Hava Durumu

“Gaziantep’in tarihini değiştirdi”

Panorama 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi’nde basın mensuplarına özel gezi düzenlendi. Gezide basın mensuplarını bilgilendiren 25 Aralık Müzesi Tarih Kurulu Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu, müzenin yapımı sırasında yapılan arkeolojik kazılarda Neolitik Döneme ait taş silah aletler bulunduğunu kaydetti. Severoğlu, “Taş aletlerin burada üretildiği, Gaziantep Üniversitesinin Arkeoloji Bölümünde değerlendirildi. Şu anda Gaziantep’te yaşamın milattan önce 8 binli yıllara dayandığı ortaya çıktı. Dolaysıyla Gaziantep’in 6 bin yıllık tarihe sahip olduğu düşünülürken, müzede yapılan kazılar sırasında ortaya çıkan bulgular, Gaziantep’in 10 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ortaya çıkardı” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2019 20:41
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2019 21:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Gaziantep’in tarihini değiştirdi”

Düzenlenen gezide 25 Aralık Müzesi Tarih Kurulu Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu, 25 Aralık Müzesi Tarih Kurulu üyesi Samet Bayrak, Panorama 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi Müdürü Murat Dağ ve basın mensupları katıldı. Basın mensuplarını bilgilendiren 25 Aralık Müzesi Tarih Kurulu Başkanı Bekir Sıtkı Severoğlu, “Müzenin bulunduğu Seferpaşa Mahallesi, kent turizmine kazandırılıyor. Bu projenin Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülmesi büyük bir şans. Seferpaşa Mahallesi’nde sokak sağlıklılaştırma çalışmaları neredeyse tamamlandı. Müzemize gelen ziyaretçiler bu meydana toplanacaklar, burasının yaşayan bir meydan olmasını hayal ediyoruz. Müzeyi gezenler Seferpaşa Mahallesi’nden gelerek, Gaziantep Kalesi, Almacı Pazarı ve Bakırcılar Çarşısı’na gelecekler. Tur otobüslerinin park edilebileceği dört otobüslük yerimiz var. Tur için gelen turistleri bırakan otobüsler, otobüs parkına gidecekler. Gaziantep Kültür Yolu’nu tamamlayan bu güzergahı gezen turistler orada otobüslerine ulaşarak turu tamamlayacaklar.”

“ZİYARETÇİLER, UZMANLAR TARAFINDAN GEZDİRİLECEK”

Panorama Müzesi’nin Gaziantep Kültür Turizminin başlangıç noktası olacağını kaydeden Severoğlu, “Bu alanda Gaziantep Üniversitesi ile olan çalışmalar devam ediyor, Gaziantep Tarihi Araştırma Enstitüsünü kurmaya çalışıyoruz. Gaziantep Savunması ile ilgili İstiklal Harbi ile ilgili her gün yeni bilgi ve belgelere ulaşıyoruz. Gaziantep kent tarihinin araştırılması bizim açımızdan çok önemli. Gaziantep Tarihi Araştırma Enstitüsünün kurulmasını istiyoruz. Müzemize gelen ziyaretçiler tek başlarına dolaşmayacaklar. Müzemizde bulunan uzmanlar olacak ve ziyaretçilerimiz bu uzmanlar tarafından gezdirilecek.”

GAZİANTEP’İN 10 BİN YILLIK GEÇMİŞE SAHİP OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Konuşmasını sürdüren Severoğlu, “Bu müzenin hafriyat çalışmaları ve projenin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi KUDEB Daire Başkanlığı tarafından yürütülüyor olması Gaziantep Tarihini değiştirdi. Gaziantep’in tarihi Kalede yapılan arkeolojik kazılara göre, kentteki yaşam milattan önce 4 bin yılına dayanıyor. Gaziantep’in 6 bin yıllık bir kent yaşamı geçmişi var. Müzemizin güney doğu köşesinde arkeolog arkadaşlarımız bir şey fark ettiler. O arada taş paletleri bulundu. Müzeye haber verildi ve burada yapılan kazılar sonunda ortaya çıkan eserler, Neolitik Döneme ait taş silah aletler bulduk. Binden fazla alet bulduk ve bulunan bu aletler, Gaziantep’te o tarihten bu yana üretim yapıldığının göstergesidir. Taş aletlerin burada üretildiği, Gaziantep Üniversitesinin Arkeoloji Bölümünde değerlendirildi. Şu anda Gaziantep’te yaşamın milattan önce 8 binli yıllara dayandığı ortaya çıktı. Dolaysıyla Gaziantep’in 6 bin yıllık tarihe sahip olduğu düşünülürken, müzede yapılan kazılar sırasında ortaya çıkan bulgular, Gaziantep’in 10 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ortaya çıkardı. Gaziantep’te 10 bin yıldan bu yana yaşam olduğunu söyleyebilecek duruma geldik. Gaziantep’te 10 bin yıldan bu yana üretim yapıldığını söyleyebiliriz.”

