İçişleri Bakanlığı, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından; ülkedeki kalkışmalar, artan terör olayları, yaygın şiddet hareketleri, ağır ekonomik bunalımlar, siber saldırılar, enerji arz güvenliği, milli güvenliği tehdit eden yurtdışı kaynaklı gelişmeler ve doğal afetlere yönelik yapılanmaya gitti. Bakanlık ve illerde 7 gün 24 saat esasına çalışacak “Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezleri (GAMER)” oluşturuldu. Merkezler; güvenlik kaynaklı acil durumlara ilişkin tedbirlerin ülke düzeyinde etkin şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli önlemleri alacak.

Senaryo üretecek
7 gün 24 saat esasını göre çalışacak merkezler; güvenlik kaynaklı acil durumlara ilişkin hizmetlerin ülke düzeyinde etkin şekilde gerçekleştirilmesi için gerekli önlemleri alacak. Merkez, güvenlik kaynaklı acil durumlara ilişkin senaryolar üretecek ve sanki gerçekleşiyormuş gibi tatbikatlar gerçekleştirecek.

Entegre haberleşme
Merkezin haberleşme, bilgi ve belge akışı, merkez bünyesinde kurulacak olan kesintisiz ve güvenlik haberleşme sistemi üzerinden yapılacak. İki ay içinde GSM, uydu ve telsiz bileşenleri ile emniyet, Jandarma ve sahil güvenlik bölgelerindeki JEMUS, SAHMUS, OGS, HGS, EDS gibi bilgi, veri ve görüntü sistemleri entegre edilecek. İnsanların yoğun olarak kullandığı risk oluşturan mekanlardan kesintisiz ve güvenilir bir görüntü sağlanacak.

Tüm illerde yapılanma
Valilikler bünyesinde oluşturulan yapılanmanın başında valiler veya görevlendireceği bir vali yardımcısı olacak. İl düzeyinde mücadele ve koordinasyonda; il jandarma komutanı, il emniyet müdürü, sahil güvenlik bölge grup komutanı, il göç idaresi müdürü, il nüfus ve vatandaşlık müdürü ile garnizon komutanı, 11 Acil Çağrı Merkezi, il idare şube başkanları, belediye temsilcileri, özel sektör ve sivil toplum temsilcileri olacak. Belediye başkanları ellerindeki tüm araç gerekçe ve personeli gerektiğinde merkeze tahsis edecek.(Kaynak:Milliyet)