16-Nisan-2024 17:24:42

Cankoç Medya Kuruluşudur.

$
Gerede için milat!

Gerede için milat!

Kalkınmışlık düzeyinin yüksek olması nedeniyle Bolu ilinin 2. Bölge teşvik sisteminden yararlanması nedeniyle OSB’ye yatırımcı çekmekte handikap yaşayan Gerede için 2021 yılı adeta milat olacak. Teşvik sistemi nedeniyle yıllardır sıkıntı yaşayan Gerede’nin teşvik sistemi ilçeler bazına indirildiğinde 4. bölge teşviklerinden yararlanması bekleniyor. Gerede’nin yıllardır beklediği haberi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank duyurdu. Varank, “Yıllardır beklenen ilçe bazlı bölgesel teşvik sistemini ocak ayından itibaren uygulamaya başlıyoruz.” dedi.

Gerede’nin yıllardır beklediği teşvik sisteminin ilçeler bazına indirilmesi nihayet hayata geçiyor. Bolu iline bağlı olması nedeniyle teşvikte 2. bölge avantajlarından faydalanabilen Gerede, 2021 yılında Bolu’dan ayrılarak 2. bölge teşviğinden çıkacak. Tıpkı Düzce ili gibi 4. bölge teşviğinden yararlanması beklenen Gerede’de yatırımcıları KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Pirim İşveren Hissesi Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi gibi bir çok destek bekliyor olacak. Bu da Gerede Organize Sanayi Bölgesi’nin kısa zamanda daha da büyümesine katkı sunacak.

Teşvik sisteminin ilçeler bazına indirilmesiyle ilgili müjdeli haberi ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank verdi. 10 yılı aşkın süredir Gerede’nin mücadele verdiği bu konuyla ilgili Bakan Varank, “Yıllardır beklenen ilçe bazlı bölgesel teşvik sistemini ocak ayından itibaren uygulamaya başlıyoruz.”dedi. Bu haber ilçede büyük mutlulukla karşılandı.

Daha önce bir çok büyük yatırımcının haklı olarak teşvik sistemi nedeniyle yatırım yapmaktan kaçındığı Gerede, artık yeni sistemle beraber yatırımcıların sıraya girdiği noktaya ulaşabilecek. Ankara ve İstanbul arasında olması nedeniyle büyük bir avantajı elinde bulunduran ve son zamanlarda da sanayi anlamında büyük bir atılıma geçen Gerede’nin, teşviğinde desteğiyle daha da büyümesi kaçınılmaz olacak.

Neler yaşandı?

1993 yılında kurulan Gerede Organize Sanayi Bölgesi’nde 1999’a kadar Gentuğ, Hosta fabrikaları üretime başladı. Bazı fabrikalar inşaatını tamamlasa da istenilen düzeye gelmedi. Yakın çevre illerdeki teşvik yatırımcıyı Gerede’den uzaklaştırdı ve parsellere yatırım olmadı. Yatırımcılar; Çankırı, Karabük, Düzce gibi illere yatırım yaptı. Sanayiciler haklı olarak teşviklerden yararlanmak istedi. Bolu’nun kalkınmışlık düzeyinin yüksek olması nedeniyle teşvikten Gerede ilçesi yararlanamadı ve bunun sonucu olarak; sanayici teşvik alan çevre illere kaydı. Daha sonra yapılan girişim ve gayretlerle OSB’lere bazı özel teşvikler oluştu. Gerede OSB’de önemli bir karara varıldı ve yatırım yapmayan firmaların tahsisleri iptal edildi. Tahsis iptallerinden sonra teşvik handikapına rağmen bir çok fabrikanın ilçeye yatırım yapmasının önü açıldı. Şimdilerde neredeyse tüm parselleri dolma aşamasına gelen Gerede OSB’ye İlamet Metal gibi büyük istihdam sağlayan firmalar yatırım yaptı. Ayrıca Assan firmasının Gerkonsan’ı satın alması da OSB’yi büyük bir atağa geçirdi. Bakan Varank’ın “Yıllardır beklenen ilçe bazlı bölgesel teşvik sistemini ocak ayından itibaren uygulamaya başlıyoruz.” açıklaması Gerede OSB’ye 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin oluşumunu hızlandırdı. Tıpkı Düzce ili gibi 4. bölge teşviğinden yararlanması beklenen Gerede için 2021 yılının sanayi anlamında atılım yılı olması kaçınılmaz gözüküyor.

Cevap bırakın