Gürkan, “5 tane proje saysın”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, düzenlediği basın toplantısında bugüne kadar yapılan hizmetler ve vaatlerin gerçekleşmesiyle ilgili bilgiler verdi. Başkan Gürkan, 43 vaatten 2'si konusunda çok mesafe kat edemediklerini dile getirdi. Ayrıca, bir büyük projenin ortalama 4 yılda bitirilebileceğini belirten Başkan Gürkan, Eski Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'ye de 20 yıllık görev süresi boyunca yapmış olduğu 5 büyük projeyi sordu.

Gürkan, “5 tane proje saysın”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, düzenlediği basın toplantısında bugüne kadar yapılan hizmetler ve vaatlerin gerçekleşmesiyle ilgili bilgiler verdi. Başkan Gürkan, 43 vaatten 2'si konusunda çok mesafe kat edemediklerini dile getirdi. Ayrıca, bir büyük projenin ortalama 4 yılda bitirilebileceğini belirten Başkan Gürkan, Eski Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'ye de 20 yıllık görev süresi boyunca yapmış olduğu 5 büyük projeyi sordu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
20 Ekim 2017 Cuma 10:32
Gürkan, “5 tane proje saysın”

    “YAPTIKLARIMIZI TANITMA VE SATMA KONUSUNDA EKSİĞİZ”
    Seçim zamanında verdiği 43 vaadin kendisine ulaştığını aktaran Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, bunlarla ilgili bilgiler vererek; “2014 yılının Mart ayında yapılan yerel seçimlerde halkımızın da teveccühüyle göreve geldik. Bilahare bu seçimden sonra bir üniversite öğrencisi kardeşimiz bana bir mail gönderdi. Seçim kampanyası döneminde 'Başkanım sizin bütün söylediklerinizi, seçim beyannamesini inceledim, bütün vaatleri aşağıya döktüm' demiş. 43 vaadimizi de yazmış. O liste doğrultusunda biz de mümkün olduğunca kendimizi kontrol ediyoruz. Baktığımızda bu 43 vaadin bir kısmı sözel vaatler. Bir bina, yol gibi somut olarak ortaya konulan şeyler değil. Bir kısmı da somut olan vaatler. Hep bu örneği veriyorum son zamanlarda. Belediye başkanlarıyla ilgili son zamanlarda soruların anahtar bir soru var; 'Başkan ne yaptı ki?' Bizim de 3 buçuk yılımız doldu, ne yaptık ne yapmadık bunu halk da değerlendiriyor. Ama burada yapmak kadar, yaptığını anlatmak, tanıtmak ve satmak da önemli. Biz bu tanıtma ve satma konusunda maalesef ciddi anlamda eksiğiz. Onu çok beceremiyoruz. Yakında zaten Edirne'deki bütün evlere o 43 maddelik vaat listesini göndereceğim. Herkes baksın başkanını kontrol etsin. Tabi yanlarına, şu projede şu noktadayız, bugün itibariyle verdiğimiz sözlerin ne kadarını yaptık, yapmadık açıklamalar da konulacak. Vatandaşımız da bizi ona göre değerlendirsin istiyorum. Çünkü saklayacak bir şeyimiz yok.” dedi.
“20 YILDA SAYILABİLECEK 5 PROJE İSTİYORUM”
    Başkan Gürkan, her 4 yılda bir büyük proje yapılabileceğini anlattıktan sonra Eski Belediye Başkanı'nın 20 yıllık görev süresi boyunca kaç proje yaptığını sorarak; “Belediye hizmetlerinde vatandaşın aklında kalan projeler, büyük projeler. Bunların proje safhası dahi bir buçuk yıl buluyor. Bunların bitirilmesi de 2 buçuk yıl. Yani ortalama akılda kalacak bir projenin projesinin hazırlanması ve uygulanması 4 yılı buluyor. Ben 3 buçuk yıllık bir başkanım ve yaptıklarımızı birazdan sayacağım. Şöyle bakmak lazım, beni eleştiriyorlar, benden önceki başkan arkadaşımız da eleştiriyor. Ben de şu soruyu soruyorum kamuoyuna, benden önceki başkanımız 20 yıl görev yaptı Edirne'de. Her 4 yılda bir proje yapmış olsa 5 proje olması lazım. Herkes benden önceki dönemlerde yapılmış 5 büyük projeyi saysın. Kendisi dahi geçen günlerdeki toplantısında 3 proje sayabilmiş. 20 yılda sayılabilecek 5 proje istiyorum.” ifadelerini kullandı. 
“3 KASIM'DA TOPLU AÇILIŞ VE TEMEL ATMA TÖRENLERİNİ YAPACAĞIZ”
    Kılıçdaroğlu'nun katılımlarıyla 3 Kasım'da toplu açılış ve temel atmaların yapılacağını söyleyen Başkan Gürkan; “Ayın 3'ünde Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu Edirne'ye geliyor. Keşan'dan başlayacağız programa. Keşan Belediyemizin bir açılışı var, Cuma günü saat 11.00–11.30 gibi. Ardından Uzunköprü, Havsa, Süloğlu ve son olarak Edirne'ye geleceğiz. Edirne'de eğer hava yağmurlu olmazsa o gün açılışlarımızı ve temel atmalarımızı yeni katı atık depolama ve bertaraf tesislerinde açık havada yapacağız. Eğer yağışlı olursa muhtemelen elektrik fabrikasında yapmayı düşünüyoruz. Orada 3 buçuk yılda neler yaptığımızı açıklayacağız.” dedi.
“İÇME SUYUNDA HİÇBİR HİJYEN PROBLEMİ YAŞANMADI”
İçme suyunda sürekli tahliller yapıldığını ve bugüne kadar hiçbir hijyen problemi yaşanmadığını ifade eden Başkan Gürkan; “2015 Ağustos'unda DSİ ile bir protokol imzaladım ben. Hali hazırda 2 noktadan içme suyu temin ediyoruz Edirne'ye. Bir Süloğlu Barajı'ndan bir de Paşaçayır'ındaki Lunabit 13 adet içme suyu kuyusundan. Biz her gün Kıyık'taki arıtma tesisimizde biyologlarımız su numuneleri alarak gerekli tahlilleri yapıyorlar. Suyumuzda herhangi bir tehlike olsa zaten o suyu vermeyiz ve halkı uyarırız, kullanmayın diye. Edirne'nin içme suyunda bugüne kadar sağlık açısından bir hijyen problemi oluşmadı. Bizim dışımızda Hıfzısıhha da yılda 2 kez bizim dışımızda numune alarak kontrolünü yapıyor. Suyumuzun kalitesinde hiçbir sıkıntı, olumsuzluk yok. Kayalı Barajı'ndan gelen su, yeni arıtma tesisimizde arıtılacak. Oradan arıtıldıktan sonra eski depomuza basılacak. Oradan da şehir şebekesine vereceğiz.” şeklinde konuştu. 
“60 YIL BEKLEDİK, 20 GÜN DAHA BEKLERİZ”
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla yeni çöplüğü 3 Kasım'da açacaklarını belirten Başkan Gürkan; “Edirne'nin 60 yıllık vahşi depolama sorunu bitti. Aslında 13 Ekim'de çöp dökmeye başlayacaktık ancak genel başkanın gelişi 3 Kasım'a ertelenince 60 yıl bekledik 20 gün daha beklemekten bir şey olmaz dedik, onun açılışı 3 Kasım'da olacak.” dedi.
“OTOPARK VE ALTYAPIYI YERİNE GETİREMEDİK”
Başkan Gürkan seçim öncesinde vermiş olduğu vaatlerden otopark ve altyapı konusunda bir aşama kaydedemediklerini belirterek; “Kendi değerlendirmem açısından baktığımızda şu an itibariyle bu büyük dediğimiz projelerden hali hazırda 2 tanesini yerine getiremedik. Bir tanesi otopark. Henüz bir mesafe alamadık. Sıralamaya kalksam 100 tane bahane üretebilirim. O mazeretlerin hiçbiri vatandaşımızı ilgilendirmiyor. Henüz bir mesafe alamadık ama alacağız. Bir diğer henüz sözümü tutamadığımız konu da altyapı konusu. Çok yakında inşallah onu da müjdeli haberlerini Edirnelilere vereceğiz. Seçimlere az kalması, erkene alınma ihtimalini hiç umursamıyorum. Benim halka sözüm var, bedeli ne olursa olsun ben bu altyapı işine gireceğim başlayacağım, bunu yapacağız.” şeklinde konuştu. 
“ENGELLERDEN TEMİZLEMEK KONUSUNDA DA ÇOK YOL KATEDEMEDİK”
    Başkan Gürkan, Edirne'yi engellerden temizlemek konusunda göz doyurucu şekilde bir mesafe kat etmediklerini söyleyerek; “He bir de kentin engellerden temizlenmesi anlamında çok mesafe alamadık, onu da söyleyeyim. Bir Engelsiz Yaşam Merkezi kurduk. Şuanda orasını yeniden yapılandırıyoruz. Orası da inşallah yakın zamanda tam oturmuş halde engelli vatandaşlarımıza, çocuklarımıza hizmet vermeye devam edecek. Ama kentteki engellerin yani kaldırımıydı, yoluydu bunların temizlenmesi, kaldırılması o konuda maalesef henüz göz doyurucu anlamda bir mesafe alabilmiş değiliz.” ifadelerini kullandı. 
    “ETUS TÜRKİYE'DE TEK”
    ETUS hakkındaki eleştirilere de cevap veren Başkan Gürkan, Uluslar arası Toplu Taşımacılar Federasyonu tarafından büyükşehirler hariç Türkiye'den davet edilip üye yapılan tek sistemin ETUS olduğunu belirterek; “Bir toplu ulaşım sistemimiz var. Bizden önce kurulmuş devam eden bir sistemdi. Biz birtakım kendimize göre iyileştirmeler yaparak devam ediyoruz. Uluslar arası Toplu Taşımacılar Federasyonu tarafından Türkiye'de büyükşehirlerin dışında davet edilerek üye yapılan tek toplu ulaşım sistemi Edirne Belediyesi'nin ETUS'u. Türkiye'den büyükşehirlerin dışında bir tek ETUS'u kendileri davet ettiler ve üye olduk. Ben tabi şunu biliyorum, o dünyanın toplu ulaşım federasyonu da olsa bizim mesela Murat Savaş kadar bu işten anlamazlar. Murat daha iyi bilir. Adamların işi bu, bu sayede ekmek yiyorlar ama Murat daha iyi bilir bu konuda. Türkiye'den birçok il, Kocaeli en son İstanbul geldi, Kayseri geldi. Toplam 10-15 il buraya sistemi incelemeye geldi. Onlar da bu işi yapan adamlar ama onlar da Murat kadar anlamıyorlar. Mesela Emniyet Genel Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı da o kadar anlamıyor, tutuyorlar bu arabalara 59 kişilik ruhsat veriyolar. Oysa sorsalar Murat'a, o diyecek; '59 kişi verirseniz, balık istifi olur bu araba.' Ama veriyorlar. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın mühendisleri onaylıyor, Emniyet Genel Müdürlüğü ruhsat veriyor. 26 oturak, 33 ayakta yazıyorlar. Topladığınızda 59 yapıyor, o kadar matematik bilgim var benim. İşte balık istifi oluyor. Onlar yani Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü düşünmediği için balık istifini böyle bir sonuç çıkıyor ortaya.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.