DEMOKRAT PARTİ'DEN OHAL'E DESTEK

 "HADİSENİN ÜSTESİNDEN ANCAK OLAĞANÜSTÜ USULLERLE GELİNEBİLİR"

       Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, il, merkez ilçe ve ilçe teşkilatlarıyla birlikte Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ı ziyaret etti. Darbe girişimine ilk andan itibaren tepki gösteren Genel Başkan Uysal, bu girişime karşı büyük bir demokrasi mücadelesi veren Türk halkına teşekkür etti.

 

                Bakanlar Kurulu'nun aldığı OHAL kararına da destek veren Uysal, "Kırk katır mı kırk satır mı diyebileceğimiz bir sırat geçişinde, meseleleri, temel hak ve hürriyetleri Anayasa çerçevesinde elbette teminat altına alınacaktır; ama böyle bir hadisenin üstesinden ancak olağanüstü usullerle gelinebilir" dedi.

 

                "YARINLARIMIZI ÇALMA ADINA ORTAYA KONMUŞ BİR TEŞEBBÜS"

 

                Darbe girişiminin, siyasi partiler arasında rekabetten daha ziyade devlet ve beka meselesi olarak görülmesi gerektiğini belirten Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, "Yaşadığımız bu buhranı, operasyonu ve darbe teşebbüsünü derinlemesine değerlendirdiğimizde, bütün siyasi aktörlerin, kurumların kendi idraklarını tazeleyerek memleketin üzerine kurulduğu prensipler etrafında, milli irade, demokrasi ve adalet diyen bir anlayış içerisinde, siyasi partiler arasında rekabetten daha ziyade devlet ve beka meseli olarak gördüğümüz bu meselede bugün hep beraber olma ihtiyacı hissettik. Bu vesileyle bizler de Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı hukuk nezdinde tescil edilmiş bu son hadiseyle fiilen terör örgütü olma hüviyetiyle paralel bir organizasyonun, memleketimizi esir alma, geçmiş darbelerin dünümüzü çaldığı gibi yarınlarımızı çalma adına ortaya koyduğu bir teşebbüsü, milletimizin iradesi ve topyekun sahaya inmesiyle meydanlara ortaya çıkan ortak ruhla beraber, bu meselenin içinden sıyrıldığımızı çok şükür hamd ederek ifade edebiliriz" dedi.

 

                "BUGÜN BİR OLMA BERABER OLMA GÜNÜDÜR"

 

                "Gün bir olma günüdür" diyen Uysal, bundan sonraki sürecin de ortak bir milli mutabakat meselesi  olarak üzerine gidilmesi gerektiğini söyledi. Uysal şöyle devam etti: "Önümüzde çok riskli bir dönem var. Kriz yönetimini, başta Cumhurbaşkanımız, iktidarımız, hükümetimiz, mecliste temsil edilen siyasi partilerle beraber ortak bir milli mutabakat meselesi haline getirilerek bu olayın üzerine dikkatle itinayla ülkemizin topyekun gitmesi ihtiyacı vardır. Bu manada açık yüreklilikle bugün bir takım her birimizin zihninde beliren soruları mahfuz tutmak kaydıyla her birimizin yarınlara dair bu tür risklerle karşı karşıya kalmaması adına zihnimizde berraklaşan birçok mesele var ama bugün bir olma beraber olma günüdür. Bunu sadece lafla değil ruhen ortaya koyma günüdür. İnsanlarımız bu gücü ortaya koymuştur. Bugün o açıdan Demokrat Parti olarak geçmişten bugüne zaman zaman iktidarda bu tür teşebbüslere muhatap olmuş ve acılarını çekmiş insanlar olarak o duygudaşlığı paylaşmayı birinci derecede başkanımızın şahsında hem iktidar partimize bir vesileyle Cumhurbaşkanımıza ve Başbakanımıza da ifade etme fırsatı buldum"

 

               "BU BİR DİKTA VE MEMLEKETİ ESİR ALMA TEŞEBBÜSÜDÜR"

 

                Belediye Başkanı Burhanettin Çoban'ın, meseleye üst perdeden bakarak herkesi kucaklayan bir irade ortaya koyduğunu vurgulayan Uysal, partisi adına Başkan Çoban'a minnet duygularını iletti ve "Allah tekrarlarını göstermesin" dedi. Hadisenin büyüklüğü ve vahametinin yarınlarda daha rahat idrak edileceğini ancak bugün ortaya çıkanların bile geçmişte yaşanılanlarla mukayese edilemeyecek, 'Türkiye'de kalıcı bir dikta rejimi ve memleketin esir alınma teşebbüsü olduğunu' dile getiren Uysal; "Bu hadise ayrıca Türkiye'nin topyekun medeni dünyadan kopartılma girişimidir. Elbette bu tür hadiseleri sadece iç dinamiklerle açıklayamayız, diş dinamikleri de önemlidir. Türkiye gibi yerleşik devlet geleneği olan bir ülkede, devlet geleneğimizin bizlere icbar ettiği temel felsefemiz, devlete talip olanların servete ve marifete talip olmayacağıdır. Hem devlete, hem servete hem de marifete talip olma girişimi bu ülkenin devlet geleneğine de aykırıdır. O açıdan çok geçmiş olsun diliyorum. Değerli belediye başkanımızın şahsında hem Adalet ve Kalkınma Partisi'ni hem burada ortak bir inançla Kurtuluş Savaşıyla, cihan harbiyle namlulara alnını uzatan milletimiz, bugün tanklara karşı göğsünü siper etmiştir. Milletimize şükran duygumuzu ifade ediyoruz" diye konuştu.

 

                "BAKANLAR KURULUMUZUN ALDIĞI BU KARARA İŞTİRAK EDİYORUZ"

 

                Bir basın mensubunun sorusu üzerine Bakanlar Kurulu'nun aldığı OHAL kararını da değerlendiren Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, "Biz netice itibariyle Milli Güvenlik Kurulumuzun tavsiyesi ve Bakanlar Kurulumuzun aldığı bu karara iştirak ediyoruz. Elbette birtakım endişeleri siyasi partiler ifade edebilir ama; kırk katır mı kırk satır diyebileceğimiz bir sırat geçişinde meseleleri, temel hak ve hürriyetleri Anayasa çerçevesinde elbette teminat altına alınacaktır, ama böyle bir hadisenin üstesinden ancak olağanüstü usullerle gelinebilir. Bu manada iktidar partisinin ortaya koyduğu tavrı, Cumhurbaşkanıyla beraber biz de onaylıyoruz. Ama bunun Türkiye'nin önceliklerini gözeterek, sadece iç değil, dış önceliklerini, ekonomiyle ilgili önceliklerini de gözeterek en kısa sürede bu halin ortadan kalktığına kanaat edildiği anda kaldırılmasını da temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

 

                "GELECEKTE UZUN YILLAR KONUŞULACAK BİR İHANET GİRİŞİMİ"

 

                Ziyaretleri nedeniyle Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve beraberindeki il, ilçe teşkilatlarına teşekkür eden Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise 15 Temmuz akşamı gerçekleştirilmek istenen darbe teşebbüsünün gelecekte uzun yıllar konuşulacak bir ihanet girişimi olduğunu kaydetti. Bu ihanet girişiminin anlaşıldığı andan itibaren, halkın, siyasi partilerin ve medya kuruluşlarının darbe teşebbüsüne karşı demokratik tavrını büyük bir içtenlikle ortaya koyduğunu belirten Başkan Çoban, "Bunların içerisinde siyasi partilerimizin tavrı çok önemliydi. Ülkemizdeki gerek Meclis'te olan gerekse Meclis dışında olan siyasi partilerimiz daha darbe bastırıldığı anlaşılmadan yani darbe olduğuna dair bilgiler gelir gelmez bunun karşısında olduklarını ifade etmişlerdir. Bu noktada, Demokrat Parti Genel Başkanımız Sayın Gültekin Uysal, illeri arayarak mesajla onlara tepkilerini dile getirmelerini istediğinde, DP İl Başkanı Gürcan Şensoy Bey bizi arayan ilk il başkanlarımızdan biriydi. Şensoy, Sayın Uysal'ın selamını ileterek, darbenin karşısında olduklarını ve seçilmiş hükümetin görevinin devam etmesinden yana olduklarını ifade ederek, demokrasi meydanında da yerlerini almışlardır. Ben hem Genel Başkanımıza hem il başkanımıza ve ildeki tüm arkadaşlarımıza Afyonkarahisar halkı adına teşekkür ediyorum. Allah ülkemizi de tüm dünya ülkelerini de böyle ihanet girişimlerinden korusun" dedi.