23 NİSAN’IN HATIRLATTIKLARI

23 Nisan 1920 tarihinin Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk kez açıldığı gün olduğunu hepimiz biliyoruz.

Her milletin var oluş tarihinde önemli günler olduğu gibi, bizim milletimizin de var oluş tarihinde var olan çok sayıdaki önemli günlerden birisi de 23 Nisan 1920’dir.

Tam bağımsızlık için, ulusal egemenlik için bir araya gelen o günkü meclis üyeleri kurtuluş savaşını kazanmakla birlikte bu günkü Türkiye Cumhuriyeti devletinin kuruluşunun da temellerini atmışlardır. Türk çocuklarına M. Kemal Atatürk Tarafından Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak hediye edilen 23 Nisan; 1979 dan dan beri de kırkı aşkın ülke çocuklarının katılımı ile uluslararası bayram olarak kutlanmaktadır.

Son yıllarda bayramların kutlanmasına getirilen yenilikler kapsamında bu bayram için de rötuşlama yapıldı. Ne var ki amaç gerçekleştirilmiş olsa da, gelenekselleşmiş olan çocuk şenlikleri bir bakıma ötelenmiştir.

Bir anekdotla haklılığımızı aktaracak olursak, biz kuşaktan bir yurttaş anlatıyor:

“Beyaz kurdelelerimi akşamdan kolalamıştı. Beyaz çorabımı ve 23 Nisan bayramında giyeceğim kıyafetlerimin son dikişlerini de akşamdan bitirip, her şeyimi tam takım olarak hazırlamıştı anneciğim. Ve biz her 23 Nisan’da değişik renkli kıyafetler giyerdik sonra da büyük bir heyecanla; bayrama katılmak için okulun yolunu tutardık.

Çocuk bunlar eğlenerek öğrenirler. Siz istediğiniz kadar anlatın 23 Nisan’ı. Kimin aklında kalacak. Ama bir bayrama katılarak öğrenilen ve yaşananlar bir ömür boyu devam eder gider. Yukarıdaki hatıratta anlatıldığı gibi.

Hepimiz Atatürk’ün mirası ve hediyesi olan bu bayramı çocuklarla birlikte törensel boyutta olsa da katılarak kutlamalıyız ve kutlayacağız. Kısa da olsa bu günkü yazımızı mana yüklü bir dörtlükle sonlandıralım.

23 Nisan bu gün

Türklüğe en mutlu gün

Her Türk gibi bu günde

Coşarak sende öğün…
YORUM EKLE