Gelecek, nesnelerin değil duyguların internetinde…

Güventürk GÖRGÜLÜ
Güventürk GÖRGÜLÜ PAZARLAMA 3.0 guventurk@portakalonline.com

Geçtiğimiz iki yazıda Pazarlama Zirvesi notlarını paylaştım, bu yazıda da 14 Mayıs’ta İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlediğimiz İçerikle Pazarlama Konferansı’ndan notlarımı aktaracağım. Bu yıl yine Santralistanbul’da, üçüncüsünü düzenlediğimiz konferansın başlığı “İçerik Pazarı”ydı. Konuşmacılar arasında da İlter Avcı (Engageya), Merve Akcasu, Doç. Dr. Erkan Saka (Bilgi Üniversitesi), M. Serdar Kılıç (Video Fabric), Mehmet Nafiz Duru (Kolektif House), Ahmet Erdem gibi isimler yer aldı.

Native Reklam ve İçerik Öneri Platformu Engageya Türkiye Ülke Müdürü İlter Avcı, mobilin gündelik hayatı değiştirdiğini belirterek, tercih listesi kabardıkça insanların dikkat süresinin azaldığını söyledi. Bunun sonucunda karar verme süreçlerinin değiştiğini, dijital medya sayesinde “hemen, şimdi, burada” gibi kavramların dilimize girdiğini ifade eden Avcı, bu etkiler nedeniyle pazarlamanın içerik ağırlıklı hale geldiğini; erişilebilirlik, hız ve maddi açılardan hem pazarlama sektörü hem de müşteriler için eskiye göre daha demokratik bir ortamın oluştuğunu söyledi. Günümüzde artık herkesin birer pazarlamacı olduğunu anlatan Avcı’ya göre de pazarlama artık sadece pazarlama departmanına bırakılamayacak ölçüde önemli; herkesin içinde olduğu bir faaliyet alanı haline geldi.

İçerik Pazarlama Yöneticisi Merve Akcasu ise içerik pazarlamanın en çok sosyal medya yönetimiyle karıştırıldığını belirterek sosyal medya yönetiminin çok önemli olduğunu, ancak tek başına sosyal medyada post paylaşmanın içerik pazarlaması yapmak anlamına gelmediğini anlattı. Akcasu, içerik yönetiminde en önemli unsurun hedef kitlenin ihtiyaçları olduğunu vurgulayarak “Müşteriyi bulun ve dinleyin, konunuzu seçin ve karar verin, içerik üretin, içeriğin tanıtımını yapıp sosyal medya kullanın daha sonra ölçün, değerlendirin ve tekrar amaç belirleyin” sözleriyle süreci özetledi.

Bilgi Üniversitesi İletişim Tasarımı ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi, sevgili çalışma arkadaşım Erkan Saka, günümüzün hızlı, dinamik, çabuk tüketilen içeriklerine karşı bireylerin, daha nitelikli, hızlı tüketilemeyen, sindirilmeye ihtiyaç duyulan içerik arayışlarının ön plana çıkmaya başladığını belirterek, artık kaliteli içerikler için para bile ödenebilir hale geldiğine dikkat çekti. Bu yeni eğilimi “Yavaş medya” olarak adlandıran Saka’ya göre kurumların da viralleşmenin ötesinde, beş yıl sonra bile trafik yaratabilecek içerikler üretebilmelerinin büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Yapay zekanın ve robot gazeteciliğin de gelişmesiyle birlikte artık rutin içerikler (skor, borsa haberleri gibi) için iş gücüne ihtiyaç duyulmamasının da bireylerin daha kaliteli içerikler yaratabilmesine zaman ve imkan tanıdığını söyledi.

Medya ve içerik üretimi konusunda kendi markası Video Fabric’i yöneten M. Serdar Kılıç, konuşmasında, geleceğin “Nesnelerin değil duyguların internetinde” olduğunu söyledi. “Duygulara ve duyulara hitap edemezseniz içerik üretmeyin” diyen Kılıç, içerik üretirken nitelik ve nicelik dengesini kurmanın önemli olduğunu belirtti.

Kolektif House’da Pazarlama Müdürü olarak görev yapan Mehmet Nafiz Duru da Kolektif House’un nasıl büyüdüğünden ve geliştiğinden söz ederek bunda içerik pazarlamasının büyük etkisi olduğunu anlattı. Ancak belirli bir büyüklüğe ulaşıldığında operasyona odaklanarak pazarlamanın ihmal edilmemesi gerektiğinin altını çizen Duru, mevcut müşteriyi mutlu etmenin, elde tutmanın yeni müşteri edinmekten çok daha kolay ve ucuz olduğuna dikkat çekti.

Konferans’ta, sosyal medyada influencer’ların takipçilerinin satın alma kararlarını ne kadar etkiledikleriyle ilgili araştırmamızın sonuçlarını da paylaştık. Bunun ardından da Instagrammer ve fotoğrafçı Ahmet Erdem’le bir söyleşi gerçekleştirdik. Erdem’le gerçekleştirdiğimiz söyleşi ve tüm konferans konuşmalarının videolarını çok yakında Youtube kanalımızdan paylaşacağız.
Önümüzdeki seçimlerin demokrasiye katkı sağlamasını ve ülkemize güzel günler getirmesini diliyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Orta vadeli temenniler 21 Eylül 2018