Basın İlan Kurumu (BİK) ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ortaklığında Kahramanmaraş’ta Gazetecilere yönelik “Yeni Medyada Reklamcılığın Geliştirilmesi” konulu seminer düzenlendi. Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı salonunda düzenlenen seminerde, yerel gazete ve televizyonun reklam departmanında çalışan personellere Uzman danışman Cihat Zafer Demirel, sunum yaparak reklamcılığın geliştirilmesini anlattı. Program katılan BİK Genel Müdürü Rıdvan Duran, seminer sonrası açıklamalarda bulundu. Dijitalleşmeyle birlikte gazetelerin daha çok okunduğuna vurgu yapan Duran, “Gazeteler eskisinden daha fazla okunuyor aslında, çünkü insanlar daha kolay ulaşabiliyor. Hani bir kağıt materyale ulaşmak için satın almaları gerekebiliyordu ama bugün telefondan bile gazete okuyabiliyorlar. Dolayısıyla tirajların düşmesi demek gazetelerin az okunduğu anlamına gelmiyor. Aslında aksine çok daha fazla okunuyor ama sektör alan değiştiriyor” ifadelerini kullandı.

TİRAJLARIN DÜŞMESİ DEMEK GAZETELERİN AZ OKUNDUĞU ANLAMINA GELMİYOR

Dünyanın dijitale evrildiği bir dönemde gazeteciliğinde mecburen dijitale kaydığını gördüklerini belirten Duran, “Trajlar her geçen gün düşüyor, bu gazeteciliğin bittiği anlamına gelmiyor, aksine gazetecilik çok daha ileriye gidiyor. Gazetecilik kendini evirilmesi gerekiyor. Gazeteler eskisinden daha fazla okunuyor aslında, çünkü insanlar daha kolay ulaşabiliyor. Hani bir kağıt materyale ulaşmak için satın almaları gerekebiliyordu ama bugün telefondan bile gazete okuyabiliyorlar. Dolayısıyla tirajların düşmesi demek gazetelerin az okunduğu anlamına gelmiyor. Aslında aksine çok daha fazla okunuyor ama sektör alan değiştiriyor. Bizde Basın İlan Kurumu olarak bunu görüyoruz bu şelalenin uğultusunu duyuyoruz, bu nehir şelaleye doğru gidiyor gitmeden önce şelaleye ulaşmadan önce eğitim çalışmalarıyla birlikte özellikle yerel gazeteler, ulusal gazeteler bu alanda bir hayli iyiler, yerel gazeteleri dijital dönüşüme hazırlamak için eğitim çalışmaları yapıyoruz. Bunları da kalkınma ajansları ile birlikte yapıyoruz, iyi sonuçlar alıyoruz. Gazetelerin kendilerine ait kültürleri var. Özellikle haber doğrulattırma, haberin yalan mı? Yanlış mı? Doğrumu olduğunu görmeden, basmama kültürü var gazetelerde, ama internet medyasında biliyorsunuz en hızlı haberi giren, en fazla tıklama aldığı için doğru yanlış girebiliyorlar, bunu hepsi için söylemiyorum kurumsallaşmışlar hariç. Biz bu gazetecilik kültürünü taşıyalım internet medyasında da internet gazeteciliğinde de bu kültür oluşsun istiyoruz.

TÜRKİYE’DE SOSYAL MEDYA ÇIĞIRINDAN ÇIKMIŞ DURUMDA

Zaten Türkiye’de sosyal medya çığırından çıkmış durumda, dünyada da çıkmış durumda ama birçok gelişmiş ülke artık bunun önlemlerini almaya başladı, Türkiye’de alacak. Son günlerde yaşadığımız rezillik var biliyorsunuz. Bundan sonra daha da hızlanacaktır diye düşünüyorum. Artık bu edep haya sınırlarını aşan boyuta geçti. Bir çalışma vardı zaten, bu daha da hızlanacak inşallah. Bizde Basın İlan Kurumu olarak buna hazırlıklı olmalıyız. Partnerlerimizle, paydaşlarımızla bu hazırlığı eğitimlerle beraber sürdürüyoruz. Ben yerel gazetelerin biteceğini söylemiyorum yerel gazetelerin dijitale taşınacağını söylüyorum bu ikisi farklı. Gazeteler tabi ki devam edecek bizden ilan hakkı gazetelerin, onu bir lisans gibi değerlendirebiliriz. Belli bir zaman diliminde bir yatırım yapmış, bir masraf yapmış ve bu gazete ilan alma hakkını kazanmış. Standartları yakalamış, dolayısıyla bu hakları asla zayi olmayacak. Yaşanan süreçte biz gazetelerin haklarının zayi olmadan korunmadan ne olacaksa olmasını öngörüyoruz. Bu tabi bir süreçtir pandemi bunu biraz hızlandırdı maalesef artık toplu yaşam alanlarında gazeteler olmuyor elden ele dolaşacak diye, abonelerle veya bireysel okumalarla birlikte oluyor ama bu da tirajın aşağı indiğini gösteriyor. Pandemi sonrasında eski trajlara yükseleceklerini ben varsaymıyorum şahsen ama bunu hep beraber yaşayıp göreceğiz. Dolayısıyla artık diyoruz ki gazeteler artık internet ortamına kendilerini hazırlamalılar bu yeniliğe açık olmalılar ve bunu da başarıyla sürdürmeliler” şeklinde konuştu.

Program sonunda katılımcılara sertifika verildi.

Editör: Mahmut Beyaz