"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gafletin yağma etmesi nasıl bir şeydir?

Sebahattin YAŞAR
25 Mart 2019, Pazartesi 00:54
Oturduğu yerde ahkâm kesen, hayalen cihad meydanlarında koşan o kadar çok insan var ki.

Ucuz iş bunlar, acizlik. Üretim yok, kımıldanma yok, ümit yok; bağdaş kurmuş, kımıldanmaya mecali yok, yüksek perdeden konuşarak kendi kendine asıyor, kesiyor; birilerini kâfir ilân ediyor; birilerine kahrediyor, bedduâ ediyor; etiketliyor ve sonunda konuşmaktan yoruluyor, bitkin düşüyor. Gafletin yağması bu. Oysa tembelliğe, fakirliğe, ahlâksızlığa, acizliğe, korkaklığa, cesaretsizliğe, ümitsizliğe, şevksizliğe, sabırsızlığa kahretmek gerekmez mi?

Bediüzzaman, Müslümanların üzerlerine farz vazife olan ‘Allah’ın ismini âleme yayma’yı bile, maddeten terakki ile birlikte değerlendiriyor. Yani fakir, fukara, ürkek, korkak, cesaretsiz, hamiyetsiz, tembel, yüreksiz, çaresiz, ümitsiz bir insandan ne beklenir ki. ‘Allah kahretsin’ dediğin insanların arabalarına biniyorsan, ilâçlarını kullanıyorsan, silâhlarını alıyorsan, ‘Allah u ekber’ dediğin ses cihazını onlara borçluysan bu bedduânın anlamı nedir?

Allah’ın kâinata koyduğu kanunları tanımayan, bilmeyen ve o kanunlar çerçevesinde adım atıp kendini geliştirmeyen bir insan, yaratılış gayesinden bîhaber değil midir? Böyle bir insanın Müslüman kimliği ne anlam ifade eder?

Müslümanlık bir liyakat değil midir? Müslüman olup, gayr-i müslim sıfatlarla, gayr-i müslim olup, müslim vasıflarla yaşayanlar yok mu? Müslim sıfatlar kimde ise, Müslümanlığa yakın olanlar onlar değil midir? Müslümanlığın lâzımı olan Allah’ın nimetlerine kim/kimler yol açarsa, Allah’ın nimetlerine kavuşacaklar onlar değil midir? Bediüzzaman, Şark’taki aşaire, ‘Sizinle ehl-i meşrûtiyet arasındaki mesâfe bin aydan fazladır.’ demiyor mu? Eğer yol açmazsanız onun cemaline nail olmanız yüz yıl gecikecektir demiyor mu? O zaman bütün güzelliklerin kaynağı olan meşrûtiyetin gelmesi için çalışmak, cesaret, ilim, gayret, duâ, şevk, ümit, sabır lâzım değil midir?

Bediüzzaman, Müslümanlara, İslâmiyet, hakikî medeniyettir. İslâmiyet, bizim İslâmiyetle örtüşmeyen kötü ahlâkımızdan darılmış ve bizi bırakıp, mazi taraflarına dönmüş, gidiyor diyerek, ‘beş yüz senedir yattığınız yeter. Artık uyanınız, sabahtır. Yoksa, sahrâ-yı vahşette yatmakla gaflet sizi yağma edecektir.’ diye sesleniyor. Ve ‘Medeniyet-i hakikiyeye girmekle i’lâ-yı kelimetullah edilebilir.’ derken ‘hakikî medeniyet’ten neyi kastediyor acaba?

Okunma Sayısı: 1262
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Abdullah Tunç

    25.3.2019 07:31:40

    Hakiki medeniyet imanın kemalatını ve islamın ahlakını fiilen göstermek, fiilen yaşamaktır.Bütün ilim dalların da ileri gitmektir.İnsanın dünyaya geliş nedeni şu cümle ile ifade edilmiştir. " Demek,insan bu aleme ilim ve dua vasıtasıyle tekemmül etmek için gel miştir." Mahiyet ve istidat itibarıyla her şey ilme bağlıdır.Ve bütün ulumu haki kiyenin esası ve madeni ve nuru ve ruhu marifetullahtır. Ve onun üssü'l esası da İman- ı billahtır. " Ve Hakiki terakki ise,insana verilen kalb,sır,ruh, akıl,hatta hayal ve sair kuvvelerin hayatı ebediyeye yüzlerini çevirerek ,her biri kendine layık hususi bir vazife-i unudiyet ile meşgül olmaktır."ilimsiz,marifetsiz me deniyet olmaz. Bugün hangi ilim dallarında terakki etmişiz.Dünya çapında kaç ilim adamınız var? Asrı saadette islam medeniyeti zirveye çıkmıştır. Hakta,hukukta,musavatta,adalette,iktisatta,hürriyette,uhuvvette,en ileri seviye de idi.islam medeniyeti asrı saadete bütün ihtişamıyla kendini göstermiştir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı