Muda, Markafoni ve Koton Suriyeli kadınların ekmek kapısı oldu

Güneş DOĞDU SOYLU
Güneş DOĞDU SOYLU GAZİANTEP'ten gunes.dogdu@dunya.com

Ülkemizde Kalkınma Bakanlığına bağlı 4 bölge kalkınma idaresi başkanlığı yer alıyor. Bunlar Güneydoğu Anadolu Projesi(GAP), Doğu Anadolu Projesi(DAP), Doğu Karadeniz Projesi(DOKAP) ve Konya Ovası Proje (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlıkları. Çalışma alanımız olması nedeniyle GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın çalışmalarını yakından takip ediyoruz. Bu kurumlar, bölgelerinin sahip olduğu kaynakları değerlendirerek, bu yörede yaşayan insanlarımızın gelir düzeyini ve yaşam kalitesini yükseltmeyi bölgelerarası farkları gidermeyi ve ulusal düzeyde ekonomik gelişme ve sosyal istikrar hedeflerine katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Ancak bazı projelerin kapsamı gereği komşu kentlerde dahil edilip, desteklenebiliyor.

GAP kapsamındaki illerin alan ve nüfus büyüklüğü, Türkiye’nin ortalama yüzde 10’u civarında. Kurumun başkanlığını Sadrettin Karahocagil yürütüyor. GAP’ın çok dinamik, üretken tam da amacına uygun projeci, paylaşımcı bir ekibi var. Genelde devlet kurumlarından dert yandığımız hantallık kesinlikle yok, ne konuda ne istiyorsanız en hızlı şekilde size eksiksiz sunuluyor. Yazılı sunulan dökümanlarda özellikle teknolojiyi kullanan kurumun AR yani artırılmış gerçeklik uygulamasıyla araştırdığınız konu çok daha anlamlı ve keyifli hale geliyor.

Bugünkü yazımda ise Sosyal Projeler Koordinatörlüğü’nün yürüttüğü Suriyeli kadınları kapsayan projelerinden bahsetmek istiyorum. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kamp dışında yaşayan Suriyeli sayısı 1.3 milyon. Bu nüfusun yüzde 75’i kadın ve çocuklardan oluşuyor. Bu nedenle projeler daha çok kadınlar ve çocuklar üzerine. GAP Bölgesi’nde Kadının Güçlendirilmesi Projesi ile kadınların kişisel ve sosyal kapasitelerini ve işletme düzeyindeki yönetim becerilerini geliştirerek dahil oldukları topluluklar içinde güçlenmelerini sağlamak; girişimcilik ve istihdam olanaklarını arttırarak kadınların elde ettikleri geliri arttırmak amaçlanıyor.

Projenin uygulama sürecinde, yerel ve ulusal düzeylerde kurulacak işbirliklerine büyük önem verilmekte. Öyleki; Mudo ve Markafoni gibi kurum ve kuruluşların yanı sıra, projenin odaklandığı moda tasarım ve tekstil sektörlerinin önde gelen isimleri de projeye bireysel olarak gönüllü destek sağlamakta. Proje kapsamında “ARGANDE” adında bir moda markası oluşturulmuş. ARGANDE ürünleri GAP Bölge Kalkınma İdaresi ile Birleşmiş Millletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığı ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (Sida) finansmanıyla yürütülüyor.

Bu marka altında kadınlar üretim yapmakta ve üretilen ürünler MUDO mağazalarında satılmakta. “Koton El Emeği Kolleksiyonu” kapsamında da üretilen Koton’un 2017 İlkbahar-Yaz Kolleksiyonu el işlemesi çalışmasında, 9 ilde faaliyet gösteren Çok Amaçlı Toplum Merkezi'nde (ÇATOM) devam eden 2 bin 300 kadın çalışmış. Koton üretiminde çalışan kadınların yaklaşık 500'ü Suriyeli kadın imiş. Mudo, Markafoni ve Koton markalarına Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kadınlara ve Suriyeli kadınlara sundukları bu anlamlı destek için tebrik ediyoruz. Diğer markalarında aynı hassasiyetle hareket etmesini ve örneklerin çoğalmasını temenni ediyoruz.

GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı gerçekten bölgesine değer katan projeler yürütüyor. Tarım, sanayi, sağlık, turizm, alt yapı gibi çoğu alanda çok sayıda proje yürüten Başkanlığın özel projelerine gazetemizde yer vermeye devam edeceğiz. Başkana ve ekibine çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Kara sabah 06 Şubat 2024