Arboretum arazisinin dönüştürülmesi ile ilgili bir firmanın yetkilisi ile İstanbul'da yemek yediğini iddia eden Yalova Belediyesi eski başkanı Yakup Koçal'a, "İspatlamazsan şerefsizsin" diyen Yalova Belediye Başkanı Koçal'dan cevap gecikmedi. Koçal iddia ettiği yemekle ilgili detayları paylaştı.
Yalova Belediyesi eski başkanı Yakup Koçal, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman'ın Arboretum arazisinin dönüştürülmesi ile ilgili bir firmanın yetkilisi ile İstanbul'da yenmek yediği iddialarına sert bir dille cevap vererek açıklama istemişti. Bu sözler sonrasında Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal'dan açıklama gecikmeden geldi. Koçal 6 madde halinde yaptığı açıklamada Salman'a cevap verdi. Koçal'ın açıklaması şöyle;
"Önce mantığı sonra da yemek buluşmasını anlatayım.1-Üst ölçekli planı değiştirmeye yönelik iki irade vardır. Ya Ankara’daki siyasi güç ya da belediye… Bürokratlar teknik altyapıyı hazırlar ama kendi başlarına böyle bir işe kalkamazlar.2-Dönemin Başbakanı Sayın Tayyip Erdoğan Yalova mitinginde o alanın Turizm alanı olduğunu, konuta çevrilmesinin söz konusu olmadığını ve olamayacağını söyledi. Bu durumda Ankara’daki siyasilerin konuta çevirme girişiminde bulunması mümkün değildir. Ki ihanet girişimi sonrasında, Ak parti Genel Merkezine ve en üste konuyu aktardığımda derhal düzeltilmesini yani konuttan tekrar çıkartılıp, Turizme dönüştürülmesi sağlandı. Böylece ihanetin önü kesilmiş oldu.3-İstanbullu inşaat firması bürokrasiye bu işlemi yaptırırken Ankara’daki siyasi iradenin katkısı olmadığına göre Belediyeden de şifai olur almadan böyle bir girişimde bulunma cesareti gösterebilir mi? Sıfır ihtimal.4-O günlerde itiraz eden beyanlarım basına yansıyınca, İstanbullu firmanın koordinatörü Yalova’ya gelip, benimle görüşmek istedi. Neden karşı çıktığımı öğrenmek istediklerini söylediler. Geldiler ve konuştuk. Her ne pahasına olursa olsun karşı duracağımı detayıyla anlattım. Bende ona nasıl bu işe kalkıştıklarını sorunca; sayın başkanla İstanbul’da buluşup gerekli görüşmeyi yaptıklarını, eğer üst ölçekli planın halledilmesi durumunda alt ölçekte problem olmayacağını anladıklarını ifade etti. Bu doğruydu çünkü o durumda Belediye meclisine 'mecburuz' dayatması yapacaklardı. Malum alt ölçeğin üst ölçeğe uydurulması yasal mevzuat gereğidir.5- O buluşmada Yalova’dan başkalarının da olduğunu söylendi. Ama tahmin etsem de kim olduklarını sormadım. Ve o günlerde bu yemek meselesini isim vermeden sosyal medya üzerinden paylaştım. Belediye Meclis üyesi bir arkadaşım ile bu konu üzerine konuşurken, Yalova’dan bir iş adamının da orada olup olmadığı gündem oldu. Bunun üzerine meclis üyesi arkadaşım o kişinin de yemekte birlikte olup olmadığını Başkan’a sordu. Böyle bir görüşmeyi inkâr etmeyen başkanın, kızarak verdiği cevap aynen şöyledir: 'Kiminle yemek yiyeceğimi Yakup’a mı soracağım?'6-Bu süreç ve ilişkiler benim için yeterli delildir. Kusura bakmasınlar, onlar gibi işbirliği yaptığım ve telefon dinlemeleri yapıp kayıt altına alabilecek örgütlerle ilişkim yok. Olayların akışı ve şahısların tutarlı anlatımları her şeyin ayan beyan olmasını sağlamıştır. İsmi ile müsemma olamayan başkanın vefasızlık timsali olduğu gibi, göbek adı da herhâlde şeref'tir"

Editör: TE Bilişim