MEMLEKETE “BAKAN” GÖZLER

Ülkemizin en müstesna illerinden birisi olan Gümüşhane coğrafi özellikleri, ekonomik yapısı, nüfus ve yerleşme açısından hep mahzunluğu ve kıyıda köşede kalmış bir il imajı ile gündem olmuş, ne adındaki gümüş, nede altın madeninde hatırı sayılır bir yer edinmesi bizi ülke ve dünya gündemine taşıyamamıştır. Pestil ve köme üretimindeki büyük artış ve bu ürüne olan fazla talep de marka şehir olma yolunda çok mesafe kat etmemize yardımcı olamadı.

Oysaki Doğu Karadenizin denize açılan yegane kapısı olma özelliği ve tarihi ipek yolunun önemli bir güzergahı olan ilimizin tanıtımı ve tanınmışlığında bir sorun olmamalıydı. Bu mahzunluğu neden kabullendik ve nasıl bu kabuğu kıracağız. Tarihin ışıkları bize gülümsüyor mu, yoksa ufukta belirsizlikler mi var. Buna sebep olan kaderin bir cilvesi mi, tarihimizin bize lütufta cimri davranması mı? Ne dersek cevap eksik kalacaktır. Ancak bildiklerimiz ve yaşadıklarımızın ışığında biraz kafa yorunca şunları söyleyebiliriz.

- Gurbeti hayat tarzı kabul eden, şehirde kazandığını köyde harcayıp tekrar gurbet yolunu tutan hemşerilerimiz ekonomik iş kolları olarak inşaatın dışında kendilerini pek belli edemediler

- Sanat, edebiyat, spor vb dallarda ilimizi tanıtıcı ulusal kişilerimiz istisna oldu.

- Ekonomik marka değerlerimiz(pestil- gümüş işlemeciliği-(kuşburnu istisna) ulusal kanallarda reklam olmadılar.

- Kuşburnu ile yakalanan olumlu süreç, fabrikanın işlevini sürdürememesi sonrasında il tanıtımını çok olumsuz etkiledi

- Turizm potansiyelinin kullanımı konusunda son yıllarda gelişme olması yılların kaybını telafi edemedi. Dolaysıyla tanıtıma katkısı az oldu.

…………………………………………………………………

Ama bir şeylerde değişmedi değil…
 
Okullaşmada önemli adımlar atıldı.

İlçelerin ille bağlantısı daha iyi ve eskiyle kıyaslanamaz

Şehrin merkez nüfusu hızla artarak 25 binden 37 bini buldu.

Üniversitedeki öğrenci sayısı şehrin nüfusunun üçte birine ulaştı

Şehir hızla dönüşüyor ve kent görümü kazanmada koşar adım gidiyor.

Kürtün: HES’ler ve su ürünleri; Kelkit: organik tarım, Şiran; turizm ve sanayileşme - Köse; tarım ve hayvancılık  faaliyetlerinde daha kararlı..

Göç kısmen durmuş diyebiliriz. Yaz ayarlında gurbetçi dönüşleri ile il ve ilçe nüfusları neredeyse üçe katlanıyor.

Bunları çoğaltabiliriz.

Bir önemli husus varki onu da önemle zikredelim. Bütün artılarda ve yapılanlarda pek çok kişinin emeği vardır ve kimsenin emeği yok sayılamaz ama şunu çak rahat söyleyebiliriz ki artık Gümüşhaneye “ bakan” gözler eskisinden daha güçlü ve kararlı. Son aylardaki ilimizde olup biten olumlu gelişmelerde katkısı olanları kutlar, ilimize devletin kudret ve gölgesini daha çok hissettiren kıymetli bakanımızı minnetle anarak konuyu noktalamak isteriz.

Yaz tatilinin öğrencilerimize velilerimize, hemşehrilerimize ve ülkemize hayırlar getirmesini dileyerek yazılarımıza iki ay ara verelim

Saygı ve selamlar.
YORUM EKLE