, tüm siyasi partilerle gerçekleştirilen temaslara rağmen Bakanlar Kurulu kurulama-mış, mevcut şartlarda da kurulamayacağı ortaya çıkmıştır. Bu nedenle, seçimlerin yenilenmesi kararının alınması zarureti hasıl olmuştur. Sayın Cumhurbaşkanımız, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Sayın İsmet Yılmaz ile istişare ederek, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 104. ve 116. maddelerinin kendisine verdiği yetkiye istinaden, Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar vermişlerdir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

Yasa gereği, Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümeti kurması için bir milletvekilini görevlendire-cek. Görev alan kişi, daha sonra oy oranlarına göre CHP, MHP ve HDP'den hükümete üye vermesi istenecek. Üye verilmemesi durumunda Meclis dışından da bağımsız kişiler hükümete atanabilecek ve 5 gün içinde geçici hükümet oluşturulacak.

AdminAdmin

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR