Gol kutlaması ve FIFA

1982 yılında Merkez Hakem Kurulu''ndayken Federasyon Başkanı Sayın Yılmaz Tokatlı, UEFA toplantısına giderken kendisinden bir teklifimizi UEFA''ya bildirmesini istedim. Bu teklifim, gol sevincinin çizgiler içinde kutlanmasıydı. Rahmetli MHK Başkanı Mustafa Çakar "Boş ver UEFA onu kale almaz" dedi. Ancak benim bu teklifimi Tokatlı doğru buldu. UEFA''ya götürdü. UEFA da bunu olumlu buldu. 1983 yılında uygulamaya koydu. Bizde de bazı sarı kartlı olan futbolcuların çizgilerin dışına çıkıp yedek kulübesine koştukları için ikinci sarı kartlar verildiğini hatırlıyorum. Ertesi yıl FIFA, UEFA''ya "Kaldırın bu uygulamayı futbolcular seyirciyle bütünleşsin" diyerek kaldırttı. Sonraki yıllarda FIFA''nın getirdiği uygulamalar ise şöyleydi; ''Bir oyuncu gol atıldığında kutlama yapabilir. Kutlama aşırıya kaçmamalıdır. Zaman kaybına neden olmamalıdır. Oyuncunun dışarı çıkmasına ihtar verilmemeli ancak oyuncu hemen sahanın içine dönmeli. Seyircilere yaklaşmamalı. Tahrik edici kışkırtıcı jestler yapmamalı. Yaparsa ihtar verilmeli. Yüzünü maske ile kapatana ihtar verilmeli.'' Şimdi düşünüyorum da acaba benim teklifim mi? doğruydu, yoksa bu komplike maddeleri sıralayan FIFA''nın kararı mı? daha doğruydu. Zaman kaybı açısından gol sevinçleri abartılmamalı. Hakemler bunu iyi gözlemleyip ona göre ihtar verilip verilmeyeceğine karar vermeli.
 
Beşiktaş-Hatayspor
Ali Palabıyık
İlk yarıda bu ligin üstünde bir oyun sergilendi. Futbol iyi olunca hakem de fazla görülmüyor. İyi bir yönetim gösterdi.
 
Yukatel Denizlispor-Çaykur Rizespor
Hüseyin Göçek
Yukatel Denizli''nin lige veda ettiği müsabakanın ilk yarısında gollük pozisyonları değerlendiremeyen Denizlispor''du. Ancak ikinci yarıda tek gol ümitlerin bittiği andı. Hakem yönetimi iyiydi.
 
İH Konyaspor-Fatih Karagümrük
Bahattin Şimşek
İttifak Holding Konyaspor ve Fatih Karagümrük''ün golleri VAR''dan ofsayt nedeniyle iptal edildi. Konya lehine verilen penaltı VAR''dan izlenip elle oynanmadığı görülüp iptal edildi. İyi bir yönetim gösterdi.
 
Antalyaspor-Göztepe
Atilla Karaoğlan
Fraport TAV Antalyaspor lehine verilen penaltı Eren''in düşürülmesi nedeniyle doğruydu. Göztepe''nin 3. golü tartışılır.
 
Gençlerbirliği-Galatasaray
Halis Özkahya
Müsabakanın tartışılan pozisyonunda Galatasaraylı Gedson Fernandes''in Candias''a acımasızlık içeren şiddetli hareketinde hedef top değildi. Hakemin sarı kart gösterdiği pozisyon kırmızı kartlıktı. VAR''dan Abdulkadir Bitigen müdahale etmeliydi. VAR''dan çağrılıp iptal edilen 3. Galatasaray golünün iptali yanlıştı.
 
Başakşehir-Ankaragücü
Halil Umut Meler
6 puanlık maçta MKE Ankaragücü lehine verilen penaltı VAR''dan izlenerek iptal edildi. Medipol Başakşehir''in ikinci golünde biraz önce oyuna girmiş olan Fernandes rakibini sol koluyla itip topa sahip oldu. İkinci golü atması seyredildi. Bana göre fauldü. Düşme müsabakaları daha da dikkatli yönetilmeli.
 
Malatyaspor-Kayserispor
Arda Kardeşler
Genelde iyi götürdüğü müsabakada Hes Kablo Kayserisporlu Kolovetsios''un Helenex Yeni Malatyaspor''lu Adem Büyük''e hareketi kırmızı kartlıktı. Hakem ve VAR pozisyonu atladılar.
 
Gaziantep FK-Demir Grup Sivasspor
Mustafa Öğretmenoğlu
Beşincilik mücadelesi veren Gaziantep Futbol Kulübü ile Demir Grup Sivsspor müsabakasındaki yönetimi iyiydi.
 
Kasımpaşa-Alanyaspor
Ali Şansalan
Kasımpaşa için çok önemli olan müsabaka net bir skorla biterken, hakem zorlanmadan müsabakayı sonlandırdı.
 
Fenerbahçe-BB Erzurum
Mete Kalkavan
Müsabakanın hemen başındaki ceza alanındaki top el buluşmasında hakem devam ettirdi. VAR''dan 3 dakika süren faul ve VAR incelemesi sonrası entbol verildi. MHK bu pozisyonda kollar açıksa penaltı uygulayın direktifi verdiği için karar doğru. Ancak bu pozisyonlar benim elle oynama yorumuma girmiyor. Çünkü mesafe çok yakın.
 

Yazarın Diğer Yazıları