Görevde yükselmedeki sözlü sınav saçmalığı yeni sistemde kaldırılmalı!

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi bürokrasiyi tepeden tırnağa değiştiriyor. Bu kapsamda yapılan düzenlemeler görevde yükselmede halen devam eden sözlü sınav saçmalığını da kaldırmalı !

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Ağustos 2018 10:20, Son Güncelleme : 10 Ağustos 2018 14:36
Görevde yükselmedeki sözlü sınav saçmalığı yeni sistemde kaldırılmalı!

Bildiğiniz gibi, yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemi çerçevesinde çıkartılan kararnameler ile başta bakanlıklar olmak üzere tüm kamu kurumları ve bu kamu kurumların görevli tüm memurları etkilediğini yakinen şahit oluyoruz.

Aradan geçen zaman zarfında başta üst yönetici kadrolarına atama usulleri olmak üzere bürokraside yapısal düzenlemeler Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile devam edecek gibi gözüküyor.

Diğer taraftan, 22 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile "Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik"te, düzenleme yapılarak, daha önce sadece yazılı sınavla atama yapılan şef ve altındaki unvanlar ile unvan değişikliği niteliğindeki kadrolara da sözlü sınav şartı getirilmiştir.

Yapılan bu düzenleme ile daha önce sözlü sınav şartı getirilen şube müdürü kadrolarına ilave olarak şef, bilgisayar işletmeni, memur kadroları ile unvan değişikliğine tabi tekniker, teknisyen, mühendis vb. kadrolara da sözlü sınav şartı koyulmuştur.

Tüm kadrolara getirilen bu sözlü sınav düzenlemeleri birçok kamu kurumunda yapılan görevde yükselme sınavlarında mülakatlarda adaletsizliği ister istemez beraberinde getirmiştir.

Bu çerçevede; yeni hükümet sistemi ile baştan aşağı değiştirilen kamu yönetici atamaları ile birlikte genel anlamda devlet memurlarının kariyer ilkesini herkese güven tesis edecek şekilde görevde yükselme mevzuatımızın yeniden düzenlemesi büyük bir önem arz etmektedir.

Dolayısıyla, yeni sistemin getirdiği başta yönetici atamalarında hizmet süresinin kısaltılması gibi önemli hususları da dikkate alarak şube müdürü, şef ve diğer idari kadrolar ile unvan değişikliğine tabi kadrolarda sübjektif değerlendirmelere açık sözlü sınavın uygulanmasının mevzuatımızdan tamamen kaldırılması gerekmektedir.

Yavuz Selim KAPLAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber