Murat Gülderen Gıda israfını Cep'ten önleyin
HABERİ PAYLAŞ

Gıda israfını Cep'ten önleyin

Sürdürülebilir yaşam için yapılan farkındalık projeleri sayesinde bilinçli tüketim özellikle genç nesilde hızla yayılıyor. Çoğu restoran işletmecisi gençlerin yiyebileceği kadar yemek sipariş ettiğine, arta kalanları da genelde paket yaptırdıklarına dikkat çekiyor. Ancak bu olumlu gelişmelere rağmen Türkiye hâlâ en çok gıda israfı yapılan ülkeler arasında. Yani gidilecek daha çok yol var.

7.7 MİLYON TONU ÇÖPE GİDİYOR

2021 Birleşmiş Milletler (BM) Gıda İsrafı Endeksi Raporu’na göre Türkiye’de her yıl 7.7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor. İsrafın yüzde 61’lik kısmı evlerde, yüzde 26’lık kısmı da gıda hizmeti veren yerlerde meydana geliyor. Dünya genelinde yapılan gıda israfı ise her yıl toplam 931 milyon ton. Atılan her bir gıdanın üretiminde harcanan su da düşünüldüğünde, israfın boyutu katlanıyor.

Haberin Devamı

TEK TIKLA ÇÖZÜM

Sorunun çözümü için pek çok girişimci yapay zekanın getirdiği kolaylıkla israfın önüne geçecek ücretsiz mobil uygulamalar geliştiriyor. Üreticiden son tüketiciye kadar uzanan bu akıllı çözümleri önünüze getirdik. Sadece ufak dokunuşlarla binlerce tonluk israfın önüne kolaylıkla geçebilirsiniz.

Gıda israfını Cepten önleyin

KALMASIN

Bu uygulama, size en yakın işletmelerin gün sonuna kalan taze ürünlerini ziyan olmadan üçte bire varan fiyatlarla bulmanıza yardımcı oluyor. İşletme bu sayede zarar etmekten de kurtuluyor. Ev yemeklerinden unlu mamullere, market ürünlerinden meyve ve sebzeye kadar pek çok çeşidin yer aldığı uygulamada tercih ettiğiniz ürünün ambalajlı olup olmadığı da belirtiliyor.

YENİR

‘Tasarruf Et, Doğayı Koru, Kazan ve Kazandır’ sloganıyla çıkan bu uygulama en az yüzde 50 indirim garantisi veriyor. Pastırmadan tulum peynirine Kayseri mantısından envayi çeşit tatlıya kadar yüzlerce ürünün yer aldığı uygulamaya arkadaşını davet edene de ekstra indirim yapılıyor. Uygulama içerisinde pek çok ünlü restoran da bulunuyor.

FAZLA

Kafe, restoran, pastane ve marketler, arta kalan ürünlerini sürpriz kutularda bir araya getirerek yüzde 50 indirimle satışa sunuyor. Üye girişini gerçekleştirdiğiniz an en yakınınızdaki mekanların indirimli gıda paketlerini görebilirsiniz. Uygulama, teslim alınan ürünler sayesinde günlük kurtarılan gıda miktarını da gösteriyor.

Haberin Devamı

GEEV

Bu da yemediğiniz hijyenik gıdaları ücretsiz olarak paylaşma platformu. Uygulamaya konumunuzu giriyorsunuz ve size en yakın bağışçıyı anında görüyorsunuz. Bu sistem, aileler arası kaynaşmayı da sağlıyor. Yapılması gereken tek şey ürününüzün ilanını uygulamaya yüklemek.

AKILLI MUTFAK

Bu uygulama da mutfaktaki israfı azaltmak için geliştirildi. Uygulamaya evde olan gıdaların ve kişilerin listesini yazıyorsunuz, o da alışverişiniz esnasında ihtiyaçtan fazla alınan ürünleri size söylüyor. Uygulama ayrıca son tüketim tarihi geçecek olan ürünlerin bilgisini de veriyor.

HAFTANIN OLAYI

EN HAFİF FARE

Alman Zaunkoenig firması sadece 23 gram ağırlığa sahip M2K adlı fare geliştirdi. Karbon fiber gövdeye sahip cihazın boyu ise klasik farelerin yarısından bile ufak. Bu ebatlara rağmen PixArt 3360 sensörü ile 8000Hz tarama hızına erişilebilen fare, 13.5ms gecikme süresi ile de iddialı.

Haberin Devamı

Gıda israfını Cepten önleyin

TEKNO TURU

  • Huawei’nin yeni akıllı saati Watch Fit 2, 2 bin 299 ile 2 bin 999 TL arasında fiyatlarla satışa sunuldu. Kandaki oksijen doygunluğunu, kalp atış hızını, uykuyu ve stresi ölçen saatin pili ise 10 güne kadar dayanıyor. Cihaz ayrıca 97 farklı sporu otomatik algılayarak detaylı şekilde kayıt altına alabiliyor.
  • Samsung, çevre bilinci konusunda farkındalık oluşturmak için geri dönüştürülebilir TV kutularından özgür tasarımlar gerçekleştirdi ve bunu ‘Eco-Package’ adlı sergide görücüye çıkardı. Sergi 30 Haziran’a kadar İstanbul Akaretler’de ziyarete açık.
  • iRobot, yeni akıllı robot süpürgeleri Roomba j7 ve j7+ modellerini görücüye çıkardı. j7, yön bulma özelliği sayesinde talimat verilen yerleri temizliyor ve kişiye özel temizlik önerileri sunuyor. j7+ de bunlara ek olarak toz haznesindeki tozları ‘Otomatik Kir Boşaltma İstasyonuna’ aktarıyor.
  • Perakende analitiği şirketi REM People, yapay zekalı görüntü tanıma teknolojisi sayesinde markaların ve ürünlerin raftaki ciro değerlerini ortaya koymaya başladı. Şu ana kadar sadece ürün varlığı ölçülebilirken şimdi ‘rafta kaç ürünüm var’ ve ‘raf değer payımız nedir’ soruları da yanıt buluyor.
Sıradaki haber yükleniyor...
holder