1. HABERLER

  2. Gazetecilerden, anlamlı kampanya...
Gazetecilerden, anlamlı kampanya...

Gazetecilerden, anlamlı kampanya...

O’nlar sizin gibi şanslı değil… Engel olma! Destek ol!...

A+A-

Göl Haber Başkent Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Çiğdem Şirin ve Genel Yayın Müdürü Ayşe Üngör, Gölbaşı'nda ki engellilerinde yaşam hakları olduğunun altını çizmek adına bir kampanya başlatarak örnek bir davranışa izma attılar. Şirin ve Üngör kaldırımlarda engellilerin kullanım alanlarını gasp eden sürücüleri uyarmak adına hazırladıkları stickerleri araçların üzerine yapıştırarak farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Biz de Gölbaşı Son Gaste olarak bu anlamlı kampanyayı destekliyor ve herkesi duyarlı olmaya davet ediyoruz....

 

O’nlar sizin gibi şanslı değil… Engel olma! Destek ol!...

Engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teşvik ve temin ederek ve doğuştan sahip oldukları onura saygıyı güçlendirerek toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanması ve engelliliği önleyici tedbirlerin alınması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamak” amacıyla Türkiye’de 2005 yılı itibari ile 5378 Engelliler Kanunu yürürlüğe girdi.

O günden bugüne kadar engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak adına birçok çalışma yapıldı. Özellikle sosyal yaşamda daha rahat hareket edebilmeleri ve sosyal aktivitelere katılabilmeleri amacıyla çeşitli düzenlemelere gidildi.

‘Biz de varız’ diyorlar ama…

Yerel yönetimler tarafından şehir içlerinde ve merkezlerinde kullanılan kaldırımlara görme engelliler için şeritler çekilirken, yürüme engelliler için de engelli rampaları yapıldı. Yapılan çalışmalar günümüz şartlarında yeterli değil elbette. Engelli vatandaşlarımız hayat mücadelesinde ‘Biz de varız’ diyebilmek için çaba sarf ediyor. Yerel yönetimler yeterli ya da yetersiz bir şekilde destek vermeye çalışırken, maalesef aynı duyarlılığı ‘engelsiz’ vatandaşlarımızda göremiyoruz.

Zapt ettiler…

Bildiğiniz gibi Gölbaşı Belediyesi bazı sokak ve caddelerde bulunan kaldırımlara engelli rampası yaptı. Engelliler, günlük yaşantılarına devam edebilsin, kaldırımlarda rahat hareket edebilsin’ diyerek bu rampalar hayata geçirildi. Ama gelin görün ki bu rampalar engelli olmayan bize göre ‘Asıl engeli olanlar’ tarafından adeta zapt ediliyor. Bunların kimisi sürücüler, kimisi ise esnaf!..

Yine aynı manzara, yine aynı resim…

Gölbaşı’nın hemen hemen her sokağı ve caddesinde bu rampalar sözüm ona engelsiz vatandaşlar tarafından işgal edilmiş. 2 metre öteye yürüme imkânı olan sürücülerimiz yürümeye üşenmiş olacaklar ki gidecekleri en yakın yere arabalarını park etme hevesinde. Bu araçların çoğu da engelli rampalarının önüne çekiliyor.  Yürüyemeyen vatandaşlarımız bu engel karşısında maalesef araç trafiğine çıkmak ve yoluna devam etmek zorunda bırakılıyor. Sırf malını satabilmek adına kaldırımlara ürününü sere serpe saçanlar da cabası. Defalarca yazıp çizdik. Yetkili makamları uyardık. Rampaların önünde ‘Engel olma destek ol’ tabelaları asılsa da nafile. Olmadı… Olmuyor… Birkaç kez kesilen 88 TL’lik ceza o kadar. Sonucu hüsran. Yine aynı manzara, yine aynı resim… Değişmedi, değişmiyor…

Dilekçe verdik…

Konuyla ilgili Gölbaşı İnsan Hakları Kurulu’na dilekçe vererek, yetkili kurumların bu soruna çözüm getirmesi önerisinde bulunduk. Dilekçe dikkate alındı, diğer resmi kurumlara yazı gönderildi. Hala cevap bekleniyor!.. Bu cevap ne zaman gelir orası meçhul!..

Kampanyaya destek ol…

Ama bizim cevabı bekleyecek kadar sabrımız yok. Daha doğrusu Engelli vatandaşlarımız sabrı yok. Her gün kendi haklarını işgal eden vatandaşlarla tartışan engelliler var. Bunların sonu gelmiyor. O yüzden bir şeyler yapmak gerek, bir farkındalık oluşturmak ve ‘bir kişi bir kişidir’ diyerek bu farkındalığı topluma yaymamız şart.

Ne kadar faydası olur bilemeyiz ama ‘0’dan daha iyidir’ diyerek, bir kampanya başlatmaya karar verdik. Kampanyanın amacı engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak adına farkındalık oluşturmak. Bu amaçla da bastırmış olduğumuz stickerleri engeli vatandaşlarımızın haklarını gasp ederek, engelli rampalarının önüne park edilen araçların üzerine yapıştırıyoruz. Tabelalar olmasına rağmen göremediği hatasını belki fark eder diye.

Unutmayalım ki şu hayatta hiç kimse yarının ne getireceğini bilemez. Hepimiz bir engelli adayıyız. Engelli olmayanların ‘Banane’ demeye hakkı yok. Hele ki engelli vatandaşlarımızın kullanım alanlarını işgal etmeye hiç mi hiç hakları yok. Başlatmış olduğumuz bu kampanyaya herkesin destek vermesini temenni ediyor, engeliler haftası nedeniyle tüm engelli vatandaşlarımıza ‘engelsiz’ bir yaşam diliyoruz…

Bu haber toplam 1673 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum