“İletişim araçlarının doğal ihtiyaç haline gelmesi kullanıcıyı etkilemiyor”

MURAT ARKAN

Park Elektronik ve İletişim işletme sahibi Hüseyin Gülcan, iletişim sektörü hakkında değerlendirmelerde bulundu. 2016 yılı iletişim sektörü açısından aslında normal geçtiğini söyleyen Gülcan, “ Piyasada rekabet durumu da var. Telefon alıcıları olarak kullanıcılar kaliteli dahi olsa ucuz malı tercih ediyor. 2017 ile birlikte sektörde biraz durgunluk oluştu. Dolar fiyatının artması yeni telefon alacakları fazla etkilemiyor. Dövizin artmasıyla aslında insanlar telefon veya iletişim araçlarının artık doğal ihtiyacı haline gelmesinden dolayı, fiyatların yüksek olması kullanıcıyı pek fazla etkilemedi. İnsanların karnı aç olsa dahi telefonlarının kaliteli olması yeterli oluyor. Telefon önceden lüks ihtiyaçtı ama artık hem kaliteli hem de ucuz telefona dahi herkes sahip olabiliyor. Hayatımızın vazgeçilmez alışkanlıklarına cep telefonu ihtiyacı da eklendi” dedi.

TELEFON BOZULDUĞU ZAMAN ÜRÜNÜN GARANTİSİZ OLDUĞU ANLAŞILIYOR

Garantisiz satılan telefonlar alan kullanıcıları herhangi bir arıza durumunda zor durumda kaldıklarına değinen Gülcan sözlerine şu şekilde devam etti. Sektörümüzde aslında pek fazla merdiven altı satış hemen hemen kalmadı. Ama ürün piyasadaki garantisi olmayan ürünler daha çok ucuz olup, tutulmaktadır. Kullanıcı bunu bilmemektedir, bilinçlendirilmelidir. Kullanıcı telefonu bozulduğu zaman ürünün garantisiz olduğunu anlamaktadır. İnternetten her satılan telefonlar için insanımız normal dükkandaki gibi alış ve pazarlık alışkanlıkları olmadan, garanti sürelerine dikkat etmeden alıyor. Telefonda garanti süresi çok önemli. Kullanıcıların bilmesi gereken en önemli noktalardan biriside; alacakları cep telefonunun marka modelinden ziyade dükkân garantisi olmayıp, servis garantisine bakmalarını tavsiye ediyorum. Herhangi bir arıza durumunda telefon kullanıcısının moral ve motivasyon olarak çok etkileniyor”.

TELEFONLARINIZI E-DEVLET ÜZERİNDEN SORGULATABİLİRSİNİZ

Alınan sıfır ve ikinci el telefonların e-devlet üzerinden kaydının olup olmadığının da sorgulatabildiğine hatırlatan Gülcan, sözlerini şu şekilde tamamladı: “İkinci el telefonlarla ilgili olarak kullanıcının isteğine göre piyasadaki ikinci el telefonları satılmaktadır. İkinci el telefon alırken dikkat edilecek hususta, alına ikinci el telefonun alındığı kişinin kimlik fotokopisi ve IMEI kaydı olup olmadığının bulunup bulunmamasına dikkat edilmelidir. Kişiler aldıkları sıfır veya ikinci el telefonlarının IMEI numarasının e-devlet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama  bölümü üzerinden kontrol edebilir. Cihazın orijinal olup olmadığını, çalıntı olup olmadığını, marka modelini öğrenebilirler. Bunun için cep telefonunuzdan *#06# tuşladıktan sonra “ok veya arama” tuşuna basmalarına müteakip ekranda çıkan IMEI numaranızı https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama adresinden sorgulatmalarıdır.”