2018 yılında 1,5 milyon grip aşısı gelirken 2019 yılında sayısı 1,3 milyon oldu. Yaklaşık 10 milyon kişinin risk grubunda olduğu ülkede grip salgını patladı

Grip aşısı karaborsaya düştü, salgın patladı

BURCU CANSU

Sağlık Bakanlığı’ndan alınan verilerine göre, 2018 yılında 1 milyon 500 bin grip aşısı ithal edilirken bu sayı 2019 yılında 1 milyon 300 bine düştü. 82 milyonun yaşadığı Türkiye’de grip salgını patladı. Halk sağlığı uzmanları, gribin bu kadar büyük bir salgına dönüşme sebebini “grip aşısının zamanında ve yeterli miktarda gelmemesi” olarak açıkladı.

İstanbul Beylikdüzü’nde geçtiğimiz hafta hayatını kaybeden iki ve dört yaşındaki iki çocuğun ölüm sebebinin “domuz gribi” olabileceği iddiası, yaşanan salgının boyutlarını ve piyasada bulunamayan aşıyı tekrar gündeme getirdi.

DSÖ HER YIL UYARIYOR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), ağır seyirli ve ölümcül olabilen gripten korunmanın en etkili yolunu aşılanmak olarak açıklıyor. DSÖ, 65 yaş üzerindeki kişiler, gebeler, 6 ay-2 yaş arasındaki çocuklar, kanser hastaları, bağışıklık sistemi baskılanan diğer hastalar, kronik akciğer ve kalp hastalığı, böbrek yetmezliği ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar ve sağlık çalışanlarının her yıl mutlaka grip aşısı olması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI AŞILANMADI

Buna karşın 2019 yılında, salgının en önemli taşıyıcısı olan sağlık çalışanları başta olmak üzere çok sayıda risk grubundaki insan aşıya ulaşamadı. Komuoyunda Eylül ve Ekim ayında “grip aşısına ulaşımda kriz” yaşandığına ilişkin bir çok haber yayımlandı. Sağlık Bakanlığı ise 4,5 milyonu KOAH’lı insanın yaşadığı ülke için 500 bin aşının geleceğini “müjde” olarak duyurdu.

AŞILAR ZAMANINDA GELMEDİ

Halk sağlığı uzmanları Eylül ve Ekim aylarında grip aşısı ancak “karaborsada” bulunabildiğinden risk grubundaki çok sayıda insanın zamanında aşılanmadığını belirtti. Aşılanmanın salgınları önlemede çok önemli bir yer tuttuğunu kaydeden uzmanlar, “Aşılar zamanında yapıldığında salgını önler” dedi.