ÖMRÜNE BEREKET KATMAYA VAR MISIN?

Yüce dinimizin emirlerinden biride sıla-i Rahimde bulunmaktır. Yani hısım ve akraba ziyaretlerinde bulunmak. Bu  ziyaretlerin dünyada ki faydaları saymakla bitmez. Bu ziyaretler sayesinde ömrümüze bereket gelir. Bu ziyaretlerde  akrabalarımızın dertlerini, sevinçlerini  ve hallerini öğreniriz. Yine bu sayede hem dertlerine hem de sevinçlerine ortak olmaya çalışırız. Hatta ve hatta bu ziyaretler sayesinde evlilikler daha kolay olur. Çok yakın arabalardan olmamak şartıyla bu tür evlilikler dinimizce de onaylanmaktadır. Sıla-i Rahim yapmazsak kimin oğlu kimin kızı var nereden bileceğiz? Batı gibi on sekizine gelmiş genci salı mı vereceğiz? Tabi ki hayır. Onların geleceğine yön vermeye çalışacağız. Onların iyi bir birey olmalarına çalışacağız. Onların iyi bir eğitim almalarına ve hatta evlenecekleri zaman iyi bir aile kızıyla da evlenmelerine yardımcı olmaya çalışacağız. Çünkü bunlar bizim kültürümüzde ana –babanın yapması gereken başlıca görevlerdendir.

Sıla-i Rahim sayesinde akrabalarımızın  haklarını ve de kendi haklarımızı korur ve gözetiriz. Yüce kitabımızda  akrabalık bağını kesenlerin lanetlendiği haberi  vermektedir.(Ra’d 640)

Akrabalık bağları dinimizce o kadar önemlidir ki onlardan yüz çevirmek, Allah’ın emrine yüz çevirmek gibidir. Ve aynı ayette yer almaktadır.(Muhammed(641)

Sıla-i Rahim sayesinde kıyamette Müslümanlar çok güzel karşılanacağı da rivayet edilmektedir.

Yardım yaparken bile ilk önce akrabadan başlamak gerektiğini hepimiz biliyoruz. Her hafta Cuma  namazı öncesi imam hutbeden inerken okuduğu ve Türkçe mealini de söylediği ayette de (Şüphesiz ki Allah, adaletli davranmayı, iyilikte bulunmayı ve akra-balara yardım etmeyi emreder. Fuhşu, kötülüğü ve zulmü yasaklar. Allah sizlere düşünüp yapmanız için öğüt verir.(Nah-90))  belirttiği gibi, akrabaya yardım etmenin Allah’ın emri olduğu bildiriliyor.

Yardımda öncelik tanı ciğer pare
Sıla-i Rahim yap,yok başka da çare
Ayette haber veriyor Yüce Allah
Yaparsan o cihanda kavuşursun yâre (mtok)
 
Akraba ziyaretlerinde onlara çile vermekten, onları zor durumda bırakacak arzu ve isteklerden, hal ve hareketlerden, onlara fazla yük olmaktan sakınmalıyız. Peygamberimiz bir su içmek, bir selam vermek için bile olsa onlara uğramamız gerektiğini bildiriyor. Yine Peygamberimiz daha  önemli bir detayı da bildiriyor :’’ Hatta bir yıllık yol yürümek bile olsa’’ Sıla-i Rahim de bulunmayı tavsiye ediyor.

Ömrümüzün hayırlı olmasını, günahlarımızın  azalmasını ve Allah’ın rahmetine nail olmak istiyorsak lütfen sıla-i Rahim yapmaya özen gösterelim.

Akrabaları ziyaret etmek dileğiyle…
YORUM EKLE