|
Futbol küçük, AŞK BÜYÜK!

Vasat denebilecek bir kariyere sahip olduğu düşüncesiyle Galatasaray"ın başına getirildiği andan itibaren hakkında soru işaretleri olan bir futbol adamından, daha da önemlisi bir ADAM dan bahsedeceğim bugün: Cesare Prandelli. 1974 yılında yani 17 yaşında Serie C takımlarından Cremonese"de futbol kariyeri başladı Brescia"lı Cesare"nin. Orta sahanın ortasında gösterdiği başarılı performansla takımının önce Serie B"ye yükselmesinde pay sahibi oldu daha sonra ise Serie A takımlarından kariyerinin mihenk taşlarından olan Atalanta"nın dikkatini çekmeyi başardı. Kariyerinin zirvesi elbette 79 yılında transfer olup 6 sene formasını giydiği Juventus serüveniydi. Ve futbola daha sonra teknik direktörlüğünü de yapacağı belki de ilk ve son gerçek aşkı Atalanta"da veda etti.

Bugün bile adı anıldığında genç futbolculara verdiği önem ve altyapı başarısının dile getirilmesine sebep olan 7 yıl boyunca görev aldığı Atalanta genç takımı hocalığıydı Prandelli"nin. Daha sonra, Lecce, Verona, Venezia ve Parma derken o malum üzücü hadiseye ramak kala en büyük ideali olan AS Roma"nın teknik direktörü olmuştu bu gelecek vadeden İtalyan hoca.

Malum dedik ama değinelim. Roma ile imzaladığı sözleşmeden sadece haftalar sonra 3 yıldır göğüs kanseri tedavisi gören sevgili eşi Manuela ağırlaşır. Kanserin son evrelerinde olan hayat arkadaşıyla kariyeri arasında bir tercih yapması gerektiğine inanan Prandelli kararını açıklarken genel düşüncenin aksine ve herkesi durup düşünmeye sevk eden bir açıklama yapar: "Futbol her şey değildir, sadece bir oyundur!" Futbol endüstrisinin en büyük atılımları yaptığı ve tam teşekkül bir sektör haline geldiği "milenyum" da Prandelli"nin bu çıkışı kimileri tarafından garipsense de sağduyulu herkes tarafından ayakta alkışlanır. Beklenen sonucu değiştirmez bu büyük fedakarlığı. En büyük hayalini, hayatının aşkı için görmezden gelen bu büyük ADAM, eşinin hayatını kaybettiği ana kadar yanı başında adeta çok uzun süren bu son görevini yerine getirir.

Tabi ki hayat devam etmektedir. Eşinin de isteğiyle vefatından önce anlaştığı Fiorentina ile 5 yıl süren başarılı bir süreç geçirir. Daha sonra bilindiği gibi İtalya Milli takımının başına geçer.

Çalıştığı takımların seviyesi göz önüne alındığında oldukça başarılı denebilecek sonuçlara imza atan Prandelli, daha çok kendisiyle ilgili sık sık dile getirilen "Bilge Adam", "Maestro" ve "Büyük Hoca" gibi haklı övgülere muhatap olmuş bir futbol adamıdır. Bunlardan da önemlisi hiç şüphe yok ki, kendi tabiriyle "sadece bir oyun" olan futbolun içindeki ender ADAM lardan birisidir.

Başarılı olur mu yoksa daha buna zaman bulamadan bir yönetim hamlesinin daha mağduru mu olur Galatasaray"da bunu kestiremiyoruz. Ancak futboldan başka her şeyi konuşmak zorunda olduğumuz, Fair-play"i, dostluğu, kardeşliği bir türlü hatırlayamadığımız ülke futbolumuzu doğru yönde etki edecek bir figür olduğuna ve varlığıyla pek çok şeyi değiştirebilecek bir ADAM olduğuna yürekten inanıyorum.

10 yıl önce
Futbol küçük, AŞK BÜYÜK!
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi
i-Nesli anlaşılmadan siyaset de olmaz, eğitim de…
İç talebe ilişkin öncü göstergeler ilave parasal sıkılaştırmaya işaret ediyor!
Enerjide bağımsız olmak
Târihin doğru yerinde durmak