Futbolumuzdaki eller kollar

Futbol, isminden de anlaşılacağı gibi öncelikle ayak ile oynanacak bir oyundur. Fakat ülkemizde sıkça olarak görüyoruz ki, futbol eller ve kollar ile oynanıyor. Bir müsabakayı çoklukla ikili mücadeleler çözmekte. Tutmalar, sarılmalar, itmeleri çok sık görüyoruz. Bunlara ilaveten rakibe kollarla tacizler başladı. Bunların bazıları ustaca yapılıyor. Hakemler bunları bazen farkedemiyor. Bazen de bu hareketleri hangisinin önce başlattığını tespit edemiyorlar. Topu süren oyuncuya bu müdahaleler ile futbolcunun dengesinin bozulmasına sebep oluyor. Bunlar ihlali yapan takıma önemli avantaj sağlıyor. Bu pozisyonlara bazı yorumcularlar penaltı değil damgasını yapıştırıyor. FIFA, golü attırmak için kurallarda değişiklik yaparken, golleri önleyici yorumlar öne çıkıyor. Bu ihlalleri belirlemek zor bir şey değil. VAR'ın bu pozisyonları en iyi çözecek durumda olduğu hatırdan çıkarılmamalı. Çok koşan değil, doğru yerlere koşan hakemler bu ihlalleri cezasız bırakmaz. Ligin sonuna doğru makas iyice daralırken, hakemler, VAR ve AVAR görevlerini daha dikkatli yapmalıdırlar.

Başakşehir-Beşiktaş

Abdülkadir Bitigen

Demba Ba, Karius'un hava topuna gelişine dönüp bakıyor. Zıplamak yerine koşu yolunda durarak ona mani oluyor. Burada hakemin kararı doğru. Demba Ba'nın düdükten sonra kaleye vurması sarı kartlıktı. Bazı faulleri değerlendirmese de avantaj uygulaması ile maçın tek golünün gelmesi onun artısıydı. İyi bir yönetim gösterdi.

Konya-Göztepe

Ali Şansalan

Göztepe lehine verilen penaltı, VAR'dan, ofsayt olduğu için iptal edildi. Göztepe'nin net kazandığı müsabakada yönetimi iyiydi.

Denizli-Kayseri

Özgür Yankaya

Üçüncü galibiyetiyle tanışan Kayseri'nin 3 puan aldığı müsabakada bazı sarı kartlar gösterilmese de yönetimi geçerli not alır.

Ankaragücü-Fenerbahçe

Mete Kalkavan

Müsabaka başında Fenerbahçe golünde yardımcının ofsayt bayrağı, VAR'dan da ofsayt olarak tespit edildi. Verilmeyen kartlar vardı. Bunda en şanslısı Serdar Aziz'di. Vedat Muriç'e ceza alanında yapılan harekette VAR'a gidilmeliydi.

Alanya-Gençlerbirliği

Atilla Karaoğlan

Alanyaspor'un sayılmayan golü, ofsayt konumundaki Cisse'nin oyuna müdahalesi nedeniyle verilmedi. Faul tartışmalarına yol açan Gençlerbirliği'nin golü temizdi.

Trabzon-Sivas

Cüneyt Çakır

Kart göstermeme yanlısı yönetimi nedeniyle Sosa ve Guilherme şanslıydılar. Abdülkadir'in rakibinin arkadan topuğuna basmasını hakem göremezdi. VAR da görmedi penaltılıktı. Obi Mikel, rakibinin yüzüne kasıtlı vuruyor. Kırmızı kartlıktı, sarıyla geçiştirildi.

Galatasaray-Malatya

Alper Ulusoy

Önce Gökhan ile Feghouli, sonrası Ömer Bayram ile Mina sürtüşmelerinde kart çıkmaması ikinci sürtüşmeyi de beraberinde getirdi. Kurallarda futbolculara nasihat ve barıştırma diye bir madde yoktur. Galatasaray'n sayılmayan golünde ofsayt yoktu. Top rakibin oynamasından geldi. Ancak Adem topu koluyla kontrol ettiği için iptal doğruydu. VAR'ın ofsayt çizgisi yanlıştı çünkü top rakipten gelmişti. Malatya lehine penaltı kararı doğru ancak hücumun başladığı yerde VAR ofsaytı belirledi. Penaltı da bu yüzden iptal edildi. Galatasaraylı Seri topa elle müdahale etti, net bir penaltıydı, verilmedi. Pozisyon hakeme kapalıydı, VAR devreye girmeliydi.

Gaziantep-Rize

Ali Palabıyık

İlk penaltı kararı VAR'dan frikik olarak değiştirildi. İkinci penaltıyı yapan Fernandes ikinci sarıdan kırmızı kart gördü. Üçüncü penaltı elle oynamaktan verildi. Maçın önemli olayı iki penaltının Muhammed tarafından kaçırılmasıydı.

Antalya-Kasımpaşa

Arda Kardeşler

6 puanlık müsabakada, Kasımpaşa golü yardımcının ofsayt tespitiyle iptal edildi. İkinci Antalya golünde yardımcının ofsayt bayrağı, VAR'dan gol olarak döndü. 4. golde ofsayt, VAR'dan da ofsayt olarak okeylendi.

 

dfs-004-001-011.jpg

Yazarın Diğer Yazıları