Vali Gül burada, halk sağlığının hem Türkiye’nin hem de dünyanın önemli meselelerinden bir tanesi olduğunu kaydetti.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan Gül, sağlık harcamalarının ekonomideki payına dikkat çekerek halk sağlığı meselesi çözüldüğünde Türkiye’de hem sağlık hem de ekonomi meselesinin çözüleceğine vurgu yaptı.

Sağlık harcamaları noktasında da değerlendirmelerde bulunan Gül, “Evsel Atık İlaçların Bertarafıprojesi kapsamında katıldığımız bir etkinlikte reçete edilen ilaçların %50’sinin hiç açılmadan çöpe atıldığını gördük. Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlık Bakanlığı’nın sağlık harcamalarına baktığımızda da özellikle halk sağlığının koruyucu ve önleyici tedbirleri ile meselenin önemli bir kısmının çözülmüş olacağı kanaatindeyiz.

Gereksiz ilaç tüketmeyerek, zararlı alışkanlıklardan uzak durarak, düzenli beslenme, düzenli spor ve düzenli sağlık kontrollerinin de yapılması ile daha sağlıklı bireyler olarak hayatımızı idame ettirebiliriz ” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, sağlık yatırımlarını anlatarak Türkiye'nin çok iyi seviyelere geldiğine dikkati çekti. Ortalama yaşam süresinin 72,5'tan 78.3'e çıktığını aktaran Birinci, başka bir ülke bu seviyeye 30 yılda gelirken Türkiye'nin 10 yılda geldiğini aktardı.

Birinci, obezitenin en büyük sorunlardan biri olduğunu belirterek, "Belki de en çok dikkati çekilmesi gereken konulardan biri bu. Artış ivmesini biraz azalttık. Ama ciddi bir sıkıntı olarak durmaya devam ediyor." dedi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Özbay, halk sağlığının, ülkenin sağlık hizmetlerinin özellikle minimize edilmesi anlamında çok önemli bir konu olduğunu dile getirerek bunun da başlıca yolunun çocuk sağlığı ile ilintili olan bu sempozyumla farkındalığın daha da artacağını belirtti. 

Açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçilen sempozyum, akademisyenlerin ve sağlık çalışanlarının katılımıyla iki gün boyunca devam edecek.

BÜLTEN