“YÖRESEL ÜRÜNLER, MÜZEDE ÜRETİLECEK”

Panorama Müzesi’nde 280 kişilik bir konferans salonunun yer alacağını söyleyen Severoğlu, “Antep Savunması, Fransız ve İngiliz işgaliyle ilgili burada çeşitli toplantıların yapılacağı bir yer var. 4 tane hediyelik eşya satılabilecek dükkanlar yer alacak. Özellikle kadınlarımız tarafından üretilecek hediyelik eşyalarla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Bakırcılar Odası ile görüşmeler yapıyoruz. Bakır döven kadınların müzemizde bakır dövmesini, burada Gaziantep’in anısı olacak hediyelik eşyaların burada üretilmesini, müzeye gelen ziyaretçilerin üretilen ürünleri görmesini önemsiyoruz. Belediyelerin kendi bünyelerinde kadınlara yönelik açmış olduğu meslek edindirme kursları var. Mozaik, cam sanatları, el sanatları ile ilgili kurslar var. Üretim yapmak isteyen kadınlara bir takım tezgahlar vermek suretiyle kadınlarımızın ürettikleri ürünleri satmalarına imkan tanınacak. Burasının 7/24 yaşayan bir yer olması gerekiyor. Gece geç saatlere kadar burada canlılık olmasını bu müze sağlayacaktır.

“MÜZENİN 29 EKİM’DE AÇILMASINI HAYAL EDİYORUZ”

Gaziantep Savunmasının önemine değinen Severoğlu, “Antep Savunması, eşsiz bir savunma. Bu savunma ile ilgili tüm dünyada bir takım şeyler biliniyor ama Antep Savunması ile ilgili bilinmeyen bir takım şeyler var. Bu yıl çok sayıda 100.yıllarımız var. 25 Aralık Panorama Müzesi’nin 29 Ekim tarihinde açılmasını hayal ediyoruz. 29 Ekim 1919 tarihi Fransızların Antep’e 2 bin kişilik bir kuvvetle girdikleri tarihin 100.yıl dönümü. 29 Ekim tarihinde müzemizin açılmasını biz çok önemsiyoruz. Müzenin içerisine girildiğinde bugüne değin tartışılmamış, konuşulmamış konuların olduğunu görüyoruz.”

“GAZİANTEP HALKI MÜZEYE SAHİP ÇIKIYOR”

 “Gaziantep Halkı, geçmişte Gaziantep Savunmasında memleketine, vatanına sahip çıktığı gibi bu müzeye de sahip çıkıyor” diyen Severoğlu, “Geçmişte Gaziantep Savunmasına katılmış Semt Reislerinin aileleri, ellerinde bulunan Mustafa Kemal Atatürk’ün ıslak imzasının bulunduğu İstiklal Madalyası Beratları, madalyalar, silahları, kılıçlar, kamalar sergilenmek üzere müzeye veriliyor. Müzemizde Gaziantep Savunması sırasında tutulmuş bir takım silahlar sergilenecek. Geçmişte Gaziantep Halkının savaş müzesi yapılmak üzere bağışladığı bir takım eserler Arkeoloji Müzesi’nde yer alıyor. Bunlarla ilgili yazışmalar yapılıyor, o eserler buraya gelecek. Harbiye Askeri Müzesi’nden müzemize katkı sağlanması amacıyla gönderilen bir takım eserler sergilenecek. Olağanüstü resim çalışmaları bulunuyor.”

“EŞSİZ BİR ÇALIŞMA OLDU”

Müzeye ilişkin bilgiler veren Severoğlu, “Panorama eşsiz bir çalışma oldu. Üç boyutlu görsel bir resim var ama dördüncü boyut olarak sesi kullanacağız. Görsel efektler burada kullanılacak, duman, ateş, su sesleri ile ilgili efekt çalışmaları devam ediyor. Elmalı Köprüsü’nden akan suyun sesini duyacaksınız. Duyduğunuz suyun sesi Elmalı Köprüsü’nden akan suyun sesi kaydedilerek aktarılıyor. Panorama Müzesi’ni gezdiğinizde Elmalı Köprüsü’nden kaydedilen suyun sesini duyacak, oradan getirilen kaya parçalarını ve otları göreceksiniz. Müzemizde; savaşta kahramanların kullandığı eşyalar, yöresel eşyalar bulunacak. Müzeyi gezdiğiniz sırada savaş sırasında kullanılmış olan kapılar, pervazlarla karşılaşıyorsunuz. Müzede bulunan kapı, savaş sırasında zarar görmüş olan Yüzükçü Hanının kapısı oluyor. Savaştan kalmış olan eserlerinde yer alması ile müthiş bir eser ortaya çıkacak. Müzemiz en kısa süre içerisinde tamamlanacak, ben gönüllü bir birey olarak hizmet etmeye çalışıyorum. 15 kişilik bir Tarih Kurulumuz var, hizmet etmeye çalışıyoruz. Ankara’da bulunan Dursun Paşa’nın bu projede ciddi katkıları var. Hep birlikte yola çıktık, bundan Gaziantep kazanacak.”

“MÜZENİN HER YERİNDE BAŞKA BİR HİKAYE VAR”

“Turizmin başlangıç noktası olacak, sadece bu müzeyi görmek için insanlar Gaziantep’e gelecekler. Dünyada panorama müzelerine karşı büyük ilgi var. Sivastopol kentinde Kırım Savaşı’nı anlatan yüz yıldan daha eski tarihe sahip bir panoraması var. O panoramanın önünde çok uzun kuyruklar oluşuyor. 25 Aralık Panoramasını görenler, müzemizi Kırım Savaşı Panoraması ile karşılaştırıyorlar. Resim, 120 metre boyunda 13 metre boyunda tuvale yapıldı. Modern tezgahlarda böyle bir şeyin elde edilebilmesi mümkün değil. Müzenin her yerinde başka bir hikaye var. Asıl hikayemiz bağımsızlık savaşımız, emperyalizme karşı, Fransız işgaline karşı verilen savaştır. Bu müzenin kapısından çıktığınız zaman o dönemde Antep nasıl Gaziantep olmuş onu öğrenecekler” diyerek sözlerini noktaladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.