Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Göğüs ağrısı koronavirüs işareti olabilir

Covid-19 geçiren birçok kişi, hastalık sırasında, hatta iyileştikten sonra göğüs ağrısı şikayeti yaşıyor. Hastalığın resmi belirtileri listesinde yer almaması, göğüs ağrısının Covid-19 belirtisi olmayacağı anlamına gelmiyor

Yeni koronavirüs salgını nedeniyle hiç olmadığı kadar çok kendimizi dinlemeye başladık. Bedenimizdeki en ufak bir ağrıda, hissettiğimiz en küçük değişiklikte şüpheye düşer olduk. Çoğu zaman boşuna evhamlanıyor olsak da görmezden gelinmemesi gereken bazı belirtilere de dikkat edilmesi gerekiyor. Covid-19'un neden olduğu en yaygın belirtileri artık hepimiz biliyoruz. Ancak bu virüs herkeste farklı bir belirti ortaya çıkarabiliyor. Kişinin sağlık durumu, maruz kaldığı virüs yükü gibi etkenler bu değişikliklere neden olabiliyor. Bu sebeple listelenen belirtiler, ortalamada en çok görülenler oluyor.

ÖKSÜRÜKLE KASLAR YIRTILABİLİR
Covid-19'a maruz kalan herkes farklı bir belirti bildirebiliyor. Göğüs ağrısı da bu belirtilerden biri. Covid-19 hastalığı geçirenlerin birçoğu hastalık sırasında, hatta iyileştikten sonra göğüs ağrısı şikayeti yaşıyor. Virüsün resmi belirtileri listesinde yer almaması, göğüs ağrısının Covid- 19 belirtisi olmayacağı anlamına gelmiyor. Tam aksine, yeni bir koronavirüs enfeksiyonunun potansiyel bir işareti olarak göz ardı edilmemesi gerektiği anlamına geliyor. Covid-19'un olası bir belirtisi veya yan etkisi olarak göğüs ağrısı hakkında bilmeniz gerekenler var. Dünya Sağlık Örgütü, göğüs ağrısını, nefes almada güçlük, nefes darlığı, göğüs basıncı, konuşma ve hareket kaybıyla birlikte virüsün ciddi semptomları arasında listeliyor. Şiddetli öksürük nedeniyle kaslar yırtılabilir ya da kaburgalar kırılabilir. Bu da göğüs ağrısına neden olur. Akciğerlerin iltihaplanması ya da bir kan pıhtısının kan dolaşımı yoluyla akciğerlere gitmesi (akciğer embolisi) de göğüs ağrısına neden olabilir. Araştırmalara göre Covid-19 hastaları, akciğerlere kan akışını kısıtlayan ve hatta ölüme yol açabilen akciğer embolisine karşı yüksek risk altında.

SAKIN GÖRMEZDEN GELMEYİN
COVID-19 ile bağlantılı göğüs ağrıları, kaynağına göre farklılık gösterebilir. Çok keskin hissedilen ağrıların ve temasa karşı hassaslaşan göğüs bölgesinin nedeni kaburga kırığı olabilir. Bu durum göğüste genel bir ağrı gibi hissedilir. Hareketle kötüleşen keskin ağrılar, kas gerginliği nedeniyle ortaya çıkar. Yalnızca derin nefes alındığında göğüs ağrısı hissediliyorsa bunun nedeni de akciğer iltihaplanması yani zatürre olabilir. Elbette her göğüs ağrısı koronavirüs ile enfekte olduğunuz anlamına gelmez. Anksiyete, kas gerilmesi, iskelet sistemi veya yemek borusu sorunları, akciğer ve kalp rahatsızlıkları gibi birçok hastalık göğüs ağrısına neden olabilir. Ayrıca tek başına görülen göğüs ağrısının Covid-19 belirtisi olması pek muhtemel değil. Enfekte kişilerde göğüs ağrısının yanında öksürük, ateş gibi diğer belirtiler de ortaya çıkar. Ateş, koku kaybı ve öksürük gibi belirtilerle birlikte görülen hafif bir göğüs ağrısı büyük olasılıkla Covid-19 olduğunuzun işareti. Ancak başka belirtiler olmadan yaşanan göğüs ağrısının arkasında muhtemelen başka bir hastalık vardır. Örneğin kalp hastalığı riskiniz varsa ve göğüs ağrısı yaşıyorsanız, kalp krizi geçiriyor olabilirsiniz. Kalp hastalıklarına karşı risk grubunda olmasanız da ani göğüs ağrısının mutlaka sebebi araştırılmalı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA