Hava Durumu

“GAZİANTEP, DEVLETİNİN YANINDA OLDU”

Gaziantep Ticaret Odası’nda düzenlenen Gaziantep İş Dünyası Buluşması Programı’na katılan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Gaziantep Ekonomisine yönelik açıklamalarda bulundu. Bakan Albayrak, “Gaziantep, Türkiye’nin gözbebeği. Değişim adıyla vurguladığımız, ihracata, istihdama, katma değerli büyüme modelimizin en büyük örneklerinden bir tanesidir. Devlet her daim yönetimi, ekonomisi ve belediyesi ile Gaziantep’in yanında oldu. Gaziantep hiçbir zaman devletini, hükümetini ve milletini yalnız bırakmadı” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2020 19:35
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2020 21:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“GAZİANTEP, DEVLETİNİN YANINDA OLDU”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Gaziantep Ticaret Odası’nda düzenlenen Gaziantep İş Dünyası Buluşması Programı’na katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Albayrak, Türkiye ekonomisinin her geçen gün daha da iyiye gittiğini anlattı. Albayrak, “Geçtiğimiz yıl Eylül ayında İkinci Yeni Ekonomi Programı’nın lansmanı ile birlikte “Türkiye İçin Değişim Başlıyor” mottosuyla sürdürmüş olduğumuz reel sektör buluşmaları çerçevesinde buradayız. Gaziantep, Türkiye’nin gözbebeği. Değişim adıyla vurguladığımız, ihracata, istihdama, katma değerli büyüme modelimizin en büyük örneklerinden bir tanesidir. Türkiye’nin en fazla ihracat yapan altıncı şehri oldu. 2019 yılında 7,5 milyar dolarlık ihracatla, yüzde 20’ye yakın bir artışla kapatıldı. Müthiş bir performansla 2019 hedefini son aya gelmeden geçerek, başarılı bir şekilde Gaziantep ortaya koydu. Tüm ihracat hedeflerini 7,5 milyar doların üzerine taşıyarak,  Türkiye ihracatı açısında 2019 yılı gibi zor bir yılı büyük rakamla kapatıyorsak, hakikaten Gaziantep’in ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğunu göstermiş olduk.  Bu potansiyel noktasında neler yapmamız gerektiğini konuşacağız. Devlet her daim yönetimi, ekonomisi ve belediyesi ile Gaziantep’in yanında oldu. Gaziantep hiçbir zaman devletini, hükümetini ve milletini yalnız bırakmadı. Özellikle bugün sadece ihracatı artırmanın yollarını değil, Türkiye’nin ihracatını güçlendirecek adımları konuşacağız.”

“ENFLASYON İLE MÜCADELE SÜRECEK!”

Sözlerini sürdüren Bakan Albayrak, “Enflasyonda, kurda ve faizlerde, ihtimal dahi verilmeyecek bir iyileşmenin başarısını sağladık ama yetmez. Enflasyon ve faizlerle mücadelede kararlılığımızı sürdüreceğiz. Sanayi üretimindeki rekor büyüme, kredi maliyetlerindeki düşüş, büyümenin öncü göstergelerinde özellikle Satınalma Yöneticileri Endeksi'ndeki sıçrama ile Türkiye'yi yeniden sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme trendine kavuşturduk ama yetmez. En az yüzde 5’lik bir yıl sonu büyümesini bu model çerçevesinde yakalayacağız.”

İVME PAKETİ İLE İŞ DÜNYASINA KREDİ DESTEĞİ VERİLECEK

İVME Paketini anlatan Bakan Albayrak, “İVME paketimiz ile sanayicimize 30 milyar lira finansman sağladık. 50 milyar lira kadar da tahsis edildi. İstihdam odaklı finansman paketimiz İSTOD ile de 35 milyar lira kredi tahsis edildi. 23 milyar lirası yatırıma dönüştü. İVME ile ilgili burada bir müjdeyi paylaşmak istiyorum. Yerli üretimi ve ihracatı desteklemek amacıyla devreye aldığımız İVME finansman paketimizde artık TLREF endeksli ve sabit faizli iki seçenekli döneme geçiyoruz. Sabit faizli seçenek 7 yıl vadeli ve yüzde 8,5 faizli olarak belirlendi. 2 yıllık anapara ödemesiz dönemi de 10 yıl ve üzeri vadelerde 3 yıla kadar uygulayacağız. Benzer şekilde İSTOD finansman paketinde de yine iş insanlarımızı sevindirecek bazı müjdelerimiz var. Orada da faiz oranlarını sektörlere göre 1-1,5 puan düşürüyoruz, 5 yıla kadar olan İSTOD kredisinde yüzde 10’dan yüzde 9’a indi. Bu adımların iş dünyamıza hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum."

KALKINMA BANKASI’NDAN DESTEK VERİLECEK

Türkiye ekonomisini büyütmek için çalıştıklarını söyleyen Bakan Albayrak, “Bugün, Türkiye’nin ihracata, katma değerli üretime dayalı büyümesi için çok tarihi bir adımı daha atıyoruz. Bildiğiniz gibi, Kalkınma Bankamız uzun vadeli kredileri ancak döviz kredileri ile sağlayabiliyor. Bunu da belli alanlarla sınırlı tutuyordu. İşte, Türkiye’nin ithal ikamesi yapacağı, ihracatı artıracağı, yüksek katma değerli üretim yapacağı alanlarda uzun vadeli Türk lirasına dayalı bir fonlama modelini hayata geçireceğiz. Kalkınma Bankası aracılığıyla devreye alacağımız bu finansman modeliyle, stratejik sektörlerimizdeki yatırımları tamamen yerlileştirme amacıyla destekleyeceğiz. Stratejik bir sektörde, ithal ettiğimiz bir ürünün üretimini sağlayacak bir tesis düşünün. Bu tesise, kullandığı üretim cihazlarının yerli olma öncelikli şartıyla Kalkınma Bankamız çok düşük maliyetle, çok uzun süreli Türk lirası finansmanı sağlayacak.”

VARLIK FONUNDAN DESTEK VERİLECEK

Türkiye’nin dünya ile rekabet edecek seviyeye geleceğini belirten Bakan Albayrak, “Bölgesel ve stratejik projelerle istihdama da büyük destek sağlayacağız. Sadece Kalkınma Bankası mı? Hayır. Diğer tarafta bu üretim ve kalkınma hamlesine, Varlık Fonumuz da büyük bir destek verecek. Madencilik, enerji ve petrokimya alanları öncelikli olarak, Varlık Fonumuz da Türkiye’nin cari açığının en önemli alanları olan bu stratejik alanlarda yatırımlarını kısa sürede hayata geçirecek. Doğrudan yatırımın yanında, ortaklıklarla da bu stratejik alanlarda Türkiye’yi küresel bir üretici, küresel bir oyuncu haline getireceğiz."

“2020 YILINDA BEKLENTİLERİ DAHA YÜKSEĞE TAŞIYACAĞIZ”

“Biz bu istikamette, milletimiz için gece gündüz demeden çalışmaya devam edeceğiz. Nasıl ki 2019 yılında ortaya koyduğumuz performansla uluslararası finans kuruluşları başta olmak üzere tüm kesimlerin Türkiye ekonomisi ile ilgili beklentilerini pozitif olarak revize etmelerini sağladık, aynı şekilde 2020 yılında da beklentileri çok daha ileri taşıyacak. Bu konuda da gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

YOLUMUZDAKİ TAŞLARIN TEMİZLENMESİNİ İSTİYORUZ

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, “Biz Gaziantepli iş insanları aslında birer akıncıyız,  gücümüzü, azmimizi, gözü karalığımızı geçmişten almış, dünyanın 180 ülkesine 7,4 milyar dolar ihracat yapan birer akıncı beyi. Ama bu akıncılar ne yazık ki dünyanın dört bir yanına en pahalı fiyatlarla uçuyor ya da sefer sayısı azlığından dolayı uçamıyor. Bu durum ne yazık ki kanayan yaralarımızdan biri tanesi oluyor. Bu şehir ülkenin en fazla ihracat yapan 6. kenti olmakla birlikte, 2,3 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir şehirdir. İhracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 147, Türkiye yüzde 0,9 büyürken Gaziantep’in büyüme hızı yüzde 5,5 oldu. Hedefimiz, bu başarıları çok daha yükseğe çıkarmak ve sürdürülebilir kılmak için “Ayakta Kalabilmek”tir. Bunun için de yolumuzdaki taşların temizlenmesini istiyoruz!”

MAKUS TARİHİ BİRLİKTE AŞALIM

“Bizim yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır ancak “Gazi şehrin çalışkan insanları ne olursa olsun, her türlü hal ve şartta başarır, bir çıkış yolu bulur” deyip de sırt çevrilsin istemiyoruz. İsteklerimiz var ama bunlar asla bedelini ödemediğimiz ya da ödemeyeceğimiz şeyler değil. Biz tarihte bedel ödedik, halâ da ödüyoruz. Özellikle son 8 yıldır yaşadıklarımız, üstlendiğimiz sorumluluklar, coğrafi konumumuzun yarattığı bir kader, aşılmaz makûs bir talih olarak üzerimizde bırakılmamalı. Bu makûs talihi birlikte aşalım!”

DESTEK MODELİNE İHTİYACIMIZ VAR

“Bizim bölge özelinde bir teşvik-destek sistemine ihtiyacımız var. Yetişmiş iş gücümüzün göçünü önlemek için, Çocuklarımızın yaşamlarını burada sürdürmelerini sağlamak için, Suriyeli sığınmacıları kayıtlı bir şekilde istihdam edebilmemiz için, Yeni üretim ve istihdam alanları açabilmemiz için, Komşumuzda yaşanan savaşın bize ödettiği maddi ve manevi bedeli hafifletebilmek için, Hem reel sektör hem de kamu olarak bugüne kadar harcadığımız paraları kat be kat geri döndürmemize vesile olacak, Suriye dramından etkilenmiş başta Kilis, Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa olmak üzere bölge kentlerimizi kapsayan bir destek modeline ihtiyacımız var. Bölgedeki reel sektöre enerji, istihdam, üretim desteği içeren bir modelin hayata geçirilmesi gerek. Gaziantep yanı başındaki savaşa rağmen 185 fabrikayı faaliyete geçirdi, üretti, istihdam yarattı… Yoklukta bunu yapan destekle kim bilir neler başarır. Tabi fabrika kurmak deyince bir maruzatımızı da burada dile getirmek isterim. İhtisas Organize ve sektörel kümelenmenin yapılacağı araziler mera vasfından çıkarılırken alınan ot bedeli muafiyet kapsamına alınmalı ki başlangıç maliyetleri düşsün. Öte yandan bir liman kenti olmasa da büyük bir ihracat kenti olan Gaziantep için İskenderun limanı dışa açılan kapımızdır. İskenderun limanının yatırım programı kapsamına alınması hususunu da desteklerinize arz ediyoruz.”

GAZİANTEPLİ YATIRIM İÇİN KREDİ KULLANIR

“Buradaki iş insanları da banka yetkilileri de çok iyi biliyor ki; Gaziantepli yatırım için kredi kullanır ve şu an Gaziantep bankalar için büyük bir risk teşkil etmiyor. Ben, Ziraat Bankası, Vakıf Bank ve Halk Bankasının değerli yöneticileri buradayken kendilerine,  tüm bölge müdürlerine ve tüm çalışanlarına verdikleri destek ve işbirliği için teşekkür ediyorum. Ama tam da bilançoların yapıldığı şu dönemde Gaziantep için ellerini korkak alıştırmamalarını da istirham ediyorum. Gazianteplinin limitlerini artırmaktan korkmayın. Firmalarımızın kredi limit artışına olanak sağlansa bu çok daha fazla istihdam, çok daha fazla ihracat ile geri ödenir. Tabi kredi teminatı olarak gösterdiğimiz gayrimenkullerin expertiz değerlemesinin de gerçek değerleri üzerinden yapılması reel sektör temsilcileri için önem arz etmektedir. Reel sektör ile bankaların ilişkilerine değinmişken, Bankalar Birliği Başkanımız da buradayken çek masraflarının yüksekliğini de dile getirmek istiyorum. Yine bir başka konu da banka hesaplarımıza gelen e-hacizler oluyor. Küçük miktarlı vergi borçları nedeniyle banka hesap bakiyelerinin tamamına e-haciz konulması tüm nakit akışımızı ve ödemelerimizi olumsuz etkilemekte. Oysa sadece borç tutarı kadar e-haciz konulması ya da borç tutarının hesaptan tahsil edilmesinin çok daha doğru olacağını düşünüyoruz.”

“GAZİANTEP EN KARLI YATIRIMM ALANIDIR”

“Biz bir yandan başarılarımızdan, bir yandan sıkıntılarımızdan, finansmana erişim yollarının açılmasından bahsediyoruz ama Gaziantep ortak aklı her zaman bir adım daha ilerisi için çalışır. Şu an firmalarımızın halka açılması için altyapı hazırlıyoruz. Salı günü Sermaye Piyasasını Gaziantep ile buluşturuyoruz. Borsa İstanbul Genel Müdürü Sayın Hakan Atilla ve Sermaye Piyasası Kurulu Başkanımız Sayın Taşkesenlioğlu’nu bu salonda ağırlayacağız ve Gaziantep iş dünyası ile sermaye piyasasını konuşacağız. Kimi zaman yatırım için şartlar uygun olsa da bürokrasiye takıldığımız da oluyor. Küresel dünyanın hızına yetişmek istiyorsak, rekabet etmek istiyorsak yatırımcı artık bürokratik süreçlerle vakit kaybetmemeli. Son olarak, tüm dünyada şehrimizin adı ile bilinen “Antep Fıstığı”nın da sizden destek beklediğini arz etmek istiyorum. Antepfıstığı fiyatları konusundaki spekülasyonların sona erdirilmesi, sektörün kayıt altına alınması ve bu sayede vergi gelirlerinin artırılması için antepfıstığına ürün bazında tarımsal destek verilmesini istiyoruz. Emin olun Gaziantep en karlı yatırım alanıdır. Bir eker bin alırsınız” açıklamasında bulundu.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.