Geyve’de Zirai İlaç Kutularının İmha Projesi

Geyve’de Zirai İlaç Kutularının İmha Projesi

Zirai İlaç Kutularının İmha Projesi

Geyve İlçesi Çengel Mahallesi üreticilerine, köy kahvesinde bilgilendirme semineri verildi.

Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Hasan Özer tarafından köy kahvesinde üreticilere ” Zirai İlaç Ambalajlarının Oluşturduğu Risklerin Belirlenmesi ve Çözüm Yolları Geliştirilmesi Projesi ” ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı. Konuşmacı konuşmalarını video ve slaytlar ile de destekledi.

Eğitim Seminerine; SAÜ Çevre Müh. Bölümünden Prof. Dr. Saim Özdemir, Yar. Doç. Dr. Ömer H. Dede, Araştırma Görevlisi Hasan Özer, Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, Geyve Ziraat Odası Başkanı Süleyman Pınar, Çengel Mahallesi Muhtarı Mustafa Tetik ve üreticiler katıldı.

Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu konu ile ilgili açıklamasında şunları söyledi: “SAÜ Öğretim Üyeleri ile birlikte hazırladığımız ziraat ilaçlarının ambalajlarının imhası ile ilgili proje konusunda bilgiler vermek üzere Çengel Mahallemize geldik. Bu çalışmayı Adapazarı’nda da yaptık. fakat bu yörede de çok fazla ilaç kullanıldığı için bu bölgede de çalışma yapmak istedik. Bu proje zor bir proje ve başarıya ulaşılması gereken bir proje. Bu görev sadece bizleri ilgilendirmiyor, farklı kurumları da ilgilendiriyor. Yöremizde kanser vakaları giderek artmakta. Bunun en önemli nedenlerinden birisi de ilaçların neden olduğu kirlilikler. İlaç hazırlarken kurallara uygun giyinmiyoruz. İlaç atarken kurallara uymuyoruz. İlaç ambalajlarını imha etmiyoruz. Kullanılan ilaç kutularını rastgele atıyoruz. Sonuçları da olumsuz oluyor. Yer altı suları kirleniyor. Yabanıl hayattaki hayvanlar ölüyor. Hastalıklar çoğalmaya başladı. Çiftçilerimizin ve üreticilerimizin sağlıklarını düşünmek amacıyla böyle tedbirler alalım, olumlu adımlar atalım dedik. Bilgilendirmeler yapalım dedik. Bu projenin amacı buydu. “

Konuk heyet bilgilendirme eğitimi sonrası Umurbey Mahallesinde üreticilerle buluştu.

Namık Cihan/Geyvemedya.com

Yayınlama: 22.04.2017
Düzenleme: 26.04.2017 17:06
2.147
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.