Futbol ve Ahlak

Yüzyılımızın en büyük sorunu veya eğlencesi nedir? Diye sorulacak olursa bana göre futboldur. Biz bu yazımız da milletlerarası  derinliği  olan futbolun hem eğlence hem de sorun boyutunu ele alacağız.

Sorun boyutunda anlayışsız, kavgacı, fanatik, hoşgörüsüz,hırs ,bölücü gibi kavramları kendine şiar edinmiş kişiler futbolu futbol olmaktan çıkarıp adını henüz koyamadığım bir duruma sokuyorlar.Bu tip taraftar ve taraftar grupları futbolcuya,yöneticiye,hakeme ve karşı takım taraftarlarına literatürümüze girmemiş küfürler yağdırıyorlar.

Yine hakemleri, futbolcuları satın alma girişimleri  ve şike gibi iddaalarda futbolumuza vurulan kara bir lekedir.

Futbolda dönen milyon dolarlar ekonomik olarak futbolda gözü olmayanların bile iştahını kabartmaya yeterde artar bile. İşte bu ekonomik gücü kötü amaçlar için kullanmaya yeltenenler sayesinde spor artık majinalleşmektedir.

Oysa ki Pele,Maradona, Hakan Şükür, Ziko,Gulit,Van Basten, Messi,Ünal Karaman,Hagi,Figo,İbrahimoviç,Arda gibi futbolcuların oynadıkları oyun herkesi hayran bırakacak cinstendir.Çünkü futbol aynı zamanda eğlencedir.Seyirciye hoş gelecek hareketler de yaparak onların hayranlığını kazanmaktır.Futbol aynı zamanda şovdur.Boş zamanları değerlendirmedir. Stres atmadır. Sağlıklı bir bedene sahip olmaktır.

Futbol başka milletleri daha yakından tanımadır. Onlarla bazen de ekonomik olarak yakınlaşmadır. Kültürler arası işbirliğine bile sebep olmaktır.

Futbolda hoşgörü olmalıdır diyoruz. Herkes kendi takımının galip gelmesini ister. Amma karşı takıma sövmeyle saymayla ,yanımızdaki arkadaşımızla tartışmayla elimize ne geçecek. Yenen takım oyuncuları pirim alacak, yenilen oyuncular biraz üzülecek haftaya başka maça bakacak. Peki bizim elimize ne geçecek?Kocaman hiiiiiç. Ben maç seyrederken sessiz zikir çekmeyi tavsiye ediyorum futbol severlere. Olmazsa bir denesinler farklılığı görecekler.

İyi oynayan takım kazansın demeliyiz. Maçtan sonra tuttuğumuz takım yenildiyse karşı takımı alkışlayarak sözde değil ,özde iyi taraftar olduğumuzu göstererek, birilerine de örnek olmalıyız.

Dedik ya futbol eğlence olmalı diye.Oğuz,Şenol,Rıza,Aykut,İskender, Cüneyt,Ertuğrul gibi  futbolcuların beyefendiliklerini, zamanımızın futbolcuları da örnek almalıdırlar.

Futbol eğlencenin yanında pratik düşünmeye ve zeka gelişimine de katkı sağlar.  Sağlıklı vücuda ve beyne de sahip olunur bu sayede. Unutmayalım sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Atatürk: ‘’ Ben sporcunun zeki , çevik ve aynı zamanda ahlaklısını severim.’’demiyor mu?
YORUM EKLE