Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Genel kurulda gerginlik

Genel kurulda gerginlik

Erdek Zeytin Kooperatifi yönetimi ibra edilmedi

Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Mali Genel Kurulu gergin geçti.

Abdullah Şenol´un başkanlığında, 2018/2019 iş yılında görev yapan yönetim kurulu ibra edilmedi. 

Marmarabirlik´e bağlı S.S. 162 sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´nin 2018/2019 yılı olağan mali genel kurulu gergin bir ortamda geçti.

Divan Başkanlığı için Abdullah Şenol´un başkanlığındaki yönetim kurulu Ahmet Uysal´ı, muhalefet grubu ise Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı´yı aday gösterdi.

Sarı, 287 oy ile divan başkanlığına seçilirken, rakibi Ahmet Uysal 270 oy aldı.

Sarı´nın Divan Başkanlığı´na seçildiği heyette Nimet Kalafat ve Abdullah Şener yazman olarak görev yaptı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın ardından gündemin görüşülmesine geçildi.

2018/2019 iş yılına ilişkin faaliyet raporu ile gelir tabloları okundu. Bakanlığın 11.01.2018 tarih ve 2018/1 sayılı genelgesi uyarınca 2018/2019 iş yılı faaliyet ile bilanço ve gelir tabloları hakkında düzenlenen inceleme raporu okunarak müzakere edilip oylamaya sunuldu. Raporlar kabul edilmedi.

Oylamanın ardından genel kurulda kısa süreli tartışma yaşandı. Kooperatif Başkanı Abdullah Şenol veremeyecek hiç bir hesaplarının olmadığını belirterek "Şuan konuşan Divan Başkanı Hüseyin Sarı 2015 yılında kooperatif başkanlığı yapmıştı. Bende o dönemde başkan yardımcılığı görevini yürütmüştüm. Ancak Sarı, Bakanlık tarafından görevden alındı. Üçüncü yıl benim başkanlığımda kooperatifimiz 2 milyon 367 TL kara geçmiştir. Diğer yıl ise 1 milyon 951 TL´dir. Bakın, Genel Kurulu amacının dışına çıkardınız burası siyaset meydanı değil. Bu yıl ki zararımız birliğe ödenen % 20 oranında faizden kaynaklanıyor. Kooperatifimizin faiz öncesi karı 397 bin TL´dir. Ben ve ekibimin veremeyeceği hiç bir hesap yoktur." diye konuştu.

Divan Başkanı Hüseyin Sarı: "Zeytin sarnıçta kaldı"

Divan Başkanı Hüseyin Sarı, ise yaptığı konuşmada üreticinin emeğine sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.

Bugün burada sadece genel kurul yapılmadığına dikkat çeken Sarı, ?Bugün buradan yanacak ateş birliğe bağlı 8 kooperatifinde kaderini değiştirecektir. Üreticinin emeğini hakkını savunacağız. Üretici alın terinin karşılığını alamıyor. Birlik, Erdek´e kota uyguluyor oda yetmezmiş gibi Erdek´in zeytinini bekletip diğer kooperatiflerin zeytinini satıyor. Tabi ki bizim zeytinimiz ezmeye gider ve sarnıçta kalır. Ondan sonrada kooperatif zarar eder. Erdek kooperatifi yıllarca böyle yaptırılarak zarar ettirilmiştir. Diğer kooperatiflere kar ettirmek için Erdek´in zeytinini bekletemezsin! Benim nasıl görevden alındığımı herkes biliyor. Ben kooperatifin bütün mali tablolarını şeffaf bir şekilde sizlere açıkladığım için yargılandım ve FETÖ´den ihraç edilmiş bir hakim tarafından görevden alındım. Yüz kızartıcı bir suç işleyerek değil. Ben emekçinin ve üreticinin haklarını ömrümün sonuna kadar savunacağım." dedi.

Ardından Abdullah Şenol´un başkanlığında, 2018/2019 iş yılında görev yapan yönetim kurulu ibra edilmedi.

Zeytin ağaçlarının sulanması ve diğer tarım ürünlerinin üretilmesi, ağaç başına verimin ve kalitenin artırılmasına yönelik Yukarı Yapıcı Göleti, Çeltikçi (1) Göleti ve Kapıdağ´da yerel su kaynaklarının verimli şekilde kullanımı için ?Erdek Zeytin Üreticileri Birliği? kurulması ile ilgili gerekli yasal işlemleri yapmak üzere yönetim kuruluna yetki verilmesi kabul edildi.

Kooperatifin 2019-2024 yılı çalışma politika ve stratejilerinin belirlenmesi, bunların uygulanmasına yönelik, kooperatifin 2019-2020 iş yılı faaliyet dönemi çalışma programı ve bütçesinin görüşüldü ve kabul edildi.

Kooperatif üst kuruluşlarının olağan genel kurul toplantısının birleştirilerek yapılması hakkındaki tebliğin 4/2 maddesi uyarınca 3 yıllık Birleşik Genel Kurul yapılması reddedildi.

Kooperatifin 2020/2021 ve 2021/2022 iş yılı bütçeleri ve çalışma programları kabul edildi.

Marmarabirlik tarafından ortak üreticilere verilecek olan ayni ve nakdi kredilerin kullandırılmasına ilişkin olarak yönetim kuruluna yetki verilmesi kabul edilirken, yönetim kurulu kararıyla ortaklıktan çıkarılan Recep Lafçı´nın kooperatife olan borçlarını 2020 yılı sonuna kadar ödemesi şartı ile ortak olarak kalması karar altına alındı.

Yönetim kurulu üyelerinin hakkı huzur ve harcırah gibi parasal hakları da görüşüldü. Genel kurul, kooperatifin zarar etmesi nedeniyle huzur haklarının ödenmemesi, ancak harcırahların ödenmesi kararı aldı. 

Zaman zaman tansiyonun yükseldiği genel kurulda dilek ve temennileri maddesinde söz alan ortaklar konuşmalarını yaparak mali genel kurul sona erdi.

Haber: Tuncay Ertan



Anahtar Kelimeler: Genel kurulda gerginlik
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli