CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Okan Gaytancıoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye Ziraat Bankasının Türkiye Varlık Fonuna devrini sordu. Gaytançıoğlu, “Ziraat Bankasının kendi sayfasında da belirtildiği üzere, ezilen çiftçilerin dertlerine çare bulunabilmesi amacıyla kurulmuş bir bankadır. Bu yapısıyla Ziraat Bankası kullandırdığı 43 milyar lira tarımsal kredi ile de tarım sektörünün en önemli finans kurumu olma özelliğini taşımaktadır. Günümüz itibari ile Ziraat Bankası, Türkiye Varlık Fonu’na devredilmiştir.” diyerek Bakan Zeybekçi’ye Ziraat Bankasının devriyle ilgili şu soruları yöneltti:

“1. Kar yapan bir kuruluş olan Ziraat Bankası'nın tüm karları eskiden hazineye gelmekte idi. Bugün ise 2016 yılında elde ettiği vergi sonrası karının ne kadar olduğu ve dağıtılan bu kardan kim ne kadardır?” Bu konuda kamuoyu bir açıklama beklemektedir. ,

2. Kamuoyunca bilindiği üzere hükümet yanlış politikalar nedeniyle uzun süredir dış piyasalardan borç almakta zorlanmaktadır. Bu nedenle Ziraat Bankası gibi devlet kuruluşlarını ve hazine arazilerini Türkiye Varlık Fonu’na katarak yeni dış borçlar almaya çalıştığı gözlenmektedir. Bu gidişin sonunun Duyunu Umumiye olmasından korkan vatandaşlarımız tedirgin olmaktadır. Varlık fonuna devredilen kuruluşlarda hisseleri ipotekli olanlar var mıdır?

3. T.C. Ziraat Bankası’nın Varlık Fonu’na devrinden sonra mevduatlarında bir azalış söz konusu olduğu iddia edilmekte ve karlılığının düştüğü belirtilmektedir. Bu iddialar doğru mudur?

4. Varlık Fonuna  Sayıştay denetimi dışında tutulması, çok eskide kaldığı sanılan görev zararını yeniden gündeme taşmamaktadır. Ziraat Bankasının görev zararı var mıdır? Ne kadardır?

5. Yasa gereğince Ziraat Bankası genel kurulunun  Mart ayı içerisinde yapılması gerekmektedir.  Genel kurul yapılmış mıdır? Yapıldı ise ne zaman yapılmıştır? Bu konuda kamuoyu ile bir bilgi paylaşımına gidilmemesinin nedeni 2016 faaliyet dönemine ait hesaplarında, Hükümeti ürküten şeyler olması mıdır? Rakamlar çok kötü sonuçlar mı ortaya koymaktadır? Yoksa Ziraat Bankasının Varlık Fonuna devredilmesi ile bir keyfilik dönemimi başlamıştır?”