28-Mart-2024 13:34:48

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
GEREDE MERKEZ BELEDİYE Mİ OLACAK?

GEREDE MERKEZ BELEDİYE Mİ OLACAK?

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre, Bolu nüfusunun 300 bini geçmesi Bolu’nun bütünşehir olmasının önündeki tek engel olan nüfus engelini de ortadan kaldırdı.

“Peki Bütünşehir Nedir?” sorusu şu günlerde oldukça gündemde. Bütünşehir ile Büyükşehir kavramları işleyiş bakımından birbirine yakın olsa da kamuoyuna yansıyan bilgilere bakıldığında Bütünşehir olacak illerde bazı farklılıklar yaşanacak. Büyükşehirlerde merkezden yönetim hakim olurken, Bütünşehirlerde ise bölgedeki en büyük yerleşim yerleri (ilçeler) yönetime hakim olacak ve hizmet ilçe merkezlerinden verilecek.

Bolu bütünşehir olduğunda Gerede’de bir çok şey değişecek. İlçe Özel İdare kalkacak. Gerede Belediyesi köylere de hizmet götürecek ve 92 köyün tamamından sorumlu olacak. Gerede genel nüfusu baz alınacak ve Gerede’nin nüfusu 33 bin 511 olarak kayıtlara geçecek.

Yeni Düzenleme 2019’da yapılacak yerel seçimlerde tüm illerde uygulanacak. Büyükşehirlerde olduğu gibi tüm belde belediyeleri kapanacak ve merkeze bağlanacak. İl Genel Meclisi de kapatılarak ödenekleri Yerel Yönetimlere devredilecek. Buna göre köy ve beldeler de oy kullanan vatandaşlar ilçe belediyelerine oy atacak. Hedeflenen amaç, hizmetlerin verimliliğini artırmak, kaynakların yerinde kullanımını sağlamak, hizmetteki aksamalara engel olmak, denetim alanındaki boşluğu doldurmak, afet ve acil yardım hizmetlerini yürütmek olarak belirlendi.

Gerede Merkez Belediye olacak!

Uygulama ile ilgili bir başka kamuoyuna yansıyan bilgide de yeni bütünşehir uygulamasına göre, Bolu Belediyesi, Büyükşehir Statülerinde olduğu gibi tüm ilçe, belde ve köylere de hizmet verecek. Birde Merkez Belediyesi oluşturulacak. Merkez Belediye Bolu’nun en büyük ilçesi olan Gerede olacak. Gerede Merkez Belediye olursa Mengen, Yeniçağa ve Dörtdivan ilçelerinden sorumlu olacak ve buralara da hizmet götürecek. Bütünşehir uygulaması ile birlikte tüm ilçelerin imar yetkisi ise Bolu Belediyesi’ne devredilecek.

Bütünşehir AK Parti’nin oyunu katlar!

Mart ayında yürürlüğe girmesi beklenen Bütünşehir uygulaması yasalaşırsa yeni uygulama, 2019 yerel seçim sonuçlarına önemli ölçüde etki edecek. AK Parti’nin ve diğer partilerin oy oranlarında önemli değişikliğe neden olacak olan bu uygulama ile köylerden blok oy alan AK Parti’nin önemli bir hata yapmazsa belediyeyi yeniden alması kesin gibi olacak. Köylerden gelecek olan blok oylar belediye meclisinin şekillenmesinde de önemli rol oynayacak.

Cevap bırakın