thejrc.org
Bugun...
Bizi izleyin:



GESTAŞ’a Yine Kefil Olunmadı!

Tarih: 09-07-2020 02:13:20 Güncelleme: 09-07-2020 02:23:20 + -


İl Genel Meclisinden ısrarla GESTAŞ’a gemi alımı için kefil olunması taleplerini inceleyen HP grubu, oy çokluğu ile yine kefil olunmasını red etti. İkinci kez red edilen kefillik konusunda açıklama yayınlayan CHP grubu; “Tek bir cümlelik yazı ile 4 adet gemi alımı için kefalet isteniyor. Kefillik istenen borç miktarı belli değil, GESTAŞ’ın gelir gider durumu belli değil. Vergilerimiz, her nasıl ki AKP iktidarının ürünü olan özelleştirmeler ve liberal politikalar gereği “yol, su, elektrik” olarak


GESTAŞ’a Yine Kefil Olunmadı!

Çanakkale Boğazı ve bölgesinde tek denizcilik işletmesi olarak rakipsiz konumdaki GESTAŞ, zam, gemi kazaları ve zararları ile gündemden düşmüyordu. Son aylarda ise GESTAŞ’ın sıklıkla 4 gemi almak için İl Genel Meclisinde yetki istemesi, CHP grubunun oy çokluğuyla da buna izin vermemesi ile gündeme geliyor. Gerçekleşen İl Genel Meclisinde GESTAŞ’ın filosuna 4 yeni gemi almak için istenen kefalet talebi ikinci kez red edildi. Kefilliğin red edilmesi gerekçelerini ise CHP İl Genel Meclisi yayınladıkları basın açıklaması ile duyurdu.

 

TEK CÜMLELİK BORÇLANMA TALEBİ İSTENİYOR!

Çanakkale İl Genel Meclisi CHP Grubu, yayınladığı basın açıklamasında GESTAŞ’ın gemi alımı için ne kadar borçlanacağı, hangi şartlarda borçlanıp, ne kadar faiz ödeyeceği, kaç yıllık borçlanmaya gideceğine dair hiçbir bilgi verilmediğine dikkat çekti. Açıklamada; “Gestaş A.Ş.’nin borçlanma ve İl Özel İdaresinin borca kefil olması yönündeki talebi İl Genel Meclisinin Temmuz ayı ikinci birleşiminde oy çokluğu ile yeniden uygun görülmemiştir. Söz konusu karar Gestaş’ın gemi satın alması veya kiralaması yönünde bir karar değildir. Gestaş A.Ş.’nin 04.02.2020 tarihinde İl Genel Meclisine gönderdiği talep “4 adet gemi alımı için İl Özel İdaresinin borçlanma ve ihtiyaç duyulan banka kredi miktarına kefil olması” talebinden ibarettir. Kefillik istenen borç miktarı ise resmi talep yazılarında belirtilmemiştir.

 

“İSTENEN BİLGİ VE BELGELERİN GÖNDERİLMESİ VALİLİKÇE ENGELLENDİ”

Muğla’ya atanan Vali Orhan Tavlı’nın tayini öncesinde son kez meclise gönderilen kefalet talebi ile ilgili Meclis üyelerinin istediği bilgi ve belgelerin Valilik tarafından verilmediğine dikkat çeken CHP Grubu; “İlgili komisyonumuz ve Meclisimiz gerekli değerlendirmeyi yaparken Gestaş’ın Çanakkale halkına olmadığı kadar adil ve objektif olacağı sözünü vermiş ve bu sözü yerine getirmiştir. Tek cümleden ibaret olan bir talep yazısı dışında herhangi bir bilgi ve belgeye dayanmayan talebi Meclisimiz peşinen reddedebilecekken bunu yapmamış, ilgili komisyon başkanımız Gestaş A.Ş.’den incelenmek üzere bilgi ve belge talep etmiştir. Vali tarafından bu talep uygun görülmemiş, şirketin mali durumuna dair belgeler talebi inceleyen komisyonumuza sunulmamış, “talebin mevcut şekliyle karara bağlanmasında ısrar edilmiştir.” Bunun üzerine meclis kararıyla mevcut talep reddedilmiş ancak meclisin aldığı karar onaylanmamış, talep meclise geri gönderilmiştir.”

 

“YILLIK GELİRİ YÜKSEK OLAN GESTAŞ’IN ZARAR ETMESİ…”

GESTAŞ’ın yıllık gelirinin Çanakkale İl Özel İdare bütçesinden bile fazla olduğunu, buna rağmen şirketin zarar ettiğine dikkat çekilen açıklamada, şirketin kime, ne kadar süre ile ne kadar borçlanacağına dair herhangi bir bilginin meclise sunulmadığına dikkat çekildi. Açıklamada; “Usulüne uygun olarak alınan meclis kararlarının yeniden görüşülmek üzere geri gönderilmesi tarafsızlığı ve hukuka uygunluğu tartışmalı olup, Çanakkale halkının iradesini yansıtan meclisin aynı usullerle alınmış bazı kararlarını onaylayıp bazılarını geri göndermek anti demokratik ve keyfi uygulamalardır. Buna rağmen meclisimiz aynı konuyu yeniden gündeme almış, ancak yıllık geliri, İl Özel İdaresinin bütçesinden yüksek olan, buna rağmen zarar kaydeden Gestaş’ın miktar belirtilmeyen borçlanmasına, halkın vergileriyle oluşan Özel İdare bütçesiyle kefil olunması meclis çoğunluğu tarafından uygun görülmemiştir” ifadeleri yer aldı.

“MANİPÜLASYONLARA ÇANAKKALE HALKI İZİN VERMEYECEKTİR”

GESTAŞ’a borçlanma yetkisini ikinci kez vermeyen CHP grubu, konuyla ilgili kimi çevrelerden algı operasyonları yönetildiğine dikkat çekerek; “Hiç şüphesiz ki, alınan karar kamuoyuna karşı “CHP Gestaş’ın gemi satın almasına izin vermedi, gemi kiralamaya devam etmesine karar verdi”, “Gestaş’ın bundan sonra yapacağı zamlardan CHP sorumludur” şeklinde bir karalama kampanyasına dönüştürülmek istenecek ancak Çanakkale halkı bu manipülasyona izin vermeyecektir” denildi.

 

“TÜRKÇE OLİMPİYATLARI, SPONSORLUKLARA VE REKLAMLARA VERİLEN PARALAR..”

GESTAŞ’ın nasıl zarar ettirildiği ile ilgili olarak Çanakkale kamuoyunca da bilinen olayları hatırlatan CHP Grubu açıklamasında; “Şirket dâhilinde; 10 yıllık döviz artışının asla belirlenemeyeceği bir ülkede döviz ile 10 yıllık kiralama sözleşmesi yapılmasına, -Türkçe olimpiyatlarının da içinde sayılabileceği- deniz ulaşım hizmetleriyle bağdaşmayan sponsorluk harcamalarına, özel tekel konumunda olup rakibi olmamasına rağmen reklam giderleri yapılmasına, adeta gölge belediyecilik faaliyetlerini vazife edinmesine yönelik Cumhuriyet Halk Partili kadroların ve Çanakkale halkının hiçbir uyarı ve eleştirisine bugüne dek kulak verilmediğini kamuoyu unutmuş değildir. Bununla birlikte, ölçüsüz zamlarıyla birçok kereler gündeme gelen şirketin borçlanma ve kefalet talebini meclisimizin kabul etmesiyle birlikte geçiş ücretlerine zam yapmayacağını öne sürmek mümkün değildir. Dolayısıyla ucuz ulaşımın Anayasal bir hak olmasından hareketle, bundan sonra yapılması muhtemel zamlara karşı da tavrımız her zaman net olacaktır. Kefaletin reddi yönündeki Meclis kararının, yapılması muhtemel zamlara bir kılıf olarak kullanılmasına ise Çanakkale halkının sağduyusu ve ahlakı asla izin vermeyecektir” denildi.

 

“UCUZ ULAŞIM ANAYASAL HAKTIR, RED KARARIMIZ ZAMLARA KILIF OLARAK..”

7 Mart 2020 tarihinde İl Genel Meclis üyelerine seslenerek Kefalet talebi ile ilgili olarak Zam Müjdesi veren AK Partili Tülay Ömercioğlu; "Gestaş'ın gemi alımı yapması için borçlanma yetkisi verilmezse Çanakkale halkına buradan zam müjdesi veriyorum" demişti.

 

AK Partili Ömercioğlu’nun tepki çeken demecinin bugünlerde sıklıkla dile getirildiğini hatırlatan CHP Grubu; “İl Özel İdaresinin bütçesinin oluşumunda vergi ve kaynaklarıyla halkın ve devletin hakkı vardır. Her iş ve işlemi bu bilinç ve sorumlulukla yapmak önceliğimizdir. Tek cümlelik ve birkaç satırlık talep üzerine Gestaş’ın miktarı kesin olmayan borçlanmasına şahsi malvarlığıyla kefil olmak isteyen herkes kefil olmakta şüphesiz serbesttir. Ancak İl Özel İdaresinin bu koşullarda kamuya ait malvarlığıyla kefalet talebini kabul etmesi kamu yararıyla ve hakkaniyetle bağdaşmayacaktır. İl Özel İdaresi bütçe ve kaynaklarını kamu hizmetine dönüştürerek adil ve doğru dağıtmak İl Genel Meclisinin görevidir. Vergilerimiz, her nasıl ki AKP iktidarının ürünü olan özelleştirmeler ve liberal politikalar gereği “yol, su, elektrik” olarak bize dönmüyorsa, hiç değilse “Gestaş borçları” olarak da bize geri dönmemelidir” ifadelerine yer verdi.




Bu haber 6180 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
FOTO GALERİ
  • Bebişler
    Bebişler
  • Yurdum İnsanı
    Yurdum İnsanı
  • FANTASTİK
    FANTASTİK
  • ATATÜRK
    ATATÜRK
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
  • Doğtaş Mobilya'dan 18 Mart'a Özel Video
    resim yok
  • 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
    18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi 108'nci Yıldönümü
  • Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
    Çanakkale 2015 Tanıtım Filmi
  • Barışın ve Özgürlüklerin Kenti "Çanakkale"
    Barışın ve Özgürlüklerin Kenti
  • TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
    TSK'dan Muhteşem Çanakkale Türküsü
  • Çanakkale Gangnam Style
    Çanakkale Gangnam Style
VİDEO GALERİ
YUKARI