Diyanet Cuma hutbesinde "kamu hakkına ihanet" derken kime mesaj veriyor

Dün akşam Diyanet'in Cuma Hutbesi ile ilgili iki kritik gelişme yaşandı.

Diyanet Cuma hutbesinde "kamu hakkına ihanet" derken kime mesaj veriyor

Diyanet İşleri Başkanlığı, Cuma Namazı’nda tüm camilerde okunacak Cuma Hutbesi’ni web sitesine akşam saatlerinde yüklüyor. Cami imamları ve müezzinleri, Diyanet’in web sitesindeki bu Cuma Hutbesi’ni Cuma Namazı sırasında halka okuyor.

Dün akşam Cuma Hutbesi ile ilgili iki kritik gelişme yaşandı. İlk gelişme; akşam saatlerinde yüklenen "Dualarımız Mehmetçiğimiz için" başlıklı hutbe gece yarısı değiştirildi. Değişikliğin nedeni açıklanmadı. Ancak Barış Pınarı Harekatı’na ABD ile yapılan anlaşma kapsamında ara verilmesi, bu değişikliğin gerekçesi olduğu tahmin ediliyor.

Dikkat çeken ikinci gelişme ise; "Dualarımız Mehmetçiğimiz için" başlıklı hutbe yerine konulan "Kul ve kamu hakkı" başlıklı hutbe oldu. “Kul ve kamu hakkı” başlıklı hutbede, kul hakkının yenmemesi gerektiği ayet ve hadislerle anlatılırken, kamu hakkı ile ilgili vurgular dikkat çekti.

Diyanet’in hutbesinde kamuya yönelik, “Kul hakkının, toplumun tamamına sirâyet ettiği alan ise kamu hakkıdır. Kamu hakkı, kul hakkına göre çok daha ağır sorumluluğu olan bir emanettir. Bu emanete ihanet etmek, kişiyi hem dünyada hem de ahirette hüsrana sürükler” uyarılarında bulunulurken, “Saçı bitmedik yetimin hakkını düşünerek, kamu görevini ağır bir emanet olarak kabul edelim. Zira ihlal edilen kamu hakkı, zayi edilen vakıf malı, aynı zamanda binlerce kul hakkı demektir. Her hayırlı işin sevabı olduğu gibi, her ihmal ve hatanın da kul ve kamu hakkı doğuracağını bilerek yaşayalım” ifadeleri de kullanıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın gece yarısı değiştirdiği Cuma Hurbesi’nde devlet görevlilere yönelik kamu hakkı vurgusu yapması, “Diyanet birilerine mesaj mı veriyor” sorularına neden oldu.

İşte "Kul ve kamu hakkı" başlıklı hutbe:

Diyanet Cuma hutbesinde "kamu hakkına ihanet" derken kime mesaj veriyor - Resim : 1

Odatv.com

Diyanet Cuma hutbesinde "kamu hakkına ihanet" derken kime mesaj veriyor - Resim : 2

Diyanet Cuma hutbesinde "kamu hakkına ihanet" derken kime mesaj veriyor - Resim : 3

diyanet işleri başkanı cuma hutbesi arşiv