Törene Vali Mustafa Tutulmaz, Vali Yardımcısı Adem Uslu, çeşitli ülkelerden gelen büyükelçiler, Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Hamza Kalkan, şefler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Törende öncelikle Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Hamza Kalkan, ardından Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz 1. Turizm ve Lezzet Festivali’ne dair görüşlerini ve düşüncelerini paylaştılar.

 

TANITIM AÇISINDAN ÇOK VERİM SAĞLADIK

Son olarak kürsüye gelen Vali Mustafa Tutulmaz Gastronominin turizmin en önemli ayaklarından birisi olduğunu ifade ederek: “İnsanlar gezme ve görmeyi öncelikli arıyor. Ama bunun yanında yediklerine ve yiyeceklerine de önem veriyorlar. Hatta sadece yemek yemek için bile artık turizm oluşmaya başlamış durumda. Aslında Afyonkarahisar olarak ta biz bunun zenginliğini yaşıyoruz. Gerek lokum, gerek sucuk, gerek ise kaymağımız olarak her alanda diğer illerde olmayan değerlere sahibiz. İşte bu festivalin bizler için önemi öncelikle bu değerlerimizi tanıtmaktır. Bunun yanında mutfak kültürünü de yine piyasaya çıkararak ilimizi tanıtmaktır. Bunların hepsini gerçekleştirdiğimizi ifade etmek isterim. Bilhassa tanıtım bölümünde çok verim sağladık. Dananın yanmış olması bizim için güzel bir reklam oldu. Şuanda Türkiye’de televizyon izleyen, internet ve sosyal medya takipçileri herkes, Afyonkarahisar’da bir gastronomi festivali olduğunu biliyor. Demek ki niyet halisse akıbette halis oluyor” dedi.

 

ÖNÜMÜZDEKİ YIL İÇİN DAHA ÇOK ÇALIŞMALIM

Festivali geleneksel hale getirmek adına çalışmalar yapılması hususuna vurgu yapan Vali Mustafa Tutulmaz: “Başta Aşçılar Federasyonu ve Afyonkarahisar Aşçılar Derneği olmak üzere tüm aşçılara ve bu etkinliğe sponsor olan kamu ve özel sektördeki kuruluş ve işletmelere, aynı zamanda bilfiil çalışarak festivale destek olan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Büyükelçilerimiz ve yurt dışı misafirlerimize de desteklere nedeniyle ayrıca teşekkür ediyorum. Festivalimizin geleneksel olması için önümüzdeki yıllarda da daha iyi festivaller yapabilmek için derneğimiz, Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ve diğer ilgililerin bu yıl ortaya çıkan eksiklikleri de görerek, yeniden çalışmaya başlayıp fikir jimnastiği yaparak önümüzdeki yıl festivallerine hazırlanmamamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

Vali Tutulmaz’ın konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi. Öncelikle festival anısına Vali Mustafa Tutulmaz’a şef kıyafeti giydirilerek çeşitli hediyeler takdim edildi. Ardından çeşitli kategorilerde dereceye giren okulların takımlarına ödülleri verildi. Toplu hatıra fotoğrafıyla ödül töreni sona erdi.