Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Afgan kardeşlerden 'görünmez katilleri' temizleyen icat
        1

        Çocukluklarını mayınlar arasında geçiren iki Afgan kardeş Mahmud ve Massud Hassani, icat ettikleri mayın temizleme teknolojisiyle dünyanın farklı yerlerinde her yıl onlarca sivilin ölümüne sebep olan mayınları temizlemeyi amaçlıyor.

        2

        Mucit kardeşler, Afganistan'ın başkenti Kabil yakınlarındaki Kasaba bölgesinde, mayınların korkutucu yüzünü görerek büyüdü.

        3

        Evlerinin yakınında ve civar kasabalardaki mayınlı arazilerde meydana gelen patlamalar nedeniyle ölen veya yaralananların hatıraları onları "görünmez katil" mayınlara karşı hayat kurtaracak bir icat yapmaya itti.

        4

        Mülteci olarak gittikleri ve halen ikamet ettikleri Hollanda'da, belki de dünyayı mayınlardan temizleyecek buluşlara imza atan iki Afgan kardeş, her gün ölümlere sebep olan mayınlardan, masum insanları kurtarmayı hedefliyor.

        5

        İki kardeş beraberindeki ekiple 2012 yılında "mayın patlaması" anlamına gelen ortalama bir insan boyunda ve ağırlığındaki "Mine Kafon" isimli aracı üretti.

        6

        Büyük benekli bir topu andıran Mine Kafon, rüzgar gücünün etkisiyle hareket edip düz arazilerde üzerinden geçerken ağırlığıyla tetiklediği mayınları patlatarak etkisiz hale getiriyor.

        7

        Ekip, bunun ardından drone teknolojisini kullanarak, "Mine Kafon Drone"u da ortaya çıkardı. Bu araçla, daha zor arazilerdeki mayınların havadan etkisiz hale getirilmesi amaçlanıyor.

        8

        Hassani, şu anki teknolojiyi kullanarak, dünya genelindeki mayınların yerini tespit edip etkisiz hale getirmenin tahminen bin 100 yılı bulacağını savunarak, eldeki teknolojinin işleyişinin çok yavaş, tehlikeli ve masraflı olduğunu vurguladı.

        9

        Drone teknolojisini kullanarak ortaya çıkardıkları yeni icatları Mine Kafon Drone hakkında da konuşan Hassani, "Mine Kafon Drone, üç aşamalı olarak çalışıyor. İlk olarak mayınlı arazinin üzerinde uçarak üzerindeki teknolojiyle alanın 3 boyutlu haritasını çıkarıyor."