Bolu Belediyesi Haziran Ayı Meclis Toplantısında Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen, elektronik haberleşme geçiş hakkı, ve baz istasyonlarının yer seçimi belgesi ücretlerinin 2019 yılı gelir tarifesine eklenmesi ile ilgili rapor oy birliği ile kabul edildi.

Konu ile ilgili belediye meclis üyelerini bilgilendiren Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, “Yönetmelikte düzenlenen bir geliri protokol ile almamazlık yapamazsın. Geriye dönün bu tarifenin belirlenmesi sebebi de 2014 yılından itibaren biz bu gelirlerimizi özel şirketlerden isteyeceğiz.” dedi.

MEHMET FATİH YALINIZ

Baz istasyonlarından Bolu Belediyesinin ciddi bir geliri olduğunu, yasal dayanağı da olduğunu söyleyen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan konu ile ilgili şunları söyledi; “Bolu’da 550 baz istasyonu var. Baz istasyonlarının %10’nu belediye olarak bilebiliyoruz ama %80’ni bize bildirilmiyor. Belediyemiz açısından burada çok ciddi bir gelir var. Bu konuyu meclise taşırken Sakarya, Kocaeli, Edirne ve Eskişehir büyükşehir belediyelerinin gelir tarife cetvelini inceledik. Bunlar yasal dayanağı olan işler.

Geçiş hakkı bedelleri ile ilgili daha önce anlatmıştım. Özel firmalar kamusal alanlardan, bizim özel mülkiyetimizden fiber optik kablolarını geçiriyorlar. Yol tarif bedeli ödüyorlar bize ama onun dışında geçiş hakkı almamışız. Bu almamız gereken bir bedel 2012’de çıkıp 2014’te yürürlüğe giren bir konu. Yönetmelik belirlemiş metresi 2019 güncellemeleri 1,36TL bizim gibi belediyelerin alabileceği. Buradaki sıkıntı Eskişehir belediyesi Sayıştay raporu incelemesinde gördüm. İki sene üst üste tenkit etmiş. Sen bu geçiş hakkı bedelini neden almıyorsun demiş. O da ben sözleşme yaptım bir firma ile şu kadar yıl almayacağım diye. Sayıştay yine tenkit etmiş. Yönetmelikte düzenlenen bir geliri protokol ile almamazlık yapamazsın. Geriye dönün bu tarifenin belirlenmesi sebebi de 2014 yılından itibaren biz bu gelirlerimizi özel şirketlerden isteyeceğiz. Bakalım ne olacak.”

 

Editör: TE Bilisim