Geçmişe Yolculuk: Gorilla Glass'ın Yükselişi ve Telefon Endüstrisine Katkıları

28
10
5
2
1
Corning firması, bundan 12 yıl öncesine kadar maddi sıkıntılarla mücadele ederken Steve Jobs, piyasaya çıkarmaya hazırlandıkları bir telefon için güçlendirilmiş ekran arayışındaydı. Bu durum, iPhone ve Gorilla Glass markalarını bir araya getirdi.

2007’de bir CEO, prototip telefonlarının ekranının cebinde çizilmesine çok sinirlendi. Bu nedenle telefonun duyurulmasına sadece birkaç hafta kala plastik ekranların kimyasal olarak güçlendirilmiş camlarla değiştirilmesine karar verdi. Plastik, eski günlerde bir standart halindeydi ve uzun yıllar iyi iş çıkarmıştı ancak CEO Steve Jobs, daha iyisini istiyordu ve sonuç olarak Gorilla Glass’ı standart hâline getirdi.

Bu ürünler, özel cam üretiminde belirli bir geçmişi olan Corning firmasında üretildi. Corning; Pyrex için pişirme kapları, Hubble Teleskobu'nun ana aynası için cam hatta uzay mekiği pencereleri üreten bir şirketti. Şirket, Thomas Edison’un ampulü için bile cam üretmişti. Ancak Corning, 2007’den önceki 5 yıl içinde maddi sıkıntılarla mücadele ediyordu. Steve Jobs ve iPhone’un büyük başarısı sayesinde şirket, eski günlerine nispeten geri döndü.

Şirketin yükselişi, hızlı bir şekilde devam etti. 2008 yılında iPhone 3G ve ilk Android telefon olan T-Mobile G1, Gorilla Glass’ın daha fazla insan tarafından dikkat çekmesini sağladı. Ertesi yıl bazı Symbians (Samsung i8910 Omnia HD ve Nokia X6 vb.) ekstra uzun LG BL40 New Chocolate ve hatta küçük, uygun fiyatlı Samsung S3650 Corby gibi çeşitli özelliklerdeki cihazlar, Gorilla Glass'ı tercih etti. Corning'in verilerine göre Gorilla Glass, 2010 yılına gelindiğinde yaklaşık 200 milyon akıllı telefonda bulunuyordu.

Gorilla Glass, uzun bir süre yeterli görüldü ancak 2012 yılında gelişmiş özelliklere sahip daha ince yeni nesil telefonlar için Gorilla Glass 2 üretildi. Corning’in söylediğine göre GG2, bir önceki nesile göre %20 daha ince fakat aynı derecede güçlüydü. Bunun ardından neredeyse her sene yeni bir nesil piyasaya çıktı. 2013’teki GG3’te parmak izi lekeleri azaltıldı, 2014’teki GG4’te darbe direnci arttırıldı. Şu andaki en son sürüm ise Gorilla Glass 6.

Gorilla Glass, güçlendirilmiş cam üreten tek şirket değil. Gorilla Glass’ın yükselişine yardımcı olan şirket Apple, iPhone 6’dan itibaren iyon güçlendirmeli cama geçiş yaptı. Apple, başlangıçta safir kullanmak istedi ancak panelleri üretmeye hazırlanan şirket iflas etti.

En nihayetinde Gorilla Glass, günümüzde standart hâline geldi. Şimdilerde ise katlanabilir Gorilla Glass üzerinde çalışılıyor. Hâlihazırda giyilebilir ürünler için özel versiyonlar bulunuyor ve hatta bazı televizyonlar bile Gorilla Glass kullanıyor.

Kaynak : https://www.gsmarena.com/counterclockwise_the_rise_of_gorilla_glass_and_how_it_changed_the_phone_industry-news-37570.php
28
10
5
2
1
Emoji İle Tepki Ver
28
10
5
2
1