Genç evrende varolmaması gereken bir galaksi süper-kümesi bulundu: Astronomlar şaşkın

Genç evrende varolmaması gereken bir galaksi süper-kümesi bulundu: Astronomlar şaşkın
© 
By Sertaç Aktan
Haberi paylaşınYorumlar
Haberi paylaşınClose Button

Evrenin başlangıcı olarak kabul edilen Büyük Patlama'dan yalnızca iki milyar yıl sonra oluşmuş bir galaksi süper-kümesi bulan astronomlar şimdiye kadar bu büyüklük ve kütledeki benzeri yapılara yalnızca günümüz evreninde rastlandığını belirtiyor.

REKLAM

Gökbilimciler erken evrene dair şimdiye kadarki en büyük galaksi kümelenmesini keşfetti.

Evrenin başladığı an olan Büyük Patlama'dan (Big Bang) yalnızca iki milyar yıl sonra oluştuğu görülen bu galaksiler kümesine 'Hyperion' adı verildi. Bir proto-süperküme olarak kategorilendirilen yapı şimdiye kadar bu kadar uzakta yani geçmiş zamanda bulunan en büyük küme yapısı olarak kayda geçti.

Hyperion'un toplam kütlesi milyon milyar adet güneşe denk geliyor. Hyperion'u keşfeden uluslararası takımın başında ise İtalya Ulusal Astronomi Enstitüsü'nden Olga Cucciati bulunuyor. Gözlemler ise Şili'deki büyük teleskoplarla yapıldı.

"Bir açıklama bulmaya çalışıyoruz"

Evrenin bu erken döneminde kütlesi bu kadar büyük bir oluşumun bulunması astronomlarda şaşkınlık yaratmış durumda. Cucciati "Hepimiz şaşkınlık içindeyiz ve bir açıklama bulmaya çalışıyoruz." diyor.

Bunun nedeni bu tür büyüklükte ve ağırlıktaki kümelerin ancak günümüz evreninde bulunan kozmik fenomenler oluşu. Henüz galaksilerin oluşmaya devam ettiği erken dönemde böyle bir yapı bulunması beklenmiyordu.

Hyperion daha detaylı incelenmek üzere üç boyutlu şekilde haritalandırıldı ve benzeri yapıların olup olmadığı sorusu önem kazandı.

Dünyanın da içinde bulunduğu Samanyolu galaksisi de başka birçok galaksi ile birlikte Virgo kümesinde yer alıyor ancak bu küçük bir yerel küme. Yerel kümelerin bir araya gelerek oluşturdukları kümelere ise süperkümeler deniyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Norveç kötü muamele ettiği 'Alman kızları'ndan resmen özür diledi

ABD ara seçimlerinin Türkiye'ye olası etkileri: S-400 ve F-35 anlaşmaları ne olacak?

Haberi paylaşınYorumlar

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Samanyolu Galaksisi'nde 95 yeni gezegenin varlığı keşfedildi

Rus kozmonot Oleg Kononenko, uzayda 878 gün geçirerek rekor kırdı

Türk astronot Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda ilk mesajı: İstikbal göklerdedir