Gezi Davası Kavala'nın yargılandığı "casusluk" davası ile birleştirildi

3 yılı aşkın süredir hapiste olan Osman Kavala bugün bir kez daha hakim karşısına çıktı. Kavala'nın "casusluk" suçlaması ile yargılandığı dava ile beraat kararlarının bozulduğu ve yeniden yargılamanın başlayacağı Gezi Davası birleştirildi.

Gezi davasında beraat ettikten sonra "casusluk" suçlamasıyla yeniden tutuklanan Osman Kavala'nın yargılanmasına İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 

Kavala duruşmaya Silivri Cezaevi'nden SEGBİS aracılığıyla  katıldı. Kavala'nın avukatları Köksal Bayraktar, Tolga Aytöre ve Deha Boduroğlu duruşmada hazır bulundu. Kavala'nın eşi Ayşe Buğra da duruşmayı izledi.

Duruşmayı izleyen arasında milletvekilleri Ahmet Şık, Ali Şeker, Züleyha Gülüm ve Sezgin Tanrıkulu ile yabancı misyon temsilcilikleri de vardı.  Gazeteciler yaklaşık bir buçuk saat süren duruşmayı ayakta izledi.

Duruşma tanık beyanlarıyla başladı.   Leyla Alaton, Cem Fadıl Bozkurt’un darbe iddialarına ilişkin beyanlarına karşı tanıklık yaptı.

Bozkurt’un şirketlerinde genel müdür ve hissedar olarak görev yaptığını söyleyen Alaton, Bozkurt’un kendilerini dolandırdığını, bu nedenle de Mart 2015’te tüm ilişkilerini kestiklerini söyledi. Alaton bu nedenle de Bozkurt’un kendisine ve babasına iftira attığını söyledi.

Osman Kavala ve Henri Barkey’i tanıdığını söyleyen Alaton, iki ismin babası ile bazen görüştüğünü ama iki ismi hiçbir arada görmediğini ifade etti.

Osman Kavala ifadesinde şunları söyledi: 

"Üzerime atılan kurgulanmış sanal suçlar nedeniyle 39 aydır tutukluyum. Daha önce Gezi olaylarını organize etmek ve 15 Temmuz darbesi nedeniyle suçlandım. Hukuksuz dinlemelere dayalı ve suç içermeyen konuşmalar delil kabul edilerek suçlanıyorum. 15 Temmuz suçlamalarından iki kez tahliye edilmemin gösterdiği gibi, iddia makamı bu suçlamaların temelsiz olduğunun farkındadır."

"Olayları ve olguları nesnel biçimde değerlendiren tarafsız bir gözlemcinin, yasadaki tanımına aykırı bir şekilde kullanılan casusluk suçlamasını AİHM kararını boşa çıkarmak için kullanılmış olduğunu anlayamaması anlaşılacak şey değildir."

"Suçlamalara dayanak olacak somut delil yokluğunda, iddia makamı bir takım komplo teorileriyle ve suçlamaları birbirlerinin kanıtıymış gibi iç içe geçirerek algı yaratmaya, bu şekilde yargıyı yönlendirmeye çalışmaktadır."

"Tahliye talebimin reddedilmesinde gerekçe olarak sayılan delillerin karartılacağı şüphesi makul bir şüphe değildir. Var olmadıkları için bugüne kadar bulunamayan delillerin karartılacak olmaları gerçeklikten tamamen kopuk sanal bir ihtimaldir."

"Geçen zaman paralel bir cezalandırmaya dönüşen bu hukuksuz uygulamanın vahametini sıradanlaştırmamakta, daha da arttırmaktadır. Özgürlüğümden mahrum yaşadığım her geçen gün benim için daha önemli bir kayıp haline gelmektedir."

"Bana yöneltilen suçlamaların dayanaksız olduğu gittikçe daha fazla aleniyet kazanırken, tahliye talebimin her reddedilişi bir öncekinden daha ağır bir hak ihlali oluşturmaktadır."

Kavala'nın konuşmasının ardından müdafii avukatlar beyanda bulundu. İlk olarak konuşan Tolga Aytöre, Leyla Alaton'un beyanından sonra Cem Fadıl Öztürk'ün tanıklığının çöpe gitmiş olduğunu söyledi. Aytöre “Ne zaman Osman Kavala’nın tahliye imkanı ortaya çıkıyor, hemen yeni bir dosya peydahlanıyor. Osman Kavala'nın tahliyesini engelleyecek bu durum, ceza hukuku prensiplerine ihanettir" diye konuştu. 

“Lütfen bana Osman Kavala’nın Henri Barkey ile görüştüğüne ilişkin tek bir kanıt gösterebilir misiniz dosyadan?” diye soran Aytöre “İddianameler arasındaki tek hukuki ve fiili irtibat, iddianameyi yazan savcı Hasan Yılmaz'dır” diye konuştu. 

Avukatlardan Köksal Bayraktar ise mahkemenin duruşma arasında 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nden Gezi’yle birleştirme için muvafakat talep etmesini eleştirdi. Kavala’nın müdafilerinden görüş alınmadığını söyleyen Bayraktar bu durumun ceza hukuku yönünden hatalı olduğunu söyledi.CMK 16/2'yi okuyan Bayraktar, “UYAP'tan öğrendiğimiz muvafakat talebiniz kanuna aykırı” dedi.

Bayraktar “Usul kanunu diyor ki, ‘Cumhuriyet savcıları uyuştuktan sonra’... Önce uyuşup sonra mahkemeye bildirmeleri lazım. Okuduğunuz muvafakat talebi ile 30. Ağır Ceza Mahkemesi ve mahkemeniz hukuku açıkça ihlal etmiştir. İşleminiz kanuna aykırı olmakla tamamen yok sayılan bir hükümdür” dedi. 

Beyanların ardından duruşma savcısı Kavala'nın tutukluluğunun devamını istedi. Verilen aranın ardından kararını açıklamak üzere tekrar toplanan heyet Köksal Bayraktar'ın, savcının usule uygun davranmadığını ve bu durumun yeniden yargılama yapılmasına zemin hazırladığını belirtmesi üzerine bir kez daha ara verdi. 

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Osman Kavala'nın tutukluluğunun devamına ve 'casusluk' dosyasının Gezi davasıyla birleştirilmesine karar verdi.
(Ajanslar, Bianet)

Kategoriler

Güncel