Opr. Dr. Hande Akbaş Gebelikte tekrarlayabilir
HABERİ PAYLAŞ

Gebelikte tekrarlayabilir

HPV denilen virüse bağlı olarak çıkan kondilom cinsel yolla geçiyor. Yayılabildiği için çıkarılmaları gerekiyor. Daha önce kondilomlarınız varsa gebe kaldığınız yeniden ortaya çıkabilir. Bu durumda normal doğum yerine sezaryen daha sağlıklı.

Anne olmam mümkün mü?

34 yaşındayım. Bir süredir bende kondilom adlı bir virüs var. Tedavi gördüm, şimdi taşıyıcıyım. Ayrıca rahim ağzında bulunan et benlerini yaktırdım. Smear testimde sorun çıkmadı. Şimdi çocuk sahibi olmak istiyorum. Acaba mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kondilomlar HPV denilen bir virüse bağlı ortaya çıkar ve cinsel yolla geçer. Kondilomların kanserleşme özelliği yoktur. Ama yayılmaya eğilimli olduklarından çıkarılmaları gerekir. HPV’nin bazı tipleriyse rahim ağzına yerleşerek kansere neden olabileceğinden bunu ekarte edebilmek adına size vajinal smear yapılmış ve normal çıkmış.

Haberin Devamı

Bunu düzenli olarak yaptırmayı ihmal etmeyin lütfen. HPV’nin doğurganlığınız üzerine olumsuz etkisi olmaz. Sadece gebelikte kondilomlar tekrar ortaya çıkabilir ve aktif lezyonların varlığında bebeğin doğum şeklinin sezaryen olması gerekir.

Vajinal doğumda bebeğiniz kanaldan geçerken HPV virüsünü alabilir ve soluk borusunda HPV’ye bağlı olarak kondilom ortaya çıkabilir ve bebeğinizde solunum sorunları görülebilir.

Kansere dönüşür mü?

33 yaşındayım. 4 yıldır polikistik over hastasıyım. Geçtiğimiz günlerde doktora gittim. Doktorum siyah bir leke gördüğünden bahsetti. Önce kan testi yaptırmamı gerekirse deparça aldırmamı söyledi. Acaba bu hastalığın kansere dönüşme ihtimali var mı?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doktorunuzun siyah lekeyi nerede gördüğünden bahsetmemişsiniz. Cildinizdeyse ve yeni başlamış bir oluşumsa evet biyopsi aldırmanız doğru olacaktır. Eğer leke dediği yapı rahim ağzındaysa vajinal smear yaptırın. Normalse endişelenmeyin.

Vücudun herhangi bir yerinde daha önce olmayan ve giderek boyut ve şekil değiştiren oluşumlara her zaman dikkatli yaklaşmakta ve gerekirse biyopsi yaptırmakta fayda vardır. Ancak bu her zaman kanser olduğunuzu göstermez, endişelenmeden sadece gerekeni yaptırın.

Haberin Devamı

Nefesim sıklaştı

33 yaşındayım, 26 haftalık hamileyim, nefesim sıklaştı. Sanki hep merdiven çıkmış gibiyim. Acaba bir sorun mu var? Doktorum normal olduğunu söylüyor ama endişeliyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik haftası ilerledikçe, bebeğinizin büyümesine bağlı olarak rahim diyafragmanızı da yukarı iterek solunum kapasitesinin bir miktar azalmasına yol açar. Ama bu daha çok gebeliğin son aylarında görülür. Daha önce başlayan solunum sıkıntılarında öncelikle kansızlık var mı ona bakılmalı.

Yoksa solunum yollarında astım ya da kalp ve dolaşım yollarında eşlik eden bir sorun var mı ayrımı yapılmalıdır. Siz bir dahiliye uzmanına başvurarak bunlara baktırın. Hiçbir sorun saptanmazsa ancak o zaman gebeliktendir denilmelidir, aksi taktirde altta yatan bir sorun atlanabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder