Gülmen ve Özakça'nın üçüncü duruşması yapılıyor

Açlık grevinde 226 günü geride bırakan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın bugün üçüncü duruşması yapılıyor. İlk iki duruşmada hâkim karşısına çıkarılmayan Gülmen hastanede ifadesini almaya giden mahkeme heyetine, "Bu koşullarda savunma yapmayacağım" demişti.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelere (KHK) karşı Ankara  Yüksel Caddesi'nde başlayan 'işimi geri istiyorum' eylemi 300 günü aşkın süredir devam ediyor. Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın İnsan Hakları Anıtı önünde başlayan ve tutuklanmalarının ardından  cezaevi ve hastanede devam eden açlık grevi ise 226'ncı gününde.

'Terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla yargılanan iki eğitimcinin üçüncü duruşması bugün saat 10.00'da Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki salonda görülecek.

'PERSONEL YETERSİZLİĞİ' GEREKÇESİYLE DURUŞMAYA GÖTÜRÜLMEDİLER

İki eğitimcinin ilk duruşması 14 Eylül tarihinde Ankara Adliyesi'nde görüldü. Ankara Jandarma Komutanlığı’nın mahkemeye gönderdiği yazıda, ‘personel yetersizliği ve provokasyon ihtimali’ gerekçe gösterilerek iki eğitimci duruşmaya götürülmedi.

Duruşma öncesi eğitimcilere destek olmak için çok sayıda siyasetçi ve sivil toplum örgütü temsilcisi Ankara Adliyesi önündeydi. Açıklama yapmak isteyen kişilere polis izin vermedi. Adliye içinde ve dışında kalabalığa biber gazı ile müdahale eden polis çok sayıda eylemciyi gözaltına aldı.

İKİNCİ DURUŞMAYA ÖZAKÇA KATILDI

Nuriye Gülmen ikinci duruşmada Numune Hastanesi yoğun bakım ünitesindeydi. Mahkeme heyetinin iki eğitimcinin duruşmada hazır olması talebine karşın Ankara Numune Hastanesi "sanığın duruşmaya katılması tıbben sakıncalıdır" dedi ve Gülmen duruşmaya götürülmedi.

Gülmen'in katılamadığı ikinci duruşma 28 Eylül tarihinde Sincan Cezaevi Kampüsü içerisindeki salonda görüldü. İlk kez hâkim karşısına çıkan ve ifade veren Semih Özakça savunmasında,"Biz aç kalmayı tercih etmedik. İktidar işimizi bize geri verseydi aç kalmazdık. Direnişi başlatan da bastırmaya çalışan da iktidardır. İşimizi geri alıncaya kadar açlık grevi eylemine devam edeceğim" dedi.

MAHKEME HEYETİ MAHKUM KOĞUŞUNA GİTTİ

Gülmen ve Özakça'nın yargılandığı davanın üçüncü duruşması öncesi Numune Hastanesi, mahkemeye Gülmen'in duruşmaya getirilmesinin hayati risk yaratacağı yönünde rapor gönderdi. Mahkeme heyeti, duruşma savcısı ile birlikte Gülmen'in savunmasını almak için tutulduğu mahkûm koğuşuna gitti.

İlk duruşmaya keyfi olarak götürülmediğini, ikinci duruşmaya ise yoğun bakıma kaçırılarak katılmasının engellendiğini söyleyen Gülmen," Ben savunma yapmaktan kaçınmıyorum. Savunmanın, aleniyet ilkesine, savunma hakkıma uyularak mahkemede alınmasını istiyorum. Bu koşullarda savunma yapmayacağım" dedi.

EĞİTİMCİNİN DURUŞMASINA ULUSLARARASI ÇAĞRI

Gülmen, Numune Hastanesi'nde Özakça ise Sincan Cezaevi Kampüsü içerisindeki hastanede açlık grevine devam ediyor. Türkiye’de de üyeleri bulunan Avrupa Sendikalar Konfederasyonu (ETUC), uluslararası topluma çağrı yaparak açlık grevini sürdüren Nuriye Gülmen ile Semih Özakça’nın bugünkü duruşmasının izlenmesini istedi. ETUC'un kamuoyuna yaptığı çağrıda “Adil ve tarafsız yargılamalar garanti edilmiyor. AB delegasyonunun ve üye devletlerin elçiliklerinin bu yargılamaların duruşmalarına katılımı geçmişte olumlu sonuçlar doğurdu. Böylesi heyetler AB’nin adil, tarafsız yargılamalar ve insan hakları konularını takip ettiğini gösteriyor" ifadelerine yer verildi.