Şeytanın başarısı

Gültekin KARA
Gültekin KARA OTOSTOP gultekin.kara@dunya.com

Elon Musk adını birçok kişi duymuştur. Yaratıcı, girişimci, fütüristik işadamı ve milyarder. Bana Marvel’in çizgi romanlarındaki karakter Iron Man-Demir Adam Robert Stark’ı hatırlatıyor.

Musk, tüm dünyada Space X, Tesla, PayPal gibi yenilikçi şirketlerin yaratıcısı olarak biliniyor. Kendisi geçenlerde Türkiye’ye bir ziyaret yaptı. Külliye’de en üst düzeyde ağırlandı. Anıtkabir’e gitti vs…

Musk, tam olarak neden geldi, niye böyle halkla ilişkiler projelerine imza attı bilemiyorum. Bizden ne aldığını ya da alacağını da bilemiyorum. Ama, babayiğitler gündemdeyken yolunun düşmesi, bende soru işaretleri uyandırdı. Aslında bu konuda yazan tek ben değilim. Geçtiğimiz haftalarda mesleğimizin duayenlerinden, Necati Doğru Ağabey de bu konuya değinmişti. Musk, Necati Ağabey’in zihninde Jet Fadıl çağrışımını yapmıştı.

Necati Ağabey’in belirttiği kadar olmasa da Elon Musk’ın, bir hayal taciri olduğunu düşünüyorum.

Kendisi hayal ediyor, o hayalleri bir miktar gerçeğe dönüştürüyor ve hemen ardından da hayal satın almaya müsait müşterileri bulup o hayalleri nakte çeviriyor.

Bu süreci iletişim olarak da iyi yönetmesi, kendisini dünyanın en dahi girişimcileri arasına sokuyor. Musk’ın Tesla projesinin yaratıcı, inovatif bir proje olmadığını söylemek mümkün değil. Peki ama her araçtan yaklaşık 4 bin dolar zarar yazan, parasını peşin aldığı modelleri bir türlü sahiplerine teslim edemeyen, patronunun 500 bin üretim hedefinden kabaca 400 bin adet kadar uzak kalan bir firmadan bahsedildiğini biliyor musunuz?

Tesla bugün aldığı her 10 siparişin yaklaşık 8 tanesini parasını ödeyen müşteriye teslim edebiliyor. Bu şirketin halka açık olduğu 8 yıllık süreçteki, 32 finansal çeyrek içinde sadece 2013 birinci ve 2016 üçüncü çeyrekte artıya geçtiğini, bunların dışında her çeyrekte eksi yazdığını ve son olarak net kaybının kabaca 650 milyon dolar olduğunu hiç okudunuz mu?

“Şeytanın en büyük başarısı, olmadığına inandırmaktır…” diye efsane bir replik vardır.

Bence Musk’ın en büyük başarısı ise, tüm dünyayı “Tesla’nın bir başarı hikayesi olduğuna” inandırmasıdır.

Yaptığı işlerle kapitalist dünyanın en efsane girişimcileri arasında kendine haklı bir yer bulmuş olan Musk, kazandığı para ve şöhreti kesinlikle hakediyor.

Lakin, Tesla’ya para yatırmadan önce de üç-beş defa düşünmek gerekiyor.

Belki çok şüpheci yaklaşıyorum ama alternatif enerji kaynakları ile çalışan otomobiller üreten Musk’ın, sanki sıcak para kaynağına ihtiyacı hasıl olmuş gibi.

Konuya haftaya daha detaylı olarak devam ederiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hep bana… 18 Mart 2019
Baskınla olmaz 21 Ocak 2019
Rotası olmayan gemi 07 Ocak 2019
Umuda yolculuk 31 Aralık 2018
Otomobile soğan muamelesi 10 Aralık 2018
Feragat edilmiş 19 Kasım 2018
Nereye koşuyoruz… 12 Kasım 2018
Rica ederim yapmayın 05 Kasım 2018
Kurcalama arabayı 22 Ekim 2018
Çelik bile erir 08 Ekim 2018