|

Yeni harekat sinyali: Sincar'da ne var?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin'de kontrolün sağlanmasının ardından yeni bir operasyon sinyali verdi. Erdoğan, "Bir gece ansızın Sincar'a da geliriz" açıklamasının ardından gözler Sincar'a çevrildi.

Yeni Şafak
16:48 - 19/03/2018 Pazartesi
Güncelleme: 18:08 - 19/03/2018 Pazartesi
AA
Türk Silahlı Kuvvetleri, 25 Nisan'da Sincar ve Karaçok dağlarına harekat düzenlemişti.
Türk Silahlı Kuvvetleri, 25 Nisan'da Sincar ve Karaçok dağlarına harekat düzenlemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Hakim ve Savcı Kura Töreni'nde yaptığı açıklamada, "Bir gece ansızın Sincar'a da geliriz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan, şöyle konuştu:

Türkiye, PKK ve uzantılarına yönelik Irak'ın kuzeyindeki Sincar Dağı ile Suriye'nin kuzeydoğusundaki Karaçok Dağı bölgelerine harekat düzenlemişti. 25 Nisan 2017'de düzenlenen hava harekatında belirlenen terörist hedefleri tam isabetle vurulmuştu.


Sincar'da ne var?

DEAŞ'ın 2014'te Ezidilerin çoğunlukta yaşadığı Musul'un Sincar ilçesini ele geçirmesini bahane ederek Kandil ve Suriye'den gönderdiği militanlar vasıtasıyla bölgeye yerleşen PKK, ilçenin jeostratejik avantajından da yararlanarak, Kandil'e alternatif ikinci bir üs oluşturmayı hedefledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin DEAŞ ile mücadelede başarısız kalmasından da yararlanan terör örgütü PKK,
"Ezidilere yardım etme"
bahanesiyle bölgeye yerleşme imkanı buldu.

Peşmerge güçleri tarafından 14 Kasım 2015'te Sincar'ın DEAŞ'tan tamamen kurtarılmasına rağmen PKK ilçeden geri çekilmek yerine kamplarını genişletip elinde tuttuğu bölgelerde tüneller kazmaya başladı.

IKBY'nin eski Başkanı Mesud Barzani ve Ezidilerin önde gelen isimlerinin tüm çağrılarına rağmen PKK ve ona bağlı yerel militanlar Sincar Dağı başta olmak üzere diğer bölgelerde varlıklarını sürdürmeye devam etti.

Barzani ve Ezidilerin geri çekilme çağrısına kulak asmayan PKK'nın, 3 Mart'ta Sincar'ın Hanesur köyüne geçmek isteyen Suriyeli Peşmergelere saldırmasıyla patlak veren çatışma da ilçedeki gerginliğin artmasına sebep oldu.

Sincar'ın coğrafi ve demografik yapısı

Etrafının sıra dağlarla çevrili olmasından dolayı hem güvenlik hem de ticari açıdan avantajlı bir konumu olan Sincar, yaklaşık 3 bin 200 kilometrekarelik bir alana sahip.

Sincar'ın nüfusu 2014 öncesi verilerine göre de 350 ila 400 bin kişi civarında.

Terör örgütü DEAŞ'ın 2014'teki saldırısının ardından bölge nüfusunun 88 bine düştüğü tahmin ediliyor. Sincar nüfusunun yüzde 82'si Ezidi, yüzde 13'ü Müslüman-Kürt, yüzde 5'i ise Araplardan oluşuyor.

Sincar'ın belirsiz statüsü

Arap ve Türkmenler tarafından Sincar, Kürtler tarafından ise Şengal olarak adlandırılan bölgede Arapça dışında Kürtçe'nin Kurmanci lehçesi konuşuluyor.

ABD'nin 2003 yılında Irak'ı işgal etmesinden sonra hazırlanan anayasanın 140. maddesinde yer verilen ihtilaflı bölgeler arasında bulunan Sincar'da, statüsünün belirlenmesi amacıyla 2007 yılında planlanan referandum yapılamadı.

Birleşmiş Milletlerin (BM) Sincar hakkında hazırladığı raporda, Ezidilerin 140. maddenin uygulanmasını ve IKBY'ye bağlanmak istediği belirtilirken, Kürtlerin de aynı talepte bulunduğu ama Arapların bu duruma karşı çıktığı ifade edildi.

#Sincar
#PKK
#Zeytin Dalı Harekatı
6 yıl önce