Gerzeli Kadın Ustalar Çoğalıyor

Kendi tasarladığı oyuncaklar ile kadınlara örnek oldu.

Gerzeli Kadın Ustalar Çoğalıyor

Gerze Gündem Haberin özgün habercilik anlayışıyla hayatın içinden kesitleri evlerinize taşımaya devam ediyoruz.

Gerzeli Elis Çavdar’ın tasarlayarak “Şans Maymunu” adını verdiği el emeği göz nuru oyuncaklar üzerine kendisi ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Kendinizi tanıtır mısınız?

  • Ben Elis Çavdar. 57 yaşındayım. Emekliyim. Sinop’ta doğdum ama uzun zamandır Gerze’de yaşıyorum. Gerze Belediye Konservatuarı Türk Sanat Müziği Korosunda da altı senedir koro arkadaşlarımla birlikte çalışıyorum.

Şans Maymunu ismini verdiğiniz oyuncakları yapmaya ne zaman başladınız?

  • Yaklaşık bir sene önce başladım. Emekli olduktan sonra “Evde ne yapabilirim?” düşüncesi ile bir araştırma yaptım ve oyuncak yapmaya karar verdim. İlk olarak torunuma hediye etmek amaçlı birkaç tane yaptım. Hayvanları çok sevdiğim için evimdeki malzemelerle maymunlar yaptım. İsminin de oyuncaklara verilen klasik isimlerden farklı olmasını istedim. Başlarken kafamda tasarladığımdan farklı bir ürün ortaya çıktıkça “Şans” ismini vermeyi uygun gördüm.

Yapımı hakkında biraz bilgi verir misiniz?

  • Şans maymunlarının her aşaması elde iğne yardımıyla şekilleniyor. Çizim ve dikim aşaması ile birlikte bir oyuncak yaklaşık sekiz saatte meydana geliyor. İhtiyacımız olmayan ürünleri çöpe atmak yerine yeni fikirler ile değerlendirmemiz gerekiyor. Dolayısıyla isteyen herkes evinde oturduğu yerden oyuncak üretebilir.

Şans maymunları birçok evde çocukların oyuncak sepetindeki yerini aldı. Tanıtım ve pazarlama aşamasına nasıl geçtiniz?

  • Hediye amaçlı yaptığım ilk ürünleri sosyal medyada paylaştıktan sonra yakın çevremde çok ilgi gördü ve herkes sipar vermeye başladı. Ailem ve arkadaşlarımın teşviki ile yeni modeller denemeye başladım. Gerze dışında da birçok çocuk bu oyuncaklar ile tanıştı. Tamamen organik ve güvenli olması açısından da özellikle anneler çok duyarlı davrandı. Bu işe başlarken ticari bir amacım olmadığı için çocukların mutlu olduğunu görmek benim için en büyük haz oldu. Merak edenler için maliyetine göre oyuncakların fiyatları 10-25 TL aralığında değişiyor.

Kadınların sosyal hayata dahil olması ile ilgili önerileriniz nelerdir?

  • Hayat çok kısa olduğu için her anını dolu dolu yaşamamız gerektiğine inanıyorum. Bu yüzden sürekli üretmeli ve kişiliğimizi geliştirmeliyiz. Hayat sadece ev işlerinden ibaret değil. Kadınların kendisine sosyal hayatta da bir kimlik kazanarak yaşamına devam etmesi gerekiyor. Başlangıçta boş vakitlerinizi değerlendirmek için başladığımız bazı şeyler ileride sizin mesleğiniz haline gelebiliyor. Kadınların kendi mikroekonomilerine katkı sağlayabilmesi için küçük de olsa bir iş ile meşgul olmalarını öneriyorum.

İLETİŞİM: https://www.facebook.com/groups/1768035960174008/?fref=nf

Haber: Özge İnce

Gerze Gündem Haber

Güncelleme Tarihi: 18 Ekim 2017, 15:32
YORUM EKLE
banner381
SIRADAKİ HABER