Günde 300 kişi geri dönüyor... Cerablus Suriyelilerin cazibe merkezi

Güncelleme Tarihi:

Günde 300 kişi geri dönüyor... Cerablus Suriyelilerin cazibe merkezi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2017 00:41

Türk ordusunun destek verdiği Fırat Kalkanı harekâtıyla DEAŞ’tan temizlenen Cerablus bölgesinde hayat normalleşiyor. Savaş döneminde köy ve beldeleri dahil nüfusun 10 bine kadar düştüğü bölgede geri dönüşler arttı. Kentin nüfusu 150 bine çıktı. Eğitim, sağlık ve yargı alanında önemli gelişmelerin yaşandığı bölge, ülkesine dönmek isteyen Suriyeliler için çekim merkezi oluyor.

Haberin Devamı

FIRAT Kalkanı harekâtıyla DEAŞ’tan temizlenen Cerablus bölgenin cazibe merkezi oldu. İçsavaştan sonra 2 bine kadar düşen Cerablus şehir merkezinin nüfusu 50 bine çıktı. Köy ve beldelerle birlikte ise 10 bine kadar inen bu sayı 150 bine yükseldi. Şehirde hayat yeniden canlanırken inşaat, ticaret ve üretim başladı. Türkiye tarafından onarılan 100 okulda 30 bin öğrenci eğitim görüyor.

TERSİNE GÖÇ BAŞLADI

Fırat Kalkanı harekâtıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin DEAŞ’ten temizlediği Cerablus’a “tersine göç” başladı. Cerablus’a geçişi sağlayan Karkamış Sınır Kapısı yeniden onarılarak faaliyete geçti. Fırat Kalkanı’nın ardından terör örgütlerinden temizlenen Azez, El Bab gibi bölgelere de Suriyelilerin dönüşü devam ediyor. İç savaşın ardından ülkelerini terk ederek Türkiye’ye sığınan Suriyelilerden günde ortalama 300’ünün Karkamış Sınır Kapısı’nı kullanarak ülkelerine döndükleri öğrenildi.

Haberin Devamı

TÜRKÇE DE ÖĞRETİLİYOR

İçsavaşın ardından ara verilen eğitime de yeniden başlandı. Türkiye, Cerablus’taki 100 okulu onararak hizmete sokarken, bu yıl 30 bin öğrenci eğitime başladı. Savaş nedeniyle ailelerini kaybeden 200 çocuk, Türkiye tarafından kurulan yetimhanede barındırılıp, eğitimleri veriliyor. Buradaki çocuklara Arapça eğitiminin yanı sıra Türkçe eğitim de veriliyor.

Günde 300 kişi geri dönüyor... Cerablus Suriyelilerin cazibe merkezi
Mariam Ali ve Rukaya Shaap da Cerablus polis gücünde yer alıyor.

Adalet sistemi, kadılık ile yürütülüyor. Yerel meclisin kararıyla göreve başlayan yerel hakim ve savcılar ilk kez aktif göreve başladı. Türkiye’nin onardığı adalet sarayının faaliyete geçirilmesiyle yerel savcılar ve hakimler burada görev yapıyor. Burada yargılanıp tutuklanan kişiler ise Türkiye tarafından onarılan cezaevine gönderiliyor.

CERABLUS POLİSİ GÖREVDE

Cerablus’ta asayiş ve kent güvenliğinin sağlanması için Türkiye’de eğitilen yerel polis gücü göreve başladı. Aralarında kadınların da bulunduğu Cerablus polisi, asayiş olaylarının yanı sıra trafik düzenlenmesinde de görev alıyor. Kenttin birçok noktasında kontrol noktası oluşturan polis gücü, kentte giriş-çıkışları da kontrol ediyor.

Haberin Devamı

Günde 300 kişi geri dönüyor... Cerablus Suriyelilerin cazibe merkezi

GÜNLÜK HAYAT NORMALE DÖNDÜ

Cerablus’ta hayatın normale dönmesinin en belirgin örneği ise sokak ve meydanlar. Ekonomik hayatın yeniden canlandığı kentte sokaklarda kalabalıklar her gün artıyor. Bakkal, manav, kasaplar tekrar açıldı, seyyar satıcılar tekrar sokağa indi. Pazarlar kurulmaya başlanırken, DEAŞ döneminde kapalı kapılar ardına çekilen kadınlar sokaklarda dolaşarak alışveriş yapıyorlar.

50 BİN TIR GEÇİŞ YAPTI

Sağlık Bakanlığı tarafından Cerablus’ta kurulan hastane bölgenin en büyük sağlık hizmeti veren kurumu konumunda. 30 uzman 150 personelin hizmet verdiği hastanede günde bin kişi sağlık hizmeti alıyor. Hastanede hem Türk, hem de yerel sağlık görevlileri çalışıyor. Cerablus’un dışından da çok sayıda hasta buraya gelerek tedavi görüyor. İnşaattan, altyapıya birçok alanda yeniden onarılan kentte, ticaret hayatı da canlandı. Son bir yılda Karkamış Sınır Kapısı’ndan Cerablus’a 50 bin TIR geçiş yaparken, bunun yanı sıra 12 bin TIR yardım malzemesi götürdüğü öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!