Şiran'da Üreticilere Yem Bitkisi Üretimi Konferansı

Gümüşhane’nin Şiran ilçesinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi işbirliğinde “Yem Bitkileri Üretimi” konulu konferans gerçekleştirildi.

Şiran'da Üreticilere Yem Bitkisi Üretimi Konferansı
Gümüşhane’nin Şiran ilçesinde İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi işbirliğinde “Yem Bitkileri Üretimi” konulu konferans gerçekleştirildi.

Belediye Kültür Salonunda, Şiran İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ev sahipliğinde yapılan etkinliğe Şiran Belediye Başkan Vekili Yavuz Kaya, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Irkın, Şiran İlçe Tarım Müdürü Kurtuluş Halep, Şube Müdürleri, İlçe Tarım Müdürleri, üreticiler, oda temsilcileri, üretici birlikleri ve sivil toplum kuruluşları ile İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeli katıldı.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ali Kasap ve Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, Şiran, Kelkit ve Köse ilçelerinden konferansa katılan üreticilere yem bitkilerinin ekilişleri, üretim teknikleri, tanıtımı konusunda bilgilendirdi.

Açılış konuşmasını yapan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Hasan Irkın, yem bitkilerinin önemli olduğunu belirterek, “İlimiz iki tarım havzası içerisinde yer almaktadır. Köse, Kelkit, Şiran kısmı Yukarı Fırat Tarım havzasında, Merkez Torul Kürtün de Çoruh Tarım Havzasındadır. Yukarı Fırat Tarım Havzasında hayvancılık birincil üretim olup yem bitkisi üretimi bu havzada hayvancılığı destekleyen en önemli unsurdur. Bu bölge hayvancılık için olmazsa olmazlardandır. İlimizde yaklaşık 170 bin hektar civarında mera yayla varlığımız 113 bin 685 hektar da toplam tarım arazisi varlığımız bulunmaktadır. İkisini topladığımız zaman aşağı yukarı ilimizin yüzde 40'ına tekabül etmektedir. Meradan elde ettiğimiz ot verimi özellikle yağışa tabidir. İlimiz ortalama 465 milimetre civarında yıllık yağış almaktadır. Karadeniz'e bakan kısmı nispeten daha iyi yağış almaktadır. Bu mera yaylalarımız üst bölgede olduğu için sulama şansına sahip değiliz. Yani yağışın ilimiz genelinde bize müsaade ettiği verime bir yerde razı olmak durumundayız. Geriye kalan da onları korumak ve geleceğe taşımaktır.” dedi.

58 BİN HAYVANA 263 BİN TON KABA YEM GEREKİYOR

Gümüşhane’de 58 bin civarında büyük ve küçükbaş hayvan varlığı olduğunu kaydeden Irkın, bu hayvanların bir yıllık kaba yem ihtiyacının ise 263 bin ton olduğunu belirterek,  Gümüşhane’nin hayvancılıkta ve organik tarımda belli bir noktaya geldiğinin altını çizdi ve yem bitkileri konusunda da aynı hızı il olarak yakalamak istediklerini söyledi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Karadağ, yem bitkilerinin önemi, yem bitkilerinin hayvan beslemesindeki rolü, yonca yetiştiriciliği ve önemi, toprak isteği ve hazırlığı, ekim zamanı, karışık ekim, ekim metodu, ekim derinliği, ekilecek tohum miktarı, aşılama, sulama, gübreleme, yoncanın biçimi, yoncada yabancı ot mücadelesi, ot hasadı konularında sunum gerçekleştirirken, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Kasap ise yem mekanizasyonu, kaba yem ve kesif yem mekanizasyonu konularında ayrıntılı bilgi vererek, biçme ilkeleri ve makineleri, tırmıklama ilkeleri, balyalama tekniği ve balya makineleri, silaj yem, yem dağıtma, kesif yem mekanizasyonu konularında sunum yaptı.

Konuşmaların ardından konferans soru-cevap kısmı ile son buldu.
Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2014, 15:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER