TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gel keyfim gel!

Adana’da bazı toplu taşıma araçlarını kullanan sürücüler, seyir halindeyken sigara içip, telefonla konuşmaları yolcuları canından bezdirdi. Vatandaşlar, bu durumdan rahatsız olduklarını belirterek,” Uyarıyoruz ama aldırış eden yok. En güzel şey bu şoförlere ceza vermek.” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2017 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2017 15:06
Kaynak: Haber Merkezi
ilkhaber-gazetesi.com
Gel keyfim gel!

 

ÖZEL HABER

 

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-Adana’da yasak olmasına rağmen toplu taşıma araçlarının şoförlerinin seyir halinde iken vatandaşların hayatlarını tehlikeye atarak sigara içtikleri objektiflerimize yansıdı.

Toplu taşıma araçlarında şoför dahil sigara içilmesi yasak. Ancak maalesef bu yasağı takmayan toplu taşıma araçlarının şoförleri bulunuyor. Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi, 21 Mayıs 2003 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü’nün 56. Dünya Sağlık Asamblesinde kabul edildi. Mezkûr Sözleşme, 5261 sayılı Kanun ile ülkemiz tarafından da kabul edilerek  ve 30 Kasım 2004 tarihli ve 25656 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu sözleşmenin 8.maddesine göre; “Her bir taraf, kapalı iş yerlerinde, toplu taşıma araçlarında, kapalı kamu alanlarında ve gerektiğinde, kamuya açık diğer yerlerde tütün dumanına maruz kalmayı engellemek için, ulusal yasalarla belirlenen mevcut resmi yetki alanlarında, etkin yasal, icrai, idari ve veya diğer önlemleri alacak ve uygulayacak ve bu önlemlerin, yetkisine giren diğer düzeylerde de kabulü ve uygulanmasını etkin bir şekilde teşvik edecektir.” 19.maddesinde ise “. Taraflar, tütün kontrolü amacıyla, gerekirse tazminatı da içeren cezai veya hukuki sorumlulukları düzenleyecek yasaları çıkarmayı veya mevcut yasaları geliştirmeyi göz önünde bulunduracaklardır” yükümlülüğü düzenlendi.

İHLAL EDİLİYOR

 

Ancak yasayla belirlenen bu durum toplu taşıma sürücüleri tarafından ihlal edildiği görüldü. Yaz veya kış ayı fark etmeksizin şoför koltuğunun yanındaki camı açan sürücüler, sigaralarını içiyor. Dumandan rahatsız olan vatandaşlarla zaman zaman aralarında tartışmalar çıkan sürücüler yine de kimseye aldırış etmeden bu yasağı çiğnemeye devam ediyor. İhlalin yaşandığı özel halk otobüsü şoförleri yolcuların hayatlarını resmen hiçe sayıyor.  Objektiflerimize yansıyan fotoğraf kareleri de zaten durumu gözler önüne sermeye yetiyor.  Sürücüler sadece sigarada içmekle yetinmiyor. Yasağı hem sigara ile hem de telefonla konuşarak bozan sürücüler, kimseye aldırış etmeden yollarına devam ediyor. Kendilerini uyaranlara ise, “Güvenmiyorsanız arabadan inin” diyebilen sürücülerle yolcular maalesef baş edemiyor.

 

BİR ÇÖZÜM BULUNMALI

Toplu taşıma araçlarında kameralar bulunuyor. Kameralı sisteme sahip olan otobüslerde kimlerin ne tür ihlaller yaptığı rahatlıkla tespit edilebiliyor. Ancak kameralı sistem olmasına rağmen kimsenin bu yönde sürücüleri uyarmaması ise akıllarda soru işaretleri bırakıyor.

Vatandaşlar içilen sigaradan rahatsız olduklarını, dumanların üzerlerine geldiklerini söylüyor. Vatandaşlar, “Biz uyarımızı yapıyoruz. Ancak uyarılara aldırış etmiyorlar. Çok fazla tepki gösterdiğimizde ellerini camdan çıkartıyorlar öyle içiyorlar. Kaza yapacaksınız içmeyin, hem de bizler rahatsız oluyoruz dediğimizde “güvenmiyorsanız inebilirsiniz araçtan” diyorlar. Şikayet edilmekten de korkmuyorlar gidin şikayet edin diyorlar. Ellerinde telefonlarla konuşuyorlar. Yolcu hayatını hiçe sayıyorlar resmen, kurallara riayet etmeden kırmızı ışıkta geçiyorlar. Artık bunlara bir çözüm bulunması gerekli. Bunlara verilecek en güzel yanıt kesilecek cezalardır. Polis bunların cezasını kesmelidir.” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